Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pop-up-fritidsgården kommer att dyka upp lite varstans i kommunen i sommar. Den lär inte se ut så här men den här bilden kan kanske tjäna som inspriation?
ATT GÖRA I SOMMAR Nu är sommarlovsprogrammet, en pop-up-fritidsgård och två särskilda sommarvärdar klara, meddelar ansvariga i kommunen i ett pressmeddelande. Här kommer all information om vad som finns att göra under sommaren i Bjuvs kommun för lovlediga barn och unga.

Som tidigare somrar håller containerfiket i skejtparken i Bjuv öppet för alla som är sugna på att köpa lite fika och låna kickbikes. Måndag till fredag klockan 10.00 - 14.00 bemannar feriepraktiserande ungdomar containerfiket och har nybakat fikatilltugg till försäljning. Måndag till lördag klockan 14.00 - 21.30 bemannar kommunens fritidsledare containerfiket och anordnar roliga aktiviteter runtom i parken för barn och unga.

- Nytt för i år är pop up-fritidsgården som kommer röra sig runt i kommundelarna på eftermiddagarna, mellan klockan 12.00 - 17.00. Det är en minibuss som kommer lastad med aktiviteter, spel och taggade fritidsledare för att möta sommarlediga ungdomar på multiarenor, fritidsgårdar, lekplatser, fotbollsplaner och andra platser i kommunen där man gärna befinner sig med sina kompisar.

- En gång i veckan åker de på utflykt som ungdomarna anmäler sig till på förhand. Det blir en händelserik sommar där fritidsledarna kan möta ungdomarna där de befinner sig, full av spontanitet och sporadiska möten! Du känner igen pop up-fritidsgården genom skyltar på minibussen och de färgglada beachflaggorna med Bjuvs kommuns logga, heter det i pressreleasen från kommunen.  Som fortsätter:

Ännu ett nytt inslag för 2020 är sommarvärdarna som kommer att röra sig runt i kommunen tisdag till lördag mellan klockan 18.00 - 23.00. Deras uppdrag består utav att arbeta uppsökande och trygghetsskapande. De möter ungdomar under kvällstid och bygger relationer, skapar aktiviteter och är trygga, tillgängliga och flexibla vuxna i det offentliga rummet. Vid dåligt väder kommer aktiviteterna att flytta in på fritidsgårdarna.

Här har bjuvsnytt.se några frågor och ber ansvarig tjänstekvinna Ingrid Kling att förtydliga. Bjuv har ju ett prisbelönat nattvandrar-team som arbetat i flera år och som byggt upp ett aktningsvärt förtroende bland kommunens unga.

- De två sommarvärdarna: Är de fast anställda av kommunen?

- Våra sommarvärdar har inte en tillsvidareanställning hos kommunen, svarar Ingrid Kling.

- Vilka kvalifikationer har de för jobbet? Är de från trakten eller har de erfarenhet av att arbeta här sedan tidigare?

- Sommarvärdarna har framför allt erfarenhet av att möta ungdomar i kommunen på olika arenor, till exempel på fritidsgårdar och HVB-hem, och arbetslivserfarenhet från liknande yrken, förklarar Ingrid Kling.

- De har personliga egenskaper som gör att vi bedömer dom som lämpliga för uppdraget, fortsätter hon. Vi har valt att till sommaren fokusera på det relationsskapande arbetet med ungdomar som befinner sig utomhus om kvällarna och tror att det kommer främja tryggheten för alla invånare.

Viktigt veta var de unga är
- Är de insatta i de faktiska såväl som geografiska förhållandena just i Bjuv, Billesholm och Ekeby? Ett stort geografiskt område som ju egentligen en gång var tre egna kommuner.

- De hittar i kommunen och har lokalkännedom. Våra sommarvärdar har jobbat i de olika kommundelarna tidigare och har viss kunskap på det sättet, men vi ska självklart se till att de är uppdaterade på lägesbilder så att de rör sig på prioriterade platser.

- Har ni genom att rekrytera dessa två skapat ett kommunalt Nattvandrarteam?

- Nej, säger Ingrid Kling. Vi har inte skapat ett kommunalt nattvandrarteam utan sommarvärdarna ska agera som just sommarvärdar – möta ungdomar där de befinner sig om kvällarna för att främja trygghet, relationer och aktiviteter och rörelse.

- Vi hoppas att sommarvärdarna får ungdomarna att känna sig trygga och sedda på olika sätt, och att det minskar risken för psykisk och fysisk ohälsa, brottsligt beteende och andra skadliga faktorer som påverkar kommunens unga under sommaren.

Efter stökigheterna för ett par somrar sedan skulle kommunen inleda ett samarbete kring ungdomstrygghet etc med en rad organisationer, bla Nattvandrarna. Detta har vi dock inte hört så mycket om på sistone och Trygghetssamordnaren som blev ett konkret resultat av det som inträffade, har slutat.

- Hur samarbetar ni med Nattvandrarna Bjuv? - Sommarvärdarna är inte ett samarbetsprojekt mellan kommunen och Nattvandrarna, utan tjänster som vi tillsätter för att vi ser ett behov av att ha trygga vuxna ute i kommundelarna på olika tider av dygnet. Tillsammans med bland andra nattvandrare och till exempel väktarbilen som rör sig runt i kommunen nattetid, tror jag att vi kan täcka upp det behovet.

- Nattvandrarna har varit en stor del i att belysa behovet av vuxna utomhus om kvällarna, en rekommendation som vi tar på stort allvar och som är en aktiv del i vårt beslut att tillsätta sommarvärdar. Tillsammans tror jag att vi kan skapa många trygga platser för kommunens unga under sommaren, men även längre fram, avslutar Ingrid Kling.

De två sommarvärdarna kommer vi att kunna få presentera när de fått sina ”profilkläder” och börjat jobba, lovar Ingrid Kling.

Biblioteken
Sommaren på biblioteket är full av aktiviteter, både på plats på bibblan och digitalt. Aktiviteter för alla från 6 år måndag till onsdag kl 13-16 på bibblan i Bjuv. Vi spelar spel, pysslar, boktipsar och mycket annat. Vi kommer även arrangera både en digital skrivarkurs för ungdomar 14-17 år och en digital bokcirkel för dig från 15 år.

Friluftsbadet
Verksamheten på Friluftsbadet anpassas för att leva upp till de rekommendationer som finns i samband med Coronakrisen. Bland annat begränsas antalet besökare och hur länge du får vistas på badet. För att se vad som gäller just nu, gå in på www.bjuv.se.  

Hela sommarprogrammet finns på www.bjuv.se/sommar  och på Instagram på @fritidibjuv.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »