Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Kom hit till Bjuvs Sporthall så lär vi dig spela bowling, säger ett glatt gäng tjejer som är medlemmar i 40-årsjubilerande kvinnoklubben BK Bells.
BOWLING I Sporthallens entré hör jag det typiska klick-klackandet när käglorna får sig en smäll av klotet, välter och rasslar åt sidorna. Inne i vänstra hallen hittar jag bowlarna. Hallen är nyrenoverad och ikväll full av tjejer och kvinnor som vill visa och berätta om sitt BK Bells. Som fyller 40.

På 1970-talet var det populärt bland både unga och äldre att bowla och då testade jag också själv. Men det var ett tag sedan nu och ska jag vara ärlig har jag inte tänkt på bowling särskilt ofta sedan dess.

Men nu blir jag upplivad. Får lust att hoppa ner på banan och testa om jag kan kasta klotet rätt och fälla käglorna. Tjejernas glädje smittar på något sätt av sig.

Men skärpning! Först ska här intervjuas.

De flesta kommuner har bowlinghallar, får jag veta av Petra Haraldsson, kassör i BK Bells. I Bjuv ligger den i Sporthallen. Frågan är bara hur känt det är bland bjuvsbor.

Bjuvs Sporthall är i sig en ganska anonym byggnad med sin placering en bit bortom Vattentornet. Vilket utesluter "spontanbesök" och kanske mycket av det som kallas "nöjesspel".

Ingenstans på huskroppen finns det något som skvallrar om att det här finns bowling och dessutom en klubb som uppnått en aktningsvärd ålder. Eller att här träffas glada gäng regelbundet för att bowla. Gäng som helt obekymrade av modets växlingar håller fast vid sin kära favoritsport.

Många valmöjligheter
Och även om bowling var hett på 1970-talet så har gymmen och personliga tränare idag intagit täten när mäniskor letar motionsform.

- Det är sant att det finns många som inte ens tänker på att bowling också är en träningsform, säger Petra Haraldsson. Att det är ett bra alternativ till andra former av träning. Sedan tror jag inte heller att alla i Bjuv vet att kommunen har en egen bowlingklubb. Vi har faktiskt pratat om att vi ska försöka få kommunen att sätta upp en skylt på Sporthallen.

Lämpligt för ensamma
- Men du ska veta att bowling passar alldeles utmärkt om man är själv, fortsätter Petra. Det är jag ett bevis på. Jag var länge sugen på att testa bowling men vågade mig inte in på ett långt tag. Men så hade jag plötsligt en kompis som bowlade och då hängde jag med och testade. Och sedan dess är jag fast!

Vi reflekterar en stund över det faktum att många idag är skilda och kanske inte har någon vän eller partner att utöva någon sport tillsammans med.

- Testar man bowling så är det problemet ur världen, fortsätter Petra. Det är kul och själv kör jaghit flera kvällar i veckan för det är det värt att få vara med i den här gemenskapen!

Petra berättar att medlemmarna i BK Bells var för sig är helt olika som individer, men att just det att vara tillsammans gör dem oslagbara. I klubben finns många framgångsrika medlemmar varav några nått framgångar på landslagsnivå.

Fin gemenskap
- Det är just glädjen och sammanhållningen vi vill dela med oss av när vi nu i helgen bjuder in alla som vill att testa bowling, säger hon. Det vikiga är inte att tävla och vinna. Det viktiga är att göra så gott man kan och samtidigt vara del i en gemenskap.

Petra och de övriga i hallen den här septemberkvällen befinner sig numera på tävlingsnivå. Alla utom 12-åriga Vilma, som är här med sin kusin för att testa. Vera tycker det är jättekul med bowling och funderar på att bli medlem i BK Bells.

Kusinen och de andra tjejerna instruerar och lär ut olika sätt att stå, springa, hålla, kasta osv. Man måste inte hålla i alla tre hålen utan tar sitt eget grepp på klotet. Är hålen för stora tejpar man fingrarna för att det ska fungera maximalt.

 

 

Alla kan spela
- Vem som helst kan spela, säger Petra Haraldsson och BK Bells ordförande Gunilla Norberg, som nu ansluter sig till samtalet.

- Du kan spela även om du är handikappad, fortsätter de två. Du kan sitta i rullstol och du bestämmer själv både hur du håller och kastar klotet. Till och med blinda spelar bowling, tack vare en sk Gotlandsränna som riktas enligt spelarens önskemål.

Skogräns!
EN sak man dock inte får är att beträda banan med vanliga uteskor! Själv gjorde jag ett lamt försök för att få en bättre kameravinkel utifrån rännorna men icke sa nicke! Skorna av, var beskedet, och så fick jag vackert fortsätta i strumplästen. På det oljade golvet!

För att kloten ska rullglida mot käglorna på ett maximalt sätt så oljas banorna. Det finns olika oljor och olika "mönster" att lägga på dem i. "Oljeshejk" i Bjuvs bowlinghall, och tillika hallföreståndare - är Christer Björnstedt, och han berättar att han använt en "vanlig" olja på banorna tjejerna spelar på.

"Vanlig" eller inte - när jag balanserar på ett ställe jag fått lov att stå och fotografera på - kniper jag med tårna runt sargen för att inte göra en "Bambi" på det hala underlaget. Men vad gör man inte för konsten!

 

 

Moderna skor
 Detta för oss osökt till kapitlet om bowlingskor! På min tid såg de ganska lustiga ut. Blå/röd/vita och lite clownaktiga. Inte direkt stöldbegärliga, vilket ju klart är en fördel för hallen och sporten.

Den gamla modellen finns fortfarande att låna. Men vi kan nu trösta den som ser clownskorna som ett hinder med att dete idag finns både mer avancerade och snyggare skor! Så där rök den ursäkten!

BK Bells har just nu 15 medlemmar. Den yngsta född 1998 och den äldsta 1942. Laget har tappat en del medlemmar på senaste tiden. Av s.k. naturliga och lite blandade skäl som t.ex. barnafödande, sjukdom och "ålderskrämpor".

- Vi är hälften ungdomar och hälften äldre idag, säger Petra. En klubb för alla. Från 5-6 år och uppåt. Och vi vill bli fler!

Stort upptagningområde
Den här kvällen tränar tjejer och kvinnor från Bjuv, Billesholm, Kågeröd, Helsingborg och Mörarp. Bowlingklubbens upptagningsområdet är stort. Jag får också veta att andra medlemmar bor i Svalöv, Åstorp, Ödåkra och Höganäs.

- Man kan bo var som helst, säger Petra och Gunilla. När jag skulle flytta till Skåne frågade jag andra som spelade och fick då tipset att söka mig till Bjuvs Bowling. För att Bjuv i bowlingkretsar har rykte om sig att vara en bra klubb.

40-årskalas
För några dagar sedan inledde BK Bells och bowlinghallen firandet av kvinnosektionens 40-årsfestande. Med ett Loppis som extra dragplåster hoppas man nu på att det på söndag ska strömma in nya förmågor. Så att klubben växer och finns kvar i minst 40 år till!

Här kan du läsa mer om både Bjuvs Bowlingklubbars förening.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »