GÄSTKRÖNIKA av Soheila Fors

Jag träffade några personer denna vecka. De kom från olika delar av Mellanöstern men hade samma historia att berätta. Det var en mamma från Iran vars son var läkare och dotter var sjuksköterska, en kurdisk framgångsrik biolog, en syrisk välutbildad egenföretagare.

De sa alla att den dåliga integrationen skapat fientlighet mot invandrare. Alla tre som jag talade med hade uppmuntrats av sina mödrar att utbilda sig, att lära sig språket och att bli en del av samhället. Mamman hade varit nyckeln till Sverige för dem.

Just nu går diskussionen het om klankultur, förorter och integration.  Vårt problem, vi som kommer från Mellanöstern, är att vi har en helt annan bakgrund än ni. Vi kommer från militär- eller/och religiösa diktaturer med fasta roller för alla familjemedlemmar. Så helt plötsligt kommer vi ut i en närmast gränslös frihet som utmanar oss alla. Vissa uppmuntras av föräldrar, som de tre jag berättade om i början, att använda friheten till att utvecklas.

Men vissa klarar inte frihetens utmaning till förändring. Särskilt män har visat sig ha svårt med förändrad maktbalans i familjen och med samhällets gränslöshet. De har inte förstått friheten. För dem är frihet omoral. De förstår inte att friheten kan vara utveckling och växt. Den farliga friheten som hotar att kullkasta deras strukturer får dem att skapa en egen mikrovärld av kontroll och auktoritär kultur i hemmet och släkten. Varje spirande planta som inte följer de gamla mönstren kvävs.

De skilda rollerna i familjen gör att kvinnan har ett särskilt ansvar för hemmet i vår kultur. Därför är hon också integrationens nyckel. Om kvinnorna får frihet kan en oerhörd kraft förlösas. Kvinnorna kan bli fria, produktiva och kreativa medlemmar i familjen och deras barn uppmuntras att sträcka sig längre och högre.

Så istället för att uppmuntra ghettobildning med statliga och kommunala medel så satsa på kvinnorna! Att satsa på dem som vill bevara det gamla är bortkastade pengar. Vem vill bli av med sina privilegier?

Att villkora kvinnors egenmakt för alla bidrag, att satsa på SFI för kvinnor, att gå stenhårt mot könsdiskriminering och att få kvinnor att blomma ut är att ge nästa generation frihet.

Vi flyttade till er. Ni har inte flyttat till oss. Det var er kultur som gav mig och mina barn en möjlighet att utvecklas. Se till att andra kvinnor och deras barn får samma chans som jag.

Soheila Fors

 

Om Soheila Fors

Soheila Fors Kalhor är en svensk författare och föreläsare med inriktning på hedersvåld och gruppkultur. Hon växte upp i den kurdiska delen av Iran som dotter till en högt uppsatt klanledare (emir). Hon gifte sig tidigt men blev illa behandlad av sin man och sina svärföräldrar, samtidigt som hennes pappa och andra släktingar drabbades av den iranska statsmaktens repression mot kurdisk autonomi. Soheila flydde i början av 1990-talet till Sverige med man och barn men när makensförtryck fortsatte också här så skilde hon sig. Något som varit otänkbart i Iran.

Fors återkommande kritik av kvinnoförtryck har flera gånger mött starka reaktioner, bland annat har hon mordhotats flera gånger och i somras försökte någon sätta eld på hennes hus. Läs mer här.