Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

INNEBANDY Det är träning hos VV 84 i Bjuv och det går inte att missa engagemanget och intresset i hallen. – Välkommen till vår talangfabrik, hälsar Esbjörn Bredin, en av tränarna på plats.

Ute regnar det småspik när jag kommer till Brogårdaskolan och lokalen där VV 84 tränar denna kväll. Redan jag hunnit från parkeringen och inomhus är jag ganska blöt. Detsamma gäller förstås för alla de som kommit för att träna innebandy. Men det ska mer än lite dåligt väder till för att dämpa dessa killar, förstår jag snabbt. Oavsett om vi talar om de unga spelarna - eller deras tränare Esbjörn Bredin, Markus Jinnemo, Christer Nilsson, Fredrik Ljung eller Ola Nilsson.

Först är det uppställning (-sittning) framför Markus Jinnemo som går igenom kvällens strategi. Han har ritat på en whyteboard och småkillarna anstränger sig för att titta och lyssna.

Sedan drar spelet igång. Målvakterna, i sina vadderade specialdräkter och hjälmar, intar sina positioner och kämpar som lejon och tigrar i kassen för att inte släppa in när motståndarna attackerar.

Stilmix
Här förekommer alla stilar. Åldern på spelarna varierar ganska mycket.

- Det är mycket blandat, förklarar Esbjörn Bredin och de andra för mig. Här har du pojkar 2002 och uppåt. Ända till en spelare som är född 2008. Men i huvudsak är killarna i åldersgruppen 04-05.

 

 

Klubben är till för samtliga i hela Bjuvs kommun men det är lite svårt att nå ”ända bort” till Ekeby, tillstår Bredin, som dock själv bor där. Och som har äldste sonen Djimmy, 7 år, i målkassen i lysande grönt. Djimmy som sin låga ålder till trots är ett rejält målvaktslöfte.

Unik modell
Fram till 12 år kör man helt tabellöst. Av en särskild och mycket medveten anledning.

- Det gör vi för att alla ska få vara med, förklarar tränarna. Och för att slippa prestationskraven som ju lätt härjar också i barn- och ungdomsgrupper inom olika sporter.

- Vi vill föda framgång bland barnen och vi har försett Sverige med många talanger. En rad stjärnor har kommit härifrån. Så vår modell fungerar.

Stjärnorna vi talar om är – för att nämna några – Jim Canerstam i Varberg, Henrik Qvist i Göteborg, Mattias Bremer i Åstorp och Jonathan Olsson som nu spelar i FCH.

Beundransvärd insats
Tränarna är i mina ögon beundransvärda. Kväll efter kväll och utan ersättning kommer de till hallen för att träna de små. Var kommer engagemanget och intresset ifrån?

- När jag själv lade av med att spela ville jag vara med och skapa engagemang också hos de yngre, förklarar Markus Jinnemo. Jag är här varje tisdag och onsdag mellan 18.15 och 19.30 men planerar spelet gör jag varje dag.

Förutom träningen i veckorna kör man på helgerna sammandrag med fyra lag som möter varandra.

Det stora målet för alla inblandade nu är Gothia Cup i januari i Göteborg. Världens största innebandyevenemang. Med invigning i Scandinavium. Inför utsikten att få vara med där säljer alla träningskläder, kakor osv.

 

 

”Alla ska ha råd”
- Det är för att få ihop så mycket pengar så att spelarna själva slipper betala så mycket ur egen ficka, förklarar Esbjörn Bredin. Det är viktigt för klubben att alla ska ha råd att kunna följa med. Detsamma gäller vår låga medlemsavgift.

Det slår mig när jag tittar på alla pigga killar som springer kors och tvärs i hallen, med klubba och boll i högsta hugg, att jag inte ser några flickor här. Var är de?

-          Vi har haft två med tidigare, säger tränarna. Vi finns ju faktiskt till både för pojkar och flickor. Men det är svårt att nå ut till flickorna och locka dem hit.

-          Men i åldersgruppen 8-10 år i innebandyskolan vi har finns många tjejer, fortsätter de. Vi har åtminstone 5 på pappret där.

Anmäler efter förmåga
Hur går det då till när man söker till detta steglösa lag?

-          Man anmäler barnet efter förmåga, säger Bredin. I åldersgruppen 9-12 år. Stegen är svår, medel och lätt. Därför kan ett lag också bestå av individer i blandade åldrar. Som du ser här ikväll.

-          Jag tror vi är rätt unika med att jobba på det sättet. Genom att utgå från varje spelares egen förmåga slipper vi ifrån att några får ”sitta på bänken” för att de inte hänger med i sina jämnårigas takt. Vi skapar helt enkelt en helt annorlunda jämnhetskurva med vår metod.

En annan sorts glädje
Att spela på detta sätt föder också en helt annan sorts glädje bland barnen, berättar tränarna. Man slipper helt enkelt ”plocka bort de dåliga” som det annars är tal om inom idrotten. En elit växer fram – utan att man behöver hetsa till ett ”elittänk” från start. Det är det fina i kråksången!

Jag får med mig några kloka ord på vägen från tränargruppen:

- Alla är vi olika men tillsammans blir vi lika – vi blir ett! Till 100 procent!

Marianne Rönnberg Galmor

Djimmy Bredin är innebandymålvakt i Bjuv på Vv-84. Han är snart 7 år gammal och ska träna och spela med P9 och P11. Killar/tjejer som alla är äldre än honom. Klubben ser en portential i honom som målvakt och dessutom är det få spelare som vill vara målvakt.

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »