PENGAR Den 1 maj infördes plastpåseskatt i Sverige. En del kallar det för miljöpopulism. Säkert är hur som helst att påsar kostar så pass mycket att man som kund får sig en tankeställare.

Numera kostar en plastpåse att bära hem varor från matbutiken i 7 kronor. Även de små påsarna vid frukt och grönt, bröd etc, kostar. Enligt vissa 50 öre styck men det priset verkar inte enhetligt om man som jag följer debatten via Facebook. Där det berättas att olika butiker tar olika mycket för de små påsarna.

Livsmedelshandlarnas organisation protesterar mot plastpåseskatten. Menar att vi i Sverige inte har något nerskräpningsproblem att tala om och tillägger att såväl pappers- som tygpåsar har en mycket större negativ miljöpåverkan än plastpåsarna.

Åsikt från riksplanet
Livsmedelshandlarna driver livsmedelsbutiker i varenda kommun i landet, allt från lanthandel till stormarknader.  Butikerna heter ICA, Hemköp, Tempo, Handlar´n, Nära Dej och Matöppet. Eller något helt eget. Idag har Livsmedelshandlarna ungefär 800 medlemmar som driver knappt 1000 butiker. Huruvida butikerna i Bjuvs kommun ingår i Livmedelshandlarna är inte känt för redaktionen. Organisationens negativa uppfattning om plastpåseskatten har rikskansliet som avsändare.

Skapar egna tygkassar
För en tid sedan damp en pressrelease ner i inkorgen på redaktionen som berättade om ett alternativ till plastpåsarna. Ett svenskt företag berättade att deras uppgift var att ta fram tygkassar av begagnade sjukhuslakan. Som sades vara gjorda av extra prima bomull och väl värda att ge ett andra liv - som kassar.

Vad jag kan se så har de stora livsmedelskedjorna hakat på idéen. För bildmaterialet jag får mig tillsänt visar tydligt en rad logotyper från landets mest kända matbutikskedjor.

Vad tycker du?
Har du åsikter om plastpåseskatten? Kanske tips på hur man tänker smart och miljövänligt för att slippa betala varje gång man handlar?

Använder du tygkasse? Väljer du papper som du kanske sedan använder som avfallspåse? Eller bor du någonstans där kommunen delar ut miljövänliga och nedbrytbara plastpåsar som du också först kan handla i och sedan använda till sopor?

Hör gärna av dig och tyck till om plastpåseskatten. Och alternativ till den.

Redaktionen bjuvsnytt.se