POLITIK För fjärde dagen i rad härjar eldsvådor över stora delar av Israel. Några av dem antas av säkerhetstjänst och polis ha anlagts av politiska skäl. En ny form av Intifada?

I Israel heter det redan Tändsticksintifada. Hittills har runt 70 000 personer evakuerats bara runt den israeliska hamnstaden Haifa i norr och det brinner samtidigt på cirka 30 platser i landet. Det skriver tidningarna Jerusalem Post och Haaretz i sina nätupplagor.

 

 

 

Intifada med hjälp av bilar och knivattacker. Är det vi nu ser en Intifada som nu genomförs med hjälp av anlagda bränder? Ingen vet men just nu kan man i alla fall konstatera att Israel främst i norr härjas av ett 30-tal bränder samtidigt.

Många orter i främst norra Israel har de senaste dygnet upplevt en rad bränder. Människor har fått rökskador men ännu har ingen rapporterat död i sammanhanget.

Det israeliska elbolaget är satt i krisberedskap. Flera kraftledningar och stationer har skadats av elden vilket lett till tillfälliga elavbrott och andra säkerhetsfrågor.

En eldsvåda uppstod i närheten av Orot Rabin kraftverket i staden Hadera.

Hjälp från utlandet
Fyra flygplan och 49 personal har anlänt från Cypern och grekland för att bistå i släckningsarbetet.

Polistalesmannen Micky Rosenfeld sa enligt Jerusalem Post på onsdagen att fyra misstänkta för att ha anlagt bränderna, just nu förhörs.

MRG