Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett gäng glada Epa-fantaster från Åstorp. Jag träffade också ungdomar från Ängelholm, Laholm, Örkelljunga, Klippan osv - men hittade inte någon från Billesholm, Bjuv eller Ekeby. Även om de förstås också fanns bland de mer än 100 ekipage som besökte platsen på lördagen.
RESOR På lördagen fick jag lust att besöka några platser utanför Billesholm, som jag inte varit på på många, många år. Sträckan Risekatslösavägen från värdshuset till Gedsholmens gods visade sig vara full av vackra guldkorn. Mölledammarna inte minst. Och fräcka Epa-traktorer!

Jag är född i Billesholm. 1952. Min far var också från byn medans mor var från Bjuv. Båda två gillade naturen i trakten och de blev också mina guider till de platser jag på egen hand besökte på lördagen.

Målet för att jag skulle ta mig ur solstolen i Viken, där jag numera ofta bor, var en privat loppis på Risekatslösavägen. Fler grejer behöver jag inte men jag tyckte det var företagsamt av unga kvinnor att mitt ute på landet fylla ett tält med grejer och dra dit folk.

Jag hittade tjejerna nära korsningen mot Hässlunda. De hade mest barnkläder men när jag kom i samspråk med dem visade sig besöket ändå mödan värd. Den ena var bland annat släkt med Pelle Brödbagare som körde brödbilen i Billesholm när jag var liten! Nostalgi, nostalgi! Det är alltid lika roligt att prata gamla minnen från byarna man växte upp i. Tycker jag.

Mitt favorithus
Vädret på lördagen var strålande. Och varmt som i en bakugn. När jag cashat in en burk (nytt) bodybutter på loppisen körde jag vidare. Till mitt favorithus – Gedsholmens vita mangårdsbyggnad. Ett lagom litet slott för mig – har jag alltid tyckt.

 

 

Där ligger det vackra huset i ensamt majestät, strax innan man kommer ut på vägen som går mellan Ekebyrondellen och Helsingborg. Jag vände i korsningen (!) och körde tillbaka mot Billesholm. Fotograferade allt vackert jag såg. Förutom Gedsholmens slott också de vackra gråstensladorna.

På vägen vidare njöt jag hela vägen av den vida utsikten. De små gårdarna och torpen som ligger lite där och var ser alla ut som idyller.

 

 

Mölledammarna förstås!
Det är lustigt att avlägsna platser som dessa är de som idag tilltalar mig allra mest om jag skulle flytta tillbaka. Raka motsatsen mot hur det var när man var ung och självklart skulle bo i ”metropoler” –dvs centrala Billesholm, för att ta ett exempel. Aldrig i livet Fäladen, Hässlunda osv – tänkte man då.

Självklart körde jag ner till Mölledammarna! En liten bit. Jag väntar på operation av båda knäna och går med kryckor men foton från den vackra platsen vid första dammen, måste jag bara ha!

Min bil såg pluttig ut under de enorma gamla träden längs både vägen och dammen. Jag var ensam där sånär som på en andhona som kvackade argt och högt. Rädd att jag skulle komma för nära, antagligen.

Sotarna i vasskanten blev vackra motiv i min kamera. Jag önskar jag kunnat gå hela rundan runt dammarna. Kanske blir det en gång möjligt igen.

 

 

Statarlängan
Uppe på Risekatslösavägen fångade min blick den gamla, långa statarlängan. Som såg ut som den genomgick renovering. Häftigt att huset ser så intakt ut. Om väggarna kunna tala där så hade vi fått veta mycket om hårt arbete. Bland statarna som jobbade på de stora gårdarna. Ett system som upphörde efter Andra världskriget.

Ner mot golfbanan spanade jag efter svamp i skogen – men såg ingen. Istället körde jag in på Charlottenborg och knäppte ett par bilder. På det gamla korsvirkeshuset som fars bästa vän Börja Huggare växte upp i – och på den röda mangårdsbyggnaden. Som jag trodde skulle vara vit?? Gråstenslador också här. De är ju så vackra.

Runt i trakten böljar sig golfbanan fram över terrängen. Självklart var många ute och spelade.

 

 

Spännande kyrka
Jag stannade nästa gång på parkeringen till Risekatslösa kyrka. Där har jag faktiskt aldrig varit tidigare! Vilken fin liten kyrka! Måste ta reda på mer om den. Stentavlor om närliggande Boserups gård på kyrkans fasad tyder på att här finns det spännande och intressant historia att lära sig.

Mitt emot kyrkan – mitt i golfbanan – ligger Schakt Malmros. Med kommunens enda bevarde ”bonke” från gruvtiden. Nästan helt bevuxen med träd numera men ändå. Här vilar också för oss härifrån ett stycke intressant och viktig kulturhistoria. Det är ju kol vi har i blodet både som Bjufsingar, Billesholmare och Ekebyare. Inte ärter!

Klick klick! Och så vidare ner mot Billehåla city.

 

 

Nästa stopp – Epa-träffen på värdshuset i Billesholm!

Jag var bara tvungen att stanna och fotografera när jag såg alla ungdomar som samlats på fältet intill värdshuset i korsningen Risekatslösavägen-110:an.

Det var faktiskt kokhett i solen men där satt och låg de på bilar, i gräset, på solstolar. Klart påminnande om alla bilträffar som de vuxna brukar dras till i dessa trakter. Men när jag gick runt och pratade med en del av Epa-fantasterna hittade jag nästan ”allt” utom någon från Billesholm, Bjuv eller Ekeby!

Här pratade jag istället med entusiastiska killar och tjejer från Höganäs, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga och Laholm. Snacka om att de uppskattade arrangemanget i Billesholm!

 

 

Tänker fortsätta
Det var systrarna Izabella och Ellinor Kronholm från Påarp som fixade träffen. En kvinnlig släkting i eventbranschen såg till att det hela fick en proffsig och snygg inramning.

Träffen drog alltså hundratals fordon och människor till platsen och programmet höll bra fart. Jag fick trots det en kort pratstund med Izabella Kronholm  - innan hon skulle döma i ljustävlingen. Hon var helt klart inne på samma tankar som deltagarna och publiken. Skåne Epameet ska bli en mötesplats för unga som gillar Epakulturen.

 

Izabella Kronholm från Påarp är tillsammans med sin syster Ellinor de som dragit igång Epa-träffen och hyrt Söderåsens Värdshus för evenemanget.

Epa-traktor får bara framföras i 30 km i timmen. Hur fordonet ser ut finns det däremot inga regler om. Tidigare har vi varit vana att se små rumphuggna fordon med en stor röd triangel i baken. Köra irriterande sakta på de stora vägarna. Det är bara att ha tålamod när man hamnar bakom dessa.

Igår fick jag se på lite andra bullar. Som tjejen från Ängelholm som ägde en stor, svart bil med svarta gardiner med röda tofsar i förarhytten. Mamma hade sytt gardinerna. Brorsan hade hjälpt till att fixa fram bilen. Tjejen själv pluggar på fordonslinjen – vad mer kan man begära?

Marianne Rönnberg Galmor

 
 

SÖK

GÅNG

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »