Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bjuvs kyrka med intilliggande Alegården är upplyst på natten. Men det hindrar inte ovälkomna gäster att försöka ta sig in. Eller förstöra.
 
KRIMINELLT Den 50-åring som natten mellan den 3 och 4 februari körde fast sin bil några meter från gravstenarna i urnlunden på Bjuvs kyrkogård slank undan på cykel fem minuter innan polisen kom. Kvar lämnade han en bil full av saker vars ägare ingen i dagsläget vet något om.
På onsdagsmorgonen när de anställda på Bjuvs kyrkogård kom till jobbet upptäckte de en Chrysler Voyager som kört fast vid urnlunden, bara 3-4 meter från gravstenarna. Föraren satt i bilen men var enligt uppgift okontaktbar. Uppenbart var att han tidigare försökt få loss bilen från gyttjan men inte lyckats. Bland annat med hjälp av träbitar från ett antal bänkar som han huggit sönder.

- Vi ringde till polisen, berättar Micke Håkansson, kyrkogårds- och fastighetschef i Bjuvs församling.

- Men när vi kom ut till platsen igen såg vi killen i bilen försvinna som ett streck på en cykel som stått i närheten. Vems den var, vet vi inte. Men hade polisen kommit fem minuter tidigare hade de kunnat gripa mannen. Synd att det dröjde.

Kvar på gräsmattan stod alltså den låsta bilen. Enligt Håkansson fylld med olika föremål som tex 2-3 resväskor och en ryggsäck. Men även med verktyg.

- Ett antal lås på fönster och dörrar på våra byggnader var trasiga och den offentliga toalettens låsbläck var förstört, säger Micke Håkansson.

Kostsamt för kyrkan naturligtvis. Nya lås kostar liksom bänkarna. En bänk kostar cirka 5 000 kronor och den här natten förstördes 6 stycken. Dessutom tog det personalen en hel arbetsdag att återställa platsen intill urnlunden samt att få bort allt skräp bilföraren spritt omkring sig. Vilket ju också kostar.

Framkomligheten minskar
- Så nu måste vi se till att göra hela kyrkogårdsområdet mindre lättillgängligt. Vilket tyvärr drabbar också de skötsamma människorna.

Kyrkan i Bjuv har tidigare haft problem med okända fordon som i skydd av häckar kring parkeringsplatsen bakom Alegården skapat sig en ”mötesplats”. I vilka ärenden fordonsförarna mötts kan man bara spekulera i men Micke Håkansson säger att företeelsen varit så frekvent att man varit tvungen att ta bort växtligheten. Nya ledlampor har också installerats för att hela området ska vara maximalt belyst och överskådligt, även under dygnets mörka timmar.

Micke Håkansson säger vidare att man, då man fann den fastkörda bilen, också såg spår av ett annat fordon som varit på platsen men uppenbarligen tagit sig därifrån.

Samma natt i Södra Vram
Samma natt som bilen körde fast vid kyrkan i Bjuv hade cykelhandlare Sven Jönsson i Södra Vram, Billesholm, påhälsning av tjuvar. Tjuvarna bröt sig in på lagret och tog 6 cyklar. Om den stölden hade något samband med vad som hände vid kyrkan i Bjuv är dock okänt.

- Det var cyklar vilka som helst, som de kom åt när de tog sig in, säger Sven Jönsson. Inga särskilda märken eller så alltså.

Cyklarna levereras som platta paket till handlaren så sex stycken är rimligen ungefär det antal som går in i en större bil.

Cykelhandlare Sven Jönsson har haft påhälsning av tjuvar förr.

- För en tid sedan försökte någon eller några bryta sig in i butiken men av någon anledning ångrade de sig mitt i arbetet och lämnade platsen. Med brädorna snyggt travade intill byggnaden. De insåg förmodligen att det skulle bli mycket krävande att ta sig igenom väggarna och så har vi förstås också larm som utlöses vid ett visst tillfälle, konstaterar Sven Jönsson.

Ofta beställningsjobb
På många håll i kommunen vittnar alltså folk om okända fordon parkerade på undanskymda platser. Med förare som inte känns igen. Samtidigt som stölder begås och koppar och andra ädelmetaller försvinner från kyrkorna, kapell, murar osv.

För en tid sedan berättade Helsingborgspolisen för Bjuvsnytt om fordon som körs till Skåne och förstås även Bjuvs kommun, för att lasta stulet gods och köra det tillbaka österut. Ligor ligger bakom dessa veritabla stöldvågor där trenden ett tag främst var att stjäla diesel. Numera tycks det vara nästan vad som helst som stjäls. Gängmedlemmar i Sverige åker runt och plockar saker på olika håll. Tills de fyllt en bil. En annan person får sedan i uppdrag att ta sig till Sverige för att hämta hem bilen. Föraren har således ingenting med eventuella stölder att göra utan får bara betalt för själva resan och körningen.

Tjuvarna tycks inte vara kräsna. Plåt av olika slag har länge stulits från kyrkor i hela landet. En del av detta har säkert också sålts i Sverige. Till mindre nogräknade skrothandlare, får man anta.

Men på kyrkogården i Bjuv t.ex. renoverar man just nu den offentliga toaletten sedan tjuvar stulit precis allt därinne, som man kunnat få loss från väggar och golv.

Gäckade polisen
För några veckor sedan körde en okänd bil hela vägen in till slutet av Fjärdingsmannavägen i Norra Vram. Intill kyrkogårdsmuren bort dit där vägen övergår i en cykelstig. Där stannade fordonet och släckte ljuset. I bilen fanns två personer.

Observanta Norra Vramsbor ringde polisen som kom till platsen. I flera fordon. Hela kyrkogården genomsöktes - både på insidan och utanför längs muren. Bilen hittade man förstås. Låst och utan förare och passagerare. Dessa var som uppslukade av jorden.

Men endast några minuter efter att polisbilarna lämnat platsen så dök de två upp igen, satte sig i bilen och körde över till parkeringen på andra sidan stora vägen. Den offentliga toaletten där står öppen dygnet runt och efter ett besök där gav sig fordonet så småningom iväg.

Polisen jobbar förstås för att hinna ikapp buset. Men det verkar tyvärr vara som det heter i folkmun: Tjuven ligger alltid steget före.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »