POLITIK För- och nackdelar med att vara delaktig i driften av Ängelholm Helsingborgs flygplats debatterades länge på torsdagens sammanträde i Bjuvs kommunfullmäktige. F-rågan avgjordes till slut i en omröstning med siffrorna 17 ja mot 12 nej. Åtagandet gäller till 2021 och cirka 1,1 mkr avsätts för detsamma.

Sverigedemokraterna och Moderaterna, som varit positiva till förslaget inom Familjen Helsingborg, där Bjuvs kommun ingår, stödjer det för att regionen inteska tappa ekonomiskt. Vare sig inom företagssektorn eller turismen. De fick på torsdagen stöd av Kristdemokraterna.

Oppositionen däremot, anförd denna kväll av främst Stefan Svalö (S), menar att det är frågan om en ren förlustaffär och att det dessutom inte ingår i en kommuns kärnverksamhet att driva en flygplats.

- Ägaren Peab tjänar inga pengar på att drivs flygplatsen så de gör sig av med den delen. Bara det gör ju att jag inte tror på affären. Och en kommun ska driva skola, vård, omsorg. Våra kärnverksamheter.

Mikael Henrysson (SD), Bjuvs kommunalråd, kontrade med:

- Vadå kärnverksamhet? Ni inom S vill nu lägga lika mycket pengar som driften av flygplatsen kommer att kosta oss, dvs 1,1 mkr, på driftstöd mm till Billesholms Folkets Park! Det är väl i så fall inte heller en kärnverksamhet?

Ordväxlingen Svalö-Henrysson i fråga om detta avslutades bl.a.med:

- Folkets Park tillhör kultursektorn. Blanda inte ihop det med flygplatsdiskussionen.

- Till Folkets Park är alla välkomna. Där får inte bara de som har råd att köpa en flygiljett vara, avslutade Stefan Svalö.

Mot Bjuvs medverkan i driften av Ängelholms flygplats var även Vänsterns Leif Johansson som gjorde en grej av att inte särskilt många Bjuvsbor använde flyget.

Kristdemokraternas Urban Berglund avstod från att rösta i frågan i det förberedande mötet i Kommunstyrelsen men hade sedan dess dragit frågan i sin partistyrelse. Vilket på torsdagen resulterade i att KD sa ja och därmed anslöt sig till SD:s och M:s linje. Som alltså vann med 17 jaröster mot 12 nej.

Förutom Bjuvs kommun har också Helsingborg, Höganäs, Båstad, Klippan, Perstorp och Ängelholm sagt ja till att bilda ett gemensamt ägarbolag för drift av flygplatsen.

SE direktsändningen från det aktuella KF-mötet här.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Redaktionen ber om ursäkt för bitvis dålig sändning. Som berodde på otillräcklig Internetkapacitet hos uthyraren.