Sakta men säkert möbleras ordningen mellan spelarna i Bjuvspolitiken om. Och Mikael Henrysson (SD) närmast i bild ersätter Anders Månsson, trea i bild, på kommunalrådsposten. De övriga tillsättningarna får vi full överblick över först i slutet av månaden.

POLITIK På torsdagens extrainsatta möte i Bjuvs kommunfullmäktige avsade sig de hittillsvarande styrande politikerna sina poster. Därefter valdes bla nytt presidium. Kommunalråd blir Mikael Henrysson SD. Vem som blir oppositionsråd får vi dock inte veta än på några veckor.

Som bekant övergår efter årsskiftet makten i Bjuvs kommun från en S-dominerad koalition till ett styre i form av sk tekniskt valsamarbete mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. Byråkratins kvarnar mal dock i sin egen, ganska långsamma takt, och förmodligen lär vi inte se hela den kompletta politiska kartan förrän i slutet av februari.

Eftersom Socialdemokraterna lämnar alla sina ordförande- och första vice ordförandeposter blir det i alla fall automatiskt andre vice ordförandena som nu tar över i alla styrelser och nämnder. Dessa innehas sedan valet av Sverigedemokraterna i Bjuv. Men inte förrän den 30 januari ska tillsättandet av alla poster vara helt klara. Vi får alltså vänta på de sista pusselbitarna ännu ett tag.

Pia Trollehjelm (SD), Patric Fors (M), Heidi Karlsson (SD) och Christer Landin (S).

Ett nytt presidium valdes dock redan på torsdagen och består av ordförande Pia Trollehjelm (SD), Patric Fors (M), förste vice ordförande och Martin Fridehjelm (S) andre vice ordförande i kommunfullmäktige. Den nya ledningen tar över så snart protokollet från mötet är justerat. Vilket det i skrivandets stund inte är.

Också val till kommunfullmäktiges valberedning förättades och där blev Patrik Fors (M) ordförande, Heidi Karlsson (SD) förste vice ordförande och Christer Landin (S) andre vice ordförande.

Mikael Henrysson (SD), som hittills varit oppositionsråd, blir nytt kommunalråd. Anders Månsson (S) – som varit kommunalråd hittills har städat ur och lämnat tjänsterummet i kommunhuset. Politiken lämnar han enligt uppgift till media dock inte.

Av spekulationerna i Bjuv att döma är han redo att slåss om posten som oppositionsråd. Eller som han sagt till HD:

– Det är upp på barrikaderna igen för att driva en oppositionspolitik som värnar om Bjuv så som vi ser det, säger han.

Ulrika Thulin (S), Anders Månsson (S) och Kenneth Bolinder (S).

Slaget om oppositionsrådsposten
Månsson lär dock ha konkurrens. Ulrika Thulin (S), hittills ordförande för Vård- och omsorgsnämnden och sambo med Bjuvs ”starke man” Stefan Svalö, sägs också vara sugen. Hon har dessutom erfarenhet från tiden i Perstorp som kommunalråd.

Och enligt vissa källor har Kenneth Bolinder (S), tills nyligen ordförande i Barn- och utbildningsnämnden samt Bjuvs Stadsnät AB, sagt sig vara intresserad av uppdraget.  

Om det finns någon ytterligare kandidat, är det i dagsläget ingen som vet. Att tro att det tidigare mångåriga kommunalrådet Stefan Svalö, skulle vilja ha uppgiften igen, är kanske att skjuta över målet. Även om han nu lämnat den politiska post han sedan valet förra året innehaft – som ordförande i Bjuvsbostäder AB.

Det är väl dock inte alltför långsökt att tänka sig att det inom Socialdemokraterna Bjuv diskuteras varför och hur det kom sig att man – efter att ha haft makten i ett järngrepp från början av 1900-talet och fram till nu i den gamla arbetarkommunen – nu förlorat den. Har Bjuv hängt med i den politiska utvecklingen? Eller har man bara gjort som man ”alltid gjort”? Sammansättningen av kommunfullmäktige de senaste decennierna har dessvärre inte pekat på särskilt mycket nytänk. Även om Bjuv under de senaste åren ”spottat” upp sig och nu satsat både på en ny superskola och på bostadsbyggande i större skala på Sellebergaområdet.

Avsägningarna från de politiska uppdragen är som följer:

Kommunfullmäktige

Ordförande Martin Fridehjelm S - Valdes senare till andre vice ordförande och styr tills nyordningen klubbats.

1;e Vice ordförande Niklas Svalö S

 

Kommunfullmäktige valberedning

Ordförande Christer Landin S

1;e Vice ordförande Kerstin Persson C

 

Kommunstyrelsen

Ordförande Anders Månsson S

1;e Vice ordförande Christer Landin S

 

Kommunstyrelsens utskott för arbete och tillväxt

Ordförande Christer Landin S

1;e Vice ordförande Urban Berglund KD

 

Barn och Utbildningsnämnden

Ordförande Kenneth Bolinder S

1;e vice ordförande Krister Nilsson C

 

Byggnadsnämnden

Ordförande Liselott Ljung S

1:e vice ordförande Kai Christiansen S

 

Kultur och fritidsnämnden

Ordförande Bo Hallqvist S

1;e vice ordförande Peter Persson S

 

Revisionen

1;e vice ordförande Rune Ahlberg S

 

Tekniska nämnden

Ordförande Alf Nilsson S

1;e vice ordförande Bo Blixt S

 

Valnämnden

Ordförande Christer Stedt S

1;e vice ordförande Anders Ljung

 

Vård och Omsorgsnämnden

Ordförande Ulrika Thulin S

1;e vice ordförande Inga Bakken S

 

AB Bjuvsbostäder

Ordförande Stefan Svalö S

1;e vice ordförande Alf Nilsson S

 

Bjuvs Stadsnät AB

Ordförande Kenneth Bolinder S

 

./.