EKONOMI Belinda Bagger, företagare och redovisningskonsult från Ekeby, är i kontakt med många företagare och rejält oroad inför sommaren. Hon varnar för konsekvenserna av Coronapandemin – som hon personligen ser konsekvenserna av dagligen i sitt jobb.

Läs Belinda Baggers öppna brev till alla som är beroende av hur det går för företagen - stora som små:

”Som redovisningskonsult en ”vanlig” 22:e maj skulle jag mejlat ut de sista lönespecarna till våra klienter som är arbetsgivare med en skojfrisk hälsning: Trevlig helg! och därefter skulle jag ha djupdykt ner i inkomstdeklarationerna igen.

I år är det med ångest och magont man skickar ut löner med korttidspermitteringar till arbetsgivare som inte kommer att sova på hela helgen då de inte vet hur de ska kunna betala ut lönen på måndag- än mindre alla andra leverantörsfakturor i slutet av månaden. För många företagare är detta sista gången de betalar ut löner då de inte kommer att kunna överleva en månad till. Löner till anställda som i många företag vänder ut och in på sig för att hjälpa arbetsgivaren för att få verksamheten att överleva.

Vi har i mitt företag precis bokfört klart mars månads bokföring där vi klart och tydligt såg hur kurvan på intäkter sjönk drastiskt i slutet av mars i många branscher....och nu i aprils bokföring fortsätter den ner till mer eller mindre noll. Många företagare i kris satte sig ned i mars och räknade ut hur många månader de skulle klara sig på sina besparingar, den klockans tickande börjar nu närma sig slutet för många!

I andra branscher jobbar företagare det flesta av dygnets timmar. En företagare idag vågar inte säga nej till ett endaste jobb då man inte vet om just ”min” bransch kommer att vara den som drabbas nästa gång. ”Kommer det en andra våg- och kommer jag då att drabbas?” är frågan som alla ställer sig. Vi kommer att se många utbrända företagare framöver.

Åter till djupdykningen som jag borde ägna all min vakna tid till just nu – en som är uppskjuten till den 15/7 (i nuläget). Att råda en klient hur den ska göra detta år är näst intill omöjligt och med facit i hand har vi lärt oss att vi aldrig vet när det smäller till med något som får hela världens ekonomi att kapsejsa.

Det finns dock solskensstunder för oss redovisningskonsulter också.
Alla de som kommer in och med en helt underbar framtidstro startar upp nya, bra fungerande företag.
Eller alla de som startade upp förra året och inte hade förväntat sig någon vinst överhuvudtaget för de har ”hundåren” framför sig. Som nu går med vinst och inte behöver ta av sina sparpengar.
Eller alla de som börjar samtalet med ”Det går bra nu Belinda, du behöver inte oroa dig för mig”.

Mest grymt är att se allt tänkande utanför boxen!!
Så mycket kreativt tänk som innebär nya inkomstkällor - inte minst hos alla unga, relativt nystartade företagare!

Så, nu fortsätter jag arbetsdagen med en salig röra av allt ifrån anstånd hos kreditinstitut till årsredovisningar. Allt för att kunna stötta och hjälpa så många företagare som möjligt igenom denna kaoskris.

Var rädda om er och #stöttadinlokalaföretagare

Belinda Bagger

Fotnot: Belinda Bagger är ordförande i Företagarna Bjuv.

MRG