Tjejerna visade stolt upp bröllopskläder och smycken från sin ursprungstrakt i Afghanistan.
 
BERÄTTELSER Berättelser i ord och bild av och om människor som börjat ett nytt liv i Sverige gestaltas i utställningen LIVSRESAN som gästade Bjuvs bibliotek den 11-13 november. Och som därefter kan ses i Helsingborg.

LIVSRESAN är en utställning på Dunkers kullturhus i Helsingborg där den kan ses den18-21 november, under husets ordinarie öppettider. I Bjuv anslöt sig både elever och personal från Futurum, Bjuvs eget Komvux. Även tidigare elever kom för att delta när fokus plötsligt hamnade på deras och deras vänners levnadsberättelser.

När utställningen gästspelade i Bjuv den gångna veckan fanns dess initiativtagare Christer Stenberg på plats. Stenberg är metodutvecklare i Landskrona och berättar om de två anledningar som finns bakom hans idé.

- Jag tror dels att en sådan här berättande utställning är bra för att öka allmänhetens förståelse för flyktingar och andra som kommit hit till vårt land.

- Dessutom är den pedagogiska effekten för dem som är med och berättar också en bra grej, fortsätter Christer Stenberg. De får beskriva sina länder och i mötet med betraktaren och lyssnaren uppstår då ofta en dialog. Betraktaren känner igen den del, jämför med sitt eget osv. Det är en övning som är bra för alla.

 

 

Broderier för en brud
Nasima Ameri visade i Bjuv tillsammans med sin syster Masoma Begi upp stolt upp bröllopskläder från sin födelseort Badarshan i norra Afghanistan. Sykonbarn och deras vänner har också kommit för att titta. Alla bor i Bjuv.

- Bruden syr klänningen tillsammans med sina nära och kära, förklarar Nasima.

Vi pratar om möhippa och jag får veta att det har man inte där systrarna kommer ifrån. Däremot tillverkas sirliga silversmycken till bröllopen. Med inslag av blå lapisstenar som finns i denna trakt av Afghanistan.

På bordet framför Nasiam Ameri ligger även ett pärlbroderat stycke tyg. Det är Nasima och Masomas mamma som sytt detta konstverk.

Linas älskade Litauen
Lina Buciuniene bor i Ekeby, är född i Litauen och studerar på Futurum. Dagen till ära höll hon ett föredrag om sitt älskade hemland. I både bild och ord. Och av bilderna på skärgård, slott, floder, skogar och hav att döma är Litauen ett mycket vackert land.

Linas "lärare" Kristina Winck är mycket stolt över vad hon åstadkommit. Utan henne hade det inte gått, tror Lina. En viktig roll i framförandet har också teknikern Asolt Fazekas, framhåller hon.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor