Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Med mamma och pappa på Odlarmöte i Findus verkstad. Tar flickorna över gården blir de knappast ärter de kommer att odla.

FINDUS Den gångna veckan hölls Odlardagarna på Findus för sista gången. I alla fall som det ser ut just nu. För inte heller de som odlat Findusärtan vet egentligen vad som händer med företaget till slut.
Vi vet alla att det som just nu gäller för Findus är att verksamheten i Bjuv stannar den sista mars 2017. Några få vet så klart mer än så men fakta har inte läckt ut från den lilla krets som i så fall har svaren.

Rykten däremot, finns det gott om. Det ”tyngsta”, att någon form av konsortium skulle köpa hela anläggningen, återkommer också flera gånger när jag pratar med några av del lantbrukare och odlare som kommit till Odlardagarna.

Odlardagarna har funnits i 25 år, pågår i tre dagar och cirka 200 personer kommer per dag. Här får odlarna med familjer träffa varandra och prata både jobb och fritid. Findus har bjudit på utbildning etc och i år är det utställning också. Av fotografier från start och fram till dags dato. Samt av vilka maskar (!) som alltid bor i jorden!

 

 

Jag träffar ett gäng från trakterna kring Halmstad och Falkenberg. En yngre familj är från Klippantrakten.

Förutom ryktet om konsortiet lever i den småländska gruppen förhoppningen att Nomad Foods ska ångra sig.

- Ja, vi hoppas att de ringer och säger att de inte lägger ner och att nu kan vi börja så och skörda ärter igen, säger …….

Odlar annat
I vissa medier har odlarna ibland framställts som de stora förlorarna när Findus lägger ner i Bjuv. Men så är det inte. De allra flesta har använt Findus tröskor, alltså inte ägt dem själv, och ärter kan bara odlas på samma fält var 6-8:e år. Vilket innebär att lantbrukarna hela tiden också odlar andra grödor. I väntan på att jorden ska vara rätt för ärter än en gång.

Fick veta via media
Gunilla Borgasgård på gården Boberg Broen i Heberg utanför Falkenberg har odlad mark om 97 hektar.

- Jag fick veta att Findus lägger ner via media, säger hon. Nu ska vi odla spannmål på marken istället för ärter, säger hon.

Henrik Gudmundsson och Malin Lindqvist har en gård i Klippan om 100 hektar. De odlar spannmål och ärter åt Findus i en intervall på 6-7 år. Nu senast i år hade de ärter.

- Vi hörde om nedläggningen i media och det kändes snopet, säger Malin Lindqvist. Nu övergår vi till att odla vall och ha fler kossor och köttproduktion.

"Låter förhastat"
Bengt Johansson från Söndregård (t.v.) 
mellan Halmstad och Falkenberg har odlat ärtor i 4 år.

- Jag tycker också det känns snopet, säger han. Hörde det på nyheterna och för mig går det inte ihop att ett lönsamt företag plötsligt gör tvärstopp. Det låter som ett förhastat beslut i mina öron.

Att det nu ”står och stampar” vad gäller vad som händer borta på Findus och i styrelserummen har Bengt Johansso sin egen tolkning av:

- Det kan tolkas som att de har kommit på bättre tankar, säger han.

Många rykten i omlopp
Och så pratar vi om ”konsortiet” – gruppen där bl.a. gamla Peab sägs vara inblandad. Inte minst som ägare i Fryslagret. Och som en del i grupperna som gjort om både Ljungbyheds och Ängelholms flygflottiljer till företagshotell.

Bengt Johansson är dock en trygg bonde. Han sår spannmål, raps och vall istället, medan han ser tiden an. Lägger till köttproduktion.

Bordsgrannen Göran Bengtsson som odlat ärter åt Findus sedan 2009 funderar på att satsa på foderbönor istället. Men även på att ta det lugnt efter pensionen.

Arbetarna de stora förlorarna
Som sagt, vad som händer med Findus till slut, det väntar vi alla på att få veta. Oavsett vad vi arbetar med. Och de stora förlorarna förutom Bjuvs kommun i stort, är så klart de arbetare som i värsta fall står utan jobb. Enskilda drabbas men även hela familjer.

Jag ringer upp Kjell Svegrup, ordförande för Findus Odlarförening. Som inte heller han säger sig veta vad som är på gång men avslutar med:

- Det skulle kunna bli så att någon får köpa själva Findusfabriken. Mot att det som de producerar säljs till Findus, alltså Nomad Foods. Det skulle kunna innebära att vi i föreningen kan fortsätta odla ärter.

- Det här är i varje fall den lösning vi i Odlarföreningen går och hoppas på, avslutar han.

Om Odlardagarna
Odlardagarna har arrangerats hos Findus i många år men 2015 blev av allt att döma den sista sammankomsten för ärtodlarna. Vid varje träff får var och en några presenter. Bland annat en kartong  fjupfrysta ärter. Så var det även i år.

I övrigt visades denna gång en nostalgisk fotosamling som omfattade allt från starten i början av 1940-talet till dagens produktion. För utställningen ansvarade Findus Veteranförening med bl.a. Ulf Olofsson, Bjuv, i spetsen.

Tillsammans läser jag och Olofsson på en liten maskinskriven papperslapp:

Marabou-Findus första ärtsäsong 1942

20 kontraktsodlare anlitades med en sammanlagd areal på 28 ha och egna odlingar på 3,5 ha.

Fem olika ärtsorter provades.

Skördeutfallet blef 279.928 kg ärter vilket motsvarar 8.886 kg per ha.

Ärtbaljorna plockades för hand i säckar på fälten, som hämtades av Findus. Baljorna spritades för hand.

Olofsson och kollegor reagerar över hur stor skörden blev då 1942 men kommer fram till att vikten förutom ärterna själv också inkluderar såväl baljor som blast.

 

Anders Svensson till vänster, chef för Odlingsområde 1 som sträcker sig från nordvästra Skåne upp till Falkenberg i Halland, har gjort sin 35:e säsong i ärterna. Rolf Stegmark, känd bl.a.a som "pappa" till ärtan Ebba i Findus reklamfilm står i mitten. Till höger odlaren sedan 2009, Göran Bengtsson på Bengtsgård i Halland.

 

"Starka krafter i rörelse"
När jag går hem från Findus verkstad stöter jag på Anders Svensson som kört ärter i 35 säsonger. Som ansvarig för Område 1 som sträcker sig från nordvästra Skåne till Falkenberg.

Svensson får så klart även han frågan om vad som händer. Vet, gör han förmodligen, men hans svar är synnerligen fördolt:

- Jag tror att stora krafter just nu arbetar för att göra det så svårt som möjligt för Nomad Foods att lägga ner.

Knäck den, den som kan!

Själv kan jag bara konstarera att vi fortsätter leva med en massa rykten. Vem som tjänar på det, det kan man ju fråga sig. Jovisst, Bjuvs kommun har ju tillsammans med bl.a. Region Skåne uppvaktat regeringen i frågan och fått någon form av gehör. Och nyligen var även socialdemokraten och EU-ledamoten Marita Ulvskog i Bjuv och lovade driva frågan i sina led i Bryssel. Men...

Jag har inte svaret just nu. Vad tror du?

Marianne Rönnberg Galmor

 
 

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »