Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bjuvs politiska partier representerade av från vänster till höger: Sven-Ingvar Blixt (L), Leif Johansson (V), Nils Nilsson (C), Maria Berglund (KD), Anders Månsson (S), Niels Madsen (M) och Mikael Henrysson (SD).
FÖRETAGANDE Möjligheten att bilda någon form av näringslivsråd i Bjuvs kommun ska undersökas. Det blev det mest konkreta resultatet av det möte mellan Bjuvspolitiker och näringslivsföreträdare i kommunen som ägde rum på torsdagen i Billesholm.

Värd för mötet var Företagarna Bjuv och efter en presentation från organisationens sida tog en representant för varje parti i Bjuvs kommunfullmäktige plats.

Konkret betyder det att de frågor som Magnus Engelbäck från Företagarna Syd tillsammans med ordförande i Bjuv Belinda Bagger, hade förberett och ställde besvarades av Sven-Ingvar Blixt (L), Leif Johansson (V), Nils Nilsson (C), Maria Berglund (KD), Anders Månsson (S), Niels Madsen (M) och Mikael Henrysson (SD).

Enligt Företagarna bidrar de företag som finns i Bjuvs kommun med sammanlagt 189  miljoner kronor i skatteintäkter. Av hela kakan som är 861 miljoner.

Mikael Henrysson inledde med att berätta att SD i sin budget fr 2020 – del av innehållet som ska behandlas på Kommunfullmäktige den 28.11 – avsatt medel för inrättandet av ett ”näringslivsråd”.

- Vi vill att det bildas ett råd bestående av politiker, tjänstemän och företagare, verksamma i Bjuvs kommun. Vi tror det skulle gagna alla om ett sådant råd kunde träffas och på djupet diskutera hur vi bäst ska kunna samarbeta för att stötta varandra.

Henrysson berättad också att man i sitt budgetförslag avsatt 1,2 mkr för en ”Trygghetsvärd”. Som man i framtiden kan se samarbetar också med det lokala näringslivet.

Skolan gemensamt tema
Moderaternas Niels Madsen presenterade förstås sitt parti som företagarvänligt och betonade dessutom vikten av en bra skola. M vill att kommunen ska lägga ut fler jobb på entreprenad, ha ett samarbete mellan företag och skola. Exempelvis via inrättandet av lärlingsplatser.

Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande, inledde med att berätta att S velat ha ett samarbete med M, som dock valde att gå fram för sig själv med sina 5 mandat. Månsson lade också han stor tonvikt på skolan. Han nämnde kommunens stolthet Brogårdaskolan, som man bla hoppas ska bidra till en ökad inflyttning av kapitalstarka invånare – inklusive underförstått företagare. Men samtidigt berättade han öppenhjärtligt om att betygen i Bjuvs skolor sjunker och att pojkarnas resultat släpar efter flickornas.

Först upp och nu ner?
För några år sedan lyckades Bjuv klättra på betygsstegen nationellt. Den som minns detta förundras över Anders Månssons nu aktuella uttalande om sjunkande resultat. Vad har hänt? Summan av svaren från några av politikerna var att de höga betyg som fanns verkar medvetet ha satts ”för högt”. Vilket på gymnasienivå utanför kommunen inneburit att eleverna inte klarat av studierna då de faktiskt inte haft de grundkunskaper som krävts.

Samtliga närvarande politiker stämde in i resonemanget om hur viktig det är att förbättra skolorna. De prisade företagsamheten som uppstått på Findus gamla område och hoppades på den fortsatta utvecklingen där vad gäller jobb.

Näringslivsråd?
Men det fanns också en annan punkt som samtliga partirepresentanter kunde enas kring och det var bildandet av ett särskilt råd – en politiskt oberoende intressegrupp – som regelbundet träffas för att dryfta frågor som rör företagande och utveckling ur alla aspekter.

- Ett sådant råd har funnits förut, sa Bengt Fellbe, kommunens näringslivssekreterare. Det kallades av tidigare ordförande för Företagarna Mats Rönnberg för wienerbrödsmöten och lades med tiden ner.

- Men inget hindrar att en ny grupp bildas nu. I den gruppen fattas dock inga beslut utan det ska vara en ren diskussionsforum, förtydligade Bengt Fellbe.

"Ändra på självbilden"
- Jag är här för att lyssna på vad ni företagare vill ha från oss, sa KD:s Maria Berglund ett par gånger.

- Själv tror jag att vi måste ändra på vår självbild och sälja oss på allt det fina som finns här. Vi är nära den fina Söderåsen, nära Helsingborg. Och snart stannar tågen i Billesholm. Här är det gott att bo och verka.

Magnus Engelbäck från Företagarna avslutade kvällens utfrågning med att kolla om de närvarande politikerna kunde tänka sig ett näringslivsråd.

- Ja, sa fem av dem.

Två var intresserade men uttryckte viss tvekan. Med hänvisning bla till upphandlingssekretess. De tveksamma var Anders Månsson och Nils Nilsson.

Sammanfattningen av den lilla "omröstningen" är att frågan om bildandet av en gemensam diskussionsgrupp för Bjuvs bästa, kommer att behandlas.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »