Uppdaterad TRYGGHET De trygghetsvärdar som redan skulle varit på plats i kommunen inför sommarlovet, är ännu inte anställda. Men klart är att fritidsgårdsverksamheten i sommar ser annorlunda ut än tidigare. Något som oroar Nattvandrarna.

I sommar håller skolhänget på Jens Billeskolan och fritidsgården på Ekebyskolan stängt. De är tänkta att ersättas med en ambulerande buss som ska erbjuda diverse aktiviteter, inklusive utflykter.

- I Bjuv håller containerfiket i skejtparken öppet måndag- fredag 10:00-14 00 för fika etc med feriepraktikanter och handledare, berättar Josefine Wahlström, tf chef för Kultur och Fritidsförvaltningen.

- Måndag-lördag mellan kl 14:00-21:30 hålls det öppet av fritidsledare som håller i aktiviteter och häng.

Det nya – förutom att skolhänget i Billesholm och fritidsgården i Ekeby är stängda - är den ambulerande verksamheten i buss, som kallas Pop up-fritidsgård, och som kommer att pågå runtom i kommunen tisdag-fredag mellan cirka kl 12-17.

Men vad ska de unga i Billesholm och Ekeby syssla med? De är ju inte ute och aktiva på dagtid, vad vi vet, och inte åker de nödvändigtvis till Bjuv och skejtparken heller? frågar jag Josefine Wahlström.

- Vi vet, svarar hon. Så flera kvällar i veckan kommer pop up-verksamheter i kommunen med trygghetsfrämjande insatser också att komma. Men den planeringen är inte riktigt klar ännu så vi återkommer om det.

- Viktigt att känna till är också att det kommer att finnas väktare ute varje kväll/natt, avslutar Josefine Wahlström.

Oroad nattvandrare
Nattvandrarna Bjuv känner en stor oro över att man stänger både skolhänget i Billesholm och fritidsgården i Ekeby över sommaren för att hålla öppet 6 dagar i skejtparken i Bjuv. Det säger Susanne Bakken, som leder Bjuvs prisbelönta nattvandrarverksamhet.

- Att man sen valt att ha en mobil fritidsgård till Billesholm /Ekeby gör ju inte så stor skillnad. Vem ska finnas för de unga efter kl 17??

- Med tanke på att man stängde Billesholm/ Ekeby 2017 och hur mycket det kostade oss alla skattebetalare i kommunen på grund av all skadegörelse, är jag också förvånad. Självklart har jag full förståelse för att det kostar pengar att ha personal kvällstid och att man måste tänka på och hålla budget.

- MEN det kostar ännu mer om kommunen väljer att INTE ha någon personal, avslutar Susanne Bakken.

Marianne Rönnberg Galmor