Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
POLITIK Det förekommer att politiskt förtroendevalda i Bjuv blir föremål för uteslutningssamtal sedan de på något sätt misskrediterat sina respektive partier. Såväl SD som L har fått sin släng av sleven. Den här gången gäller det Socialdemokraterna. Som istället för självrannsakan väljer att lägga locket på.

Vi är många som minns Allan Jönsson. SD-ledaren som kallades ”Kung Allan” i media och gav Sverigedemokraterna Bjuv ett första ansikte utåt. Mer än en gång stod han för saker i SD:s namn som gjorde att prat på högsta nivå i Stockholm om att utesluta honom ur partiet var på tapeten. Jönsson satt trots det länge kvar i Bjuvs Kommunfullmäktige - som sk politiskt vilde. Men lämnade efter diverse ”vapenskrammel” till slut både partiet och kommunen.

I det SD som sedan uppstått har Lars Heins medlemskap varit uppe till diskussion för ett uttalande han gjort, enligt uppgift innan han blev förtroendevald. Det var mycket hysch hysch kring ärendet och i partikansliet i Stockholm gick det inte heller att få något redigt svar. Men Hein uteslöts till slut inte.

De lokala Folkpartiprofilerna (numera Liberalerna) Sven-Ingvar Blixt och hans hustru Anita Herder Blixt uteslöts den 3 juni 2020 av L Skåne. Detta sedan paret samtidigt som de suttit på sina L-stolar i Bjuvspolitiken parallellt accepterat förtroendeposter hos Sverigedemokraterna.

Med största tydlighet gäller det alltså inom alla partier att man som förtroendevald ska veta var gränserna går – och hålla sig inom dem.

Gäller bara de andra?
Bland de mest högljudda kritikerna så fort politiska ”övertramp” begås återfinns Socialdemokraterna. De som i Bjuv numera utgör oppositionen. Med stöd av Vänstern, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna. Men i ett färskt fall då i partiet framträdande S-representanter deltagit i att med kommunala medel köpa ut – eller som det formellt heter ”ingå en ekonomisk uppgörelse” - med en av de egna som misskött sig, så åker ”locket på”.

Den utköpte är en person som tidigare både arbetat i kommunen och haft höga företroendeuppdrag för S – fackligt och politiskt. Stöldmisstankar från arbetsgivaren övergick i något annat när man i utredningen fann s.k. ”olämpligt bildmaterial” i den anställdes dator och mobil.

Då blev uppenbarligen potatisen så het att kommunen bestämde sig för att göra processen kort. Genom utköp.  På ett möte i Kommunstyrelsens arbetsutskott – som bl.a. behandlar personalärenden – togs ganska nyligen beslutet att godkänna en erbjuden ekonomisk uppgörelse med den anställde. Till en summa av 178 000 kronor. Ärendet är inte hemligstämplat utan en s.k. allmän handling. Och innehållet har också bekräftats för bjuvsnytt.se av tjänstemän i kommunhuset.

Med på mötet i Ksau var förutom representanter för den styrande majoriteten också oppositionens representanter Anders Månsson och Ulrika Thulin för Socialdemokraterna och Nils Nilsson, Centern Bjuv.

Är då de handlingar som partikollegan begått av den graden att det ska leda till prat om uteslutning? Eller – finns det en gräns inom Socialdemokratin för vad man kan ha i bagaget som partirepresentant?

Bara ett vanligt personalärende?
Innan jag ställer frågan till de högpositionerade S-profiler som var med och godkände uppgörelsen så vänder jag mig till deras partikollega Anders Ljung, ordförande i Bjuvs Arbetarekommun.

Först svarar ordförande Ljung:

- Jag har ingen kunskap av detta du tar upp. Så jag har inga kommentarer om detta.

Dagen därpå återkommer Anders Ljung med ett nytt svar:

- Jag har idag kontrollerat detta. Jag kan konstatera att personen i fråga har avslutat sin anställning i Bjuvs kommun på egen begäran. Med vänlig hälsning.

Välsynkade svar
Under tiden Ljung undersökt har jag hunnit ställa frågan till Anders Månsson och UIrika Thulin:

- Anser du det lämpligt att ditt parti företräds av någon som av allt att döma misskött jobbet på det sätt som undersökningen visat?  Och som lett till att arbetsgivaren funnit att det är bäst att skiljas från. Kvarstår förtroendet för vederbörande?

För utköpt eller inte – personen frågan gäller har fortfarande ett politiskt uppdrag för S – i Bjuvs kommun.

Månsson och Thulin dröjer lite längre än vanligt med sina svar. Men när de kommer – var för sig – är de så gott som identiska. Och skiljer sig inte heller särskilt från Anders Ljungs svar.

Ulrika Thulin är först ut:

- Jag har nog aldrig och kommer nog aldrig att uttala mig i enskilda personalärenden. I övrigt hänvisar jag till AK-ordförande.

En stund senare hör Anders Månsson av sig:

- Jag uttalar mig inte i enskilda personalärenden. I övrigt hänvisar jag till AK-ordförande, Anders Ljung.

Rundgång? Eller ska man kalla det att lägga locket på? Något pudlande är det definitivt inte.

Jag skrev att även Nils Nilsson, Centerledare i Bjuv, deltog i beslutet att köpa ut den anställde. Han förklarar sitt ja så här:

- Som ärendet presenterades vid den tidpunkten var det första gången jag hörde talas om personen. Och det fanns inte något annat att göra än att godkänna beslutet.

Frågan som kvarstår
Ett svar är ett svar, sa jag till både Månsson och Thulin. Oavsett innehåll. Resten överlämnar jag till läsaren att avgöra.

Frågan kvarstår:
- Gäller inte regeln att man ska följa samma principer inom de egna leden som man kräver att andra gör?

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »