Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SAMHÄLLSSÄKERHET Fungerar räddningstjänsten idag eller kräver framtidens Bjuv ett samgående med Räddningstjänsten Skåne Nordväst?  Förbundsdirektör Christer Ängehov informerade och fullmäktige röstade för fortsatt utredning.
Räddningstjänsten i den modell som Bjuvs kommun för närvarande ingår i omsätter 180 mkr. 156 mkr av den summan betalar medlemskommunerna. Resten av pengarna är så att säga egenintjänade. Organisationen har 260 medarbetare i 11 kommuner med sammanlagt cirka 350 000 invånare. Åtta räddningstjänster täcker in 2500 kvadratkilometer yta och ledningen sitter i Bårslöv.

Som vi alla ser, inte minst i olika nyhetssändningar på TV, så utsätts idag räddningstjänsten inklusive brandkår, ambulanspersonal och för den delen också polisen för saker som inte ingick i beräkningen när de hittillsvarande organisationerna utformades. Det är m.a.o. idag ingen överdrift att säga att de som arbetar med samhällssäkerhet rör sig i ett nytt samhälle. Med skjutningar som i Malmö, Helsingborg och nyligen Ängelholm. Trygghetsfrågor har blivit ett nytt samtalsämne överallt i samhället och de årliga trygghetsmätningarna säger att invånarna känner sig alltmer otrygga.

Bjuv förändras också
Inte heller i lilla Bjuvs kommun pekar utvecklingen i rätt riktning, säger Christer Ängehov, förbundsdirektör på Räddningstjänsten Skåne Nordväst, som på kommunfullmäktigemötet före jul hade kommit för att presentera hur den nya organisationen som ska ta form, och där man gärna ser Bjuvs kommun som medlem, är tänkt att formas och fungera. Sprängningen på polishuset i närliggande Helsingborg bådar inte gott och risken att buset sprider sig till byarna, är påtagligt.

- Staten kräver förändring i form av ökad trygghet, sa Christer Ängehov. Den försämrade känslan av trygghet har förändrat samhället och vi måste vända den negativa utvecklingen.

Civilt försvar
Därför skjuter staten nu till pengar till kommunerna för att stärka civilförsvaret som i sin tur ska stärka totalförsvaret av hela Sverige. Försvarsmakten säger att kommunerna kommer att ha krav på sig över hela landet  för den händelse  kris och krig skulle komma att hota. En kommun ska i ett sådant läge kunna klara sig så länge som möjligt.

- Som det ser ut idag så klarar vi oss kanske i tre dagar men sedan är det slut, konstaterade Ängehov kallt.  

Skarpt läge?
För att kunna hantera utmaningarna som vi nu står inför så måste Räddningstjänsten för att kunna fungera i framtidens samhälle enligt Christer Ängehov även ha ett eget övningsfält samt utbildningslokaler och en hel serviceorganisation. Det lät som om han talade om en militär organisation och kanske är det ditåt vi rör oss.

- Vi måste dessutom ha kvalitetssäkra övningar och utbildningar. Vilket kräver en stabil och förutsägbar ekonomi. Ett antal kommuner emellan. Och om ni går samman med oss kan vi tillsammans skapa ett sådant tryggare samhälle, tillade Ängehov.

Ungdomsverksamheten
Man kan verkligen tala om en ny tid när det respekterade Räddningsverkets personal utsätts för stenkastning när de kommer för att släcka bränder och rädda liv. Ängehov berättade att verkets Ungdomsbrandkårsverksamhet har förbättrat läget i Helsingborg. Som före 2009 hade tre skolbränder men som efter att man arbetat med relationsskapande på skolor mm samt utbildning under perioden 2012-2016, lett fram till att staden idag nästan inte alls har några skolbränder.

En billig försäkran?
Att gå med i den nya Räddningstjänstorganisationen kostar förstås. Närmare bestämt cirka 8-9 miljoner kronor om året. Grunduppdraget utgår från kommunens faktiska kostnad för verksamheten. Tjänster utöver grunduppdraget, som tex krisberedskap, är tilläggsuppdrag och finansieras via separat avtal. Sedan tillkommer det för den som vill ansluta sig också bla en omställningskostnad Pengar som behövs för att märka om fordon, byggnader, kläder, befintlig utrustning, inkoppling i en ny IT-plattform mm.

Skulle Bjuv besluta sig för att gå med i den nya organisationen så ska den vara i drift senast den 1 januari 2019.

Andra som uppvaktats
Svalövs kommun har gjort sin genomlysning och avvaktar besked från Räddningsverket om huruvida man kvalar in i gänget.  Perstorp håller på att genomlysa sina behov. Landskrona kommun har sagt nej liksom Åstorp och Klippan.

Trygghetscentralen, varifrån räddningsarbetet leds, med egen försörjning av stabslokaler, teknik och bemanning, är tänkt att finnas i Bårslöv.

Bjuv positivt och negativt
- Jag tror detta är bra för oss, sa Anders Månsson, Bjuvs kommunalråd. Tittar vi på kostnadsbilden fördelad på våra invånare så hamnar vi på 467 kr per person. Jag yrkar bifall till Kommunstyrelsens förslag.

Ninnie Lindell, moderat oppositionsråd i Bjuvs kommun, var av en annan mening:

- Vi har en fantastisk räddningstjänst idag och jag har lärt under åren att inte ändra på ett vinnande koncept. Och att det dessutom kommer att bli 2 miljoner kronor dyrare på år jämfört med nu. Alla som sett den budget vi ska ta för 2018 inser ju att vi inte har de pengarna. Så jag yrkar avslag på förslaget.

Urban Berglund för KD tog till orda:

- Vi är helt eniga i majoriteten om att satsa på en lösning  och jag vill därför yrka bifall.  Vi tror detta är något vi verkligen behöver och vi tror att detta förslag är en mycket bra lösning.     Personligen tror jag också på samarbete i nejden.   

En efter en gick de närvarande partiledarna upp i talarstolen och nu var det Centerns och xxxx tur:

- Vi bifaller efter diskussion i partiet Kommunstyrelsens förslag, var hans korta inlägg.

Tomas Olsson i Framstegspartiet så:

- Jag vill yrka avslag. Man har sett så många mindre orter som gått med i förbund där det slutar med att bemanningen blir betydligt sämre. Samverkan är bra men jag ser hellre att vi fortsätter med Svalöv, Klippan och Åstorp som nu. Lika barn leka bäst.

Slutligen var det SD:s och Mikael Henryssons tur och han yrkade bifall till KS-förslaget. Som man tycker är bra och behövs i framtiden.

Kommunalrådet igen
Anders Månsson återkom i talarstolen ännu en gång innan församlingen röstade. Han kunde inte hitta belägg för Ninnie Lindells påstående att anslutningen blir 2 miljoner kronor dyrare än dagens pris. Han tillade:

- Ska vi inte ändra något som fungerar? Hade vi tänkt så då hade vi nog stått helt still.  Om vi inte vågat, sa han.

Även den politiske vilden Mats Matsini Ljungkvist yrkade bifall till KS:s förslag.

- Nya tider med nya riskmoment som vi inte känner till idag styr. Att då luta sig mot nåt som fungerade igår det känns liiite svagt.  Så jag yrkar bifall, avslutade han.

Därefter klubbades Kommunstyrelsens förslag om att gå vidare i processen med att ansluta Bjuv till den nya räddningstjänsten. Hela M-gruppen i kommunfullmäktige inkom med en reservation.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »