POLITIK Motsättningarna mellan de styrande och oppositionen i Bjuvspolitiken har inte avtagit trots att det gått åtta månader sedan maktskiftet. På mötet i Kommunfullmäktige på torsdagen var det dags igen.

Debatten som försiggick beslutet om att Bjuv ska vara med och driva Ängelholm Helsingborgs flygplats vidare tillsammans med en rad andra kommuner inom den sk Familjen Helsingborg visade förstår på åsiktsklyftor mellan den S-ledda oppositionen och de styrande i SD och M.

Men det var först i diskussionen om solceller som det hettade till på riktigt. De styrande hade tidigare lagt ett förslag om kostnaden för bygglov som oppositionen hade nobbat. Därefter hade oppositionen gått med på förslag 2. På mötet i KF den 27.8 lämnade oppositionsrådet Anders Månsson ett helt nytt förslag.

Detta, plus andra yrkanden och oanmälda förslag som dök upp, fick Mikael Henrysson att tappa tålamodet. I talarstolen dryftade han sitt missnöje över vad han uppfattade som ”ett hattande fram och tillbaka” i motståndarlägret.

- Vi har suttit i möten tidigare och diskuterat och kommit fram till våra ståndpunkter. Tjänstemän har lagt ner mycket arbete på att bereda förslag så att det här i kommunfullmäktige egentligen bara är att klubba förslagen. Och så kommer ni med en massa yranden och förslag som ingen tidigare har hört talas om. Då blir det trögjobbat.

- Ni har tex tryckt på för att ledamöter ska kunna vara med på möten på distans och nu är ett förslag på plats. Ska vi då behöva ta om allt igen?

Stark upprördhet hos S
- Mikael Henrysson tycker uppenbarligen det är besvärligt med demokrati, kontrade en mycket upprörd Anders Månsson.

- Kommunfullmäktige är vårt högsta beslutande organ och det är här besluten ska tas. Att stå och säga att vi är besvärliga och att här ska det bara ”klubbas igenom”, som du uttrycker det, är inte klokt. Vi har diskuterat i våra partier och förbehåller oss rätten att lägga vilka motioner och yttranden vi vill utan att ordförande eller någon annan ska gå in och tycka något om det.

- Det är den demokratiska ordningen.Tulla inte på den för vad du gör Mikael! För härifrån kommer det mer. Det är här folket nu kan följa oss i direktsändning och så står du och säger att demokratin inte är viktig. Och att vi ska inte ha några diskussioner, som du uttryckte det.

I stridens hetta går här Kommunstyrelsens ordförande Pia Trollehjelm in och förtydligar att det på detta möte är hon som är ordförande. Anders Månsson sätter sig och partikollegan Stefan Svalö tar vid:

- Jag trodde att Mikael skulle ha sakargument. Iställt läxar han upp oss för vi har olika uppfattningar . Jag har varit med i politiken sedan 1993 men  aldrig varit med om något som liknar detta.

- Jag kommer att begära ett möte med ordförande om detta. Jag kräver ett möte om hur det går till här i Kommunfullmäktige för det här är nog det värsta jag varit med om, avslutade Svalö.

Mikael Henrysson fick replikera:

- Nej Anders, jag har aldrig tullat på demokratin men du lyssnade väl inte för du ilsknade ju till direkt jag började prata. Jag sa att  vi bereder ju ärenden i KSAU (Kommunstyrelsens arbetsutskott) och sedan går de till Kommunstyrelsen som bereder och också ser till att vi följer gällande lagar etc.  Det är ju på den nivån sådan kompetens finns.

"Svårt ta beslut"
- Ni får lägga vilka motioner ni vill men jag menar bara att när vi just suttit och diskuterat och beslutat och ni efter det kommer och vill ändra här i sista instansen – Kommunfullmäktige -  så tycker jag att den diskussionen kunde varit avklarad dessförinnan.  Och när det rör sig om teknikaliteter som ni vill ändra på så blir det väldigt svårt att ta beslut.

När kvällens möte var till ända sågs oppositionens partiledare mfl samlas framför ordförande Pia Trollehjelm för att boka in det möte Stefan Svalö nyss krävt.

På Facebook ser jag vid hemkomsten flera av ledamöterna i KF kommentera kvällens möte. I S-lägret dryftas åsikten att de som styr försöker tysta debatten och avskaffa demokratin. Bland de styrande läser jag bla uttryck som "sandlådenivå".

Fortsättning lär följa.

SE vår direktsändning av det aktuella KF-mötet här.

Marianne Rönnberg Galmor