Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
POLISEN Områdespolisen i Lokalpolisområde Klippan har under en period arbetat aktivt mot narkotikahantering/försäljning i centrala Bjuv med mycket gott resultat. Det meddelar polisen på onsdagen. I sommar satsar kommunen också på ökad säkerhet.
Underrättelser och iakttagelser gjorde under våren gällande att det såldes narkotika helt öppet i centrala Bjuv. En större insats inleddes därför i syfte att identifiera aktuella personer och att sedan lagföra dessa.

Spaning och observationer visade tydligt att en kärna bestående av 4-5 ungdomar var de som hanterade narkotikan, förmedlade kontakter och utförde försäljningen. Dessa nyckelpersoner har sedan genom våld och hot förmått killar i 14-17 års-åldern agera springpojkar. Flera av de ungdomar som samlades på torget identifierades också som delaktiga på olika sätt i hanteringen av narkotika.

Flera var endast ytligt bekanta men var fullt medvetna om vad som försiggick även om de inte var aktiva i själva narkotikahanteringen.

- Däremot kunde vi se att de varnade om polisen var i närheten och höll utkik på och kring torget, heter det i polisen pressinformation.

Torget polisen nämner är det på innergården i Köpcentrum i norra Bjuv. Privatpersoner har kontaktat Bjuvsnytt och vittnat om det polisen beskriver samt berättat att det rört sig om en handel som har sitt ursprung i Malmö. Ingen har dock öppet velat eller vågat uttala sig eftersom situationen på torget upplevts som mycket farlig och hotfull. Även mot vuxna.

Hittade narkotikagömmor
Polisens spaning visade att narkotika gömdes på olika platser för att sedan hämtas av andra ungdomar. Med hjälp av narkotikasökhundar kunde flera narkotikagömmor spåras och vid ett par tillfälle kunde personer gripas i färd med att vittja gömman.

Insatsen har varit framgångsrik på så sätt att en större mängd narkotika har kunnat beslagtas vid flertalet tillfällen. Förutom narkotika uppdagades det även två vapenbrott samt har flera digitalvågar och säljtelefoner tagits i beslag.

I många fall har helt ovetande föräldrar kontaktats och ett antal anmälningar till socialtjänsten skrivits. Ärendena är nu överlämnade till åklagare.

- Även om just denna insats är avslutad fortsätter självklart vårt arbete! Det finns också ytterligare ungdomar som ännu inte är hörda.

- Vi hoppas innerligt att vår insats har fått både föräldrar och ungdomar att inse allvaret och vilka konsekvenser ett oskyldigt ”häng” på ett torg kan få när narkotika kommer in i bilden.

Kommunens insats
Bjuvs kommun med anledning av det inträffade att göra extra satsningar under sommaren för att säkerställa tryggheten i alla tre kommundelarna. Det handlar om både förebyggande och åtgärdande verksamhet.

I sommar arrangeras extra många sommaraktiviteter för barn och unga. Alltifrån skrivarkurser till cirkusskola och graffitti. Det blir Tivolikvällar med utomhusbio och konserter. Skejtparken, Friluftsbadet och biblioteken håller öppet. Dessutom finns  personal på plats i containerfiket i Skejtparken.

Under hela sommaren finns det en ökad närvaro av väktare på flera utvalda platser i kommunen. Syftet är att skapa trygghet och trivsel samt att minska skadegörelse. Väktarna har ett nära samarbete med polisen och kommunens personal.

Bjuvs kommun har sedan en lång tid tillbaka ett kontinuerligt samarbete med polisen och nattvandrarna. 

- Jag är övertygad om att med de insatser som vi gör tillsammans med bland annat polisen, kommer våra kommuninvånare att känna sig trygga i sommar, säger Christer Pålsson, kommunchef i Bjuvs kommun.

Foto från annat sökuppdrag.

MRG

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »