Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Daljit, Bodil och Madeleine har bildat sin alldeles egna version av en svensk multikulturell familj. Här på fika i allas nuvarande hemort Bjuv.

HELGLÄSNING - GLAD MIDSOMMAR!
PORTRÄTT Fyra kvinnor i Sverige, en från Damaskus i Syrien, en från Punjab i Indien och två från Sverige. Plötsligt sitter vi där tillsammans på ett café i Bjuv och pratar. Har vi något gemensamt? En hel del, visar det sig.

Vi börjar med Madeleine Kassab från Damaskus i Syrien. Det är henne det i denna berättelse främst handlar om. Fast hennes ”svenska mamma” och ”storasystern från Indien” har haft och har en stor roll i hur hon lyckats i Sverige.

Madeleine Kassab, 36 år, kom till Sverige som flykting från Damaskus i Syrien år 2014 och bodde närmare två år på förläggningen i Åstorp. Familjen var och är fortfarande hemma i Syrien och dit kan hon inte resa för att hälsa på.

I Åstorp hade den universitetsstuderande Madeleine det inte lätt. Orsakerna till de krig och konflikter vi hör och ser om i exempelvis Syrien och övriga Mellanöstern försvinner inte för att man kommer till ett nytt land och Madeleine fick ständigt smaka på hot mot sitt ursprung, religion - och ibland ännu grövre tag. Från andra som flytt från samma del av världen som hon. Men som inte accepterade att en ensam icke-muslimsk kvinna fanns i deras närhet. Män företrädesvis. I ett fall gick det så långt som till domstol.

Idag bor Madeleine i en lägenhet i Bjuv tillsammans med vänner. Hon lyckades ta sig bort från trakasserierna och arbeta sig fram till sitt mål. I Belgien, är hon doktorand i kommunikation och information. Och nu våren/sommaren 2020 är hon klar med sin avhandling och väntar på att disputera.

Stärkt av motgångarna
Det är lätt att inse att Madeleine är otroligt stark. Viljan att trots alla hinder fullfölja sin påbörjade utbildning var hela tiden en drivkraft. Inte minst för att hon, när hennes far låg för döden, hade lovat honom att fullfölja det hon påbörjat.

- Hur orkar du, undrar jag. Är det din religion som bär dig?

- Jag är inte religiös, svarar Madeleine. Det är mitt andliga synsätt som bär och hjälper mig. I min familj har vi flera olika trosinriktningar. En ”blandreligion” som format en öppen livsstil. Vi är öppna för alla, oavsett tro och ursprung. Det som räknas är att du är en bra människa.

- Och den synen på livet och människorna har gjort att jag, när jag stöter på svårigheter och arbetar mig igenom dem, tänker att det faktiskt både hade en mening och stärkte mig, förklarar Madeleine. Inget ont som inte har något gott med sig.

Förutom obehaget och händelserna på boendet i Åstorp så fanns det annat i vägen för Madeleine och hennes planer:

- Jag kunde ju till exempel inte studera på heltid, berättar Madeleine. Jag hade inga pengar. Inget studiebidrag.  Emellanåt var jag tvungen att göra uppehåll för att få ihop till mat och resor. Jag fick kombinera studier på universitetet i Liége i Belgien med studier på Lunds universitet. Och så var jag tvungen att leta boende och det tog tid.

- I Belgien skulle studiekostnaderna egentligen ha täckts av Syrien men så blev det förstås inte. Och i Sverige fick jag inga pengar eftersom jag var akademiker med en Phd-examen. Det var tufft emellanåt men jag hade mitt mål klart för mig, säger Madeleine.

En indisk ”storasyster”
Det svenska språket studerade Madeleine på Futurum i Bjuv. Det gjorde även Daljit från Punjab i Indien. De två kände direkt de träffades att de tänkte lika. Inte minst hade de samma livsåskådning.

Daljit hade kommit till Sverige genom äktenskap men det fungerade inte och så skilde hon sig. Med sig hit hade hon sina två barn. Idag har hon och Madeleine det bra. Resten är numera lyckligtvis historia. För Daljits barn har det gått mycket bra.

- Min son jobbar som datoringenjör på Volvo I Göteborg och min dotter studerar biomedicin vid Linköpings universitet, berättar Daljit stolt.

Madeleine önskar inget av det hon gått igenom ogjort.

En svensk ”mor”
- Hade inte jag gått igenom det jag gjorde och hamnat i Bjuv, säger Madeleine, så hade jag ju aldrig träffat Daljit och hennes familj. Och vi hade inte träffat kvinnan i Bjuv som jag idag kallar för min svenska mor – Bodil Hillman. Bodil betyder oerhört mycket för mig. Tillsammans bildar vi i sanning en mångkulturell familj.

Bodil fick höra om Madeleines öde och äventyr och kände att hon ville hjälpa den unga kvinnan att komma till rätta i Sverige och fullfölja sina studier och övriga mål. Bodil har arbetat som undersköterska i många år men samtidigt också ställt upp som Rödakorsare mm. Tagit ut de boende på tex Varagården på promenader, varit läxhjälp på Varagårdsskolan osv, osv. Bodil är helt enkelt något så fint som en medmänniska att räkna med. En klippa.

- Jag blev imponerad av hur ambitiös och duktig Madeleine var, berättar Bodil. Jag hjälpte henne leta bostad så att hon kunde komma bort från trakasserierna på förläggningen i Åstorp och leva ett normalt liv. Hon behövde lite pengar till biljetter ibland och då gav jag henne det. Jag har inga stora besparingar men man kan alltid bistå med något.

Eftersom tiden gick blev banden starkare och idag talar Madeleine och Daljit om Bodils insatser med stor värme.

- Tack vare Bodil har jag idag en liten familj här i Sverige. Samtidigt som hela min familj i Syrien är kvar där.

Kontakt via Internet
Familjen i Damaskus har Madeleine kontinuerlig kontakt med via sociala medier. När ”Maddes” syskon ringer och berättar om kriget som ständigt blossar upp i närheten av där de bor så är det förstås tungt att sitta ensam i Bjuv och höra när missilerna viner omkring huset långt där borta. Då är det skönt att stöttas av ”storasyster” Daljit.

Madeleine kan inte åka hem och hälsa på familjen i Syrien. Men med hjälp av Daljit har hon ändå fått träffa sin älskade mamma en gång sedan hon flydde.

Mötet skedde i Indien! Tack vare Daljits förstående och hjälpsamma familj kunde Madeleine och hennes mamma bo och träffas i hennes familjs hus.

- Det var underbart, säger Madeleine. Alla var så förstående  och generösa mot oss. Mamma och jag hade härliga dagar tillsammans där.

Imponerande verksamhet
För en kort sidan blev Madeleines examen godkänd. Målet var uppnått. Men inte tänker hon vila för det.

- Jag har många engagemang, berättar hon. Jag är nybliven VD för Arab Media Network, en internationell medieorganisation med huvudkontor i Libanon. Just nu planerar jag för verksamheten i Sverige. Jag var gästforskare vid Lunds universitet från september 2018 till december 2019, och från januari 2020 är jag Affiliated researcher på Centrum för Mellanösternstudier på Lunds universitet.

Madeleine Kassab förklarar mixen med att hon inte bara vill jobba praktiskt utan också forska. Hon har i sin avhandling analyserat hur språket och bilder använts på al Jazeera och al Manar, två stora spelare på den arabisktalande mediekartan. Hon har också studerat olika metoder för desinformation. Fake news, som vi numera alla talar om. Kring studier om propaganda samarbetar flera universitets specialister på såväl politik som religion, förklarar Madeleine.

Analyserar nyhetsspråket
- Min specialitet är semiotik som är ett samlingsnamn för teorier om och studien av tecken, dvs hur språket används när vi kommunicerar. Och min avhandling är en analys av hur Syrienkriget beskrivits av al Jazeera och al Manar. Två stora spelare på den arabisktalande mediekartan.

I grunden musiker
På slutet av vårt samtal kommer en överraskande vändning från det strikt akademiska:

- Jag och min familj är egentligen musiker, säger Madeleine. Just nu planerar vi att starta ett band . Bandets namn är The daughter of war (Krigets dotter) och det består av mig, två av mina bröder och en syster. Känner du till traditionell arabisk musik med tex Um Kulthum – så vet du vilken typ av musik jag menar, skrattar Madeleine.(Hon vet att jag gillar Um Kulthum).

Madeleine skriver musiken och så delar hon det digitalt med syskonen. Som tonsätter och sjunger in.

- Jag har nu börjat skriva på svenska också, berättar Madeleine. En sång till min mor. Min syster sjunger. Jag vill överraska min mor med den sången.

Hjälper unga tjejer
Madeleine lever inte bara för sig själv. Via sociala medier hjälper hon andra syrier i en rad ämnen som engelska, franska, arabiska, filosofi och psykologi.

- Det är till exempel tjejer som hört talas om mig och ber om hjälp och stöd, förklarar Madeleine.

- Via Internet kan jag ge dem hjälp helt gratis, förklarar Madeleine Kassab. Jag är glad att kunna hjälpa unga tjejer.

Någon gång i augusti-september i år ska Madeleine disputera på universitetet i Liége, Belgien.

- Om jag kan resa dit då, tillägger hon. Annars får vi ta det online.

Hyllning till hela Sverige
- Jag vill tillägna alla svenskar ett stort tack, säger Madeleine. Kungen, regeringen och alla svenskar.

- Tack vare er alla har jag klarat det! Jag stötte på många svårigheter först men nu skördar jag frukterna av allt hårt arbete, avslutar Madeleine Kassab.

Lyssna HÄR till Madeleines sång till mamma.

Kontakta Madeleine på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du är intresserad av hennes musikprojekt.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »