Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Charlie, Liam och Rebecka ställde upp på ett pressmöte före showen på Torget.
 
IDOL Inte kom det 3-4 000 pers som det ryktats om till Ekeby för att se och höra IDOL-vinnarna. Fansen som samlats på Sparbankstorget var nog snarare 600-1 000, sa polisen. Bjuvsnytt fick ett eget snack med trion innan de intog scenen.
Strax före kl 18 på måndagskvällen kom en man upp på scenen och började värma upp publiken. Han representerar Universal som tagit över efter TV4, nu när tävlingen är förbi och turnérandet tagit över.

- Är ni den bästa publiken? Kan ni skrika? Kan ni skrika ännu högre? Kan ni skrika i mer än en minut i stäck?

 

Publiken spelar villigt med, skriker allt vad den orkar i uppemot 1,5 minuter och temperaturen inombords höjs säkerligen på en del. På slaget kl 18 börjar det. På en scen som badar i lila belysning.

Först på scen är tredjeprisvinnaren Charlie och han levererar mycket proffsigt. Som om han inte gjort annat i sitt liv men till saken hör att han redan före IDOL har rätt stor scenvana.Därefter kommer Liam in på scenen och gör bra ifrån sig, också han.

All sorts of stuff
Den korta showen avslutas så med Ekebys egen stjärna – Rebecka Elois Karlsson – andrapristagaren i årets IDOL - men trots det här hemma VINNAREN!

Sist alltså, men absolut inte minst. I mitt tycke gav de tre unga talangerna den samlade publiken både Good stuff och Hot stuff.

”Alla var där”
En promenad genom publikhavet ger vid handen att kommunalrådet Anders Månsson är där. För att hålla ett tacktal, visar det sig. En annan stark man i Bjuvspolitiken, Christer Landin som är vice ordförande i kommunfullmäktige, finns också på Sparbankstorget. Lätt kamouflerad under en gigantisk rysk pälsmössa. Bredvid honom partikollegan Inga Bakken liksom dottern och Nattvandrargeneralen i Bjuv – Susanne Bakken.

En bit längre bort svarar det borgerliga politiklägret i kommunen med Ninnie Lindell – oppositionsråd och för kvällen också Nattvandrare Ekeby.

Säkerhetspådraget
Själv lägger jag mest märke till det stora antal poliser och personal från räddningstjänsten som infunnit sig runt om och på Sparbankstorget. De samlas i stora grupper lite här och där och jag får intrycket att deras närvaro är baserat på ryktet jag hörde tidigare – om att en publik på 4 000 personer är att vänta.

En kille från Räddningstjänsten med ryggsäck där bak, tränger sig förbi mig ända fram till hörnet av scenen. I ryggan har han både Hjärtstartare och annan Första hjälpen-utrustning, berättar han när jag frågar. På motsatta sidan av scenen står en person med exakt samma utrustning, tillägger han.

"Var snälla mot varandra"
Och det är klart; man måste så klart ta rygg rejält även om man kanske förstår att ryktet är överdrivet. Bättre det än att stå där med för få mannar. Om olyckan skulle vara framme.

Från scenen går också killen som en stund senare "hetsar" upp publiken och går igenom vad som gäller. Både framför kravallstaketen framför scenen och i butiken där autografer senare ska skrivas på löpande band.

- Regel nummer ett är att man är SNÄLL mot varandra. Särskilt som det står små barn längst fram vid staketet och de kan bli skadade om ni trängs.

- Vet ni var man ställer sig när det är kö? fortsätter mannen.

- Längst bak! hojtar den glada och förväntansfulla publiken.

 

 

Framför scenen var det avspärrat med kravallstaket och både polis och räddningstjänst var redo för kaos. Men den förväntade stora folkmassan uteblev. För tidigt på kvällen och fel dag, trodde polisen. Foto: Bjuvsnytt

 

Hur många?
Jag frågar polisen och de har just uppskattat antalet åskådare till mellan 600 och 1000 personer. På banken har jag träffat Bengt möbelhandlare, i vars butik stjärnorna efter framträdandena ska skriva autografer. Bengt säger att han får ha 150 personer åt gången i lokalen och att man bestämt att särskilda vakter ska släppa in 100-120 i taget. Via huvudentrén. Människor som sedan slussas ut ur butiken genom utgången vid caféet - mot Franz Daumans väg. Det lär ta sin tid att låta hela kön passera…..

Exklusiv intervju
En dryg timme före föreställningen på den lila scenen på Sparbankstorget intervjuade jag treklövern Rebecka, Charlie och Liam. Det var kallat till pressträff inne på Ekeby Sparbank mellan halv fem och fem och något försenad infann sig även jag. Eller vid närmare koll – bara jag. Kanske inte så bara trots allt, men man kan hur som helst notera att ”huvudtidningen” Helsingborgs Dagblad inte så ofta arbetar kvällstid eller på helger. Om inte budgeten presenteras eller Findus avslöjar att man lägger ner i Bjuv.

I ett rum i banken vilade när jag kom både stjärnor och crew – inklusive mamma Tina – ut med fika och snittar.

Fina unga
I en ”Exclusive” – det gäller att hålla stilen – fick jag därefter ett avslappnat litet snack med tre fina unga musiker och sångare.

De berättade om hur det var att ”från en dag till en annan” vara firade och igenkända stjärnor.

- Det är skönt, sa de.

- Nu ringer folk och vill boka spelningar, sa Charlie. Nu behöver man inta jaga jobben själv.

- Så här kommer jag att hålla på nu ett bra tag framöver, berättade Liam.

De berättade också att de var imponerade över hur många människor som kom och såg och lyssnade på de just ute på landsbygden.

- En sådan publik får man aldrig i Stockholm, sa Charlie. Där har folk så mycket att välja mellan att de inte bryr sig om att vi kommer. Men här är det annorlunda och det är jätteroligt. Det känns så ”intimt” att träffa publiken på det här sättet.

Liam höll med Charlie. Pratade om att de tidigare varit i stora köpcentra som tex Östra Nordstan i hans hemstad Göteborg – och att det inte ger samma känsla – även om storleken inte kan jämföras.

Liam ska turnéra betydligt mycket mer än Rebecka och Charlie, som båda – efter den turné de just nu är ute på – kan se fram emot att fira jul hemma med sina nära och kära.

På frågan vad Rebecka ska göra till Nyår svävar hon lite på målet.

- Du ska väl inte tillbaka till USA igen, frågar jag.

- Inte precis nu men sedan får vi se, ler hon underfundigt.

Rullande PR-tåg
Trion kom till Skåne igår söndag. Från Kolsta???? Imorgon tisdag är det dags för ett annat ställe och om några dagar är de tillbaka där de startade – i Stockholm.

Rebecka bor hemma i föräldrahemmet i Ekeby. Killarna på hotell i Helsingborg. Jag tänker att dessa tre begåvade och trevliga unga människor tillsammans numera utgör ett produktionsbolags PR-maskineri och förmodligen också kassako. Kanske det största nytillskottet att exploatera just nu? Tre karriärsugna musikälskare som samtidigt fungerar som om de sprang i ett ekorrhjul. Frivilligt.

Men så tänker jag bara för att jag är gammal och lite cynisk. Inte missunnar jag dessa tre fina människor framgång och lycka.

Jag önskar dem tvärtom stort lycka till och ger dem innan vi säger adjö en virtuell lyckospark i baken.

En timme ser jag dem som sagt en och en på scenen. Inget snålande. De ger publiken allt de har. Inga rutingrejer har ännu satt sig utan de är äkta och fina rakt igenom i sina framträdanden.

Hoppas hjulet aldrig stannar för någon av dem utan att de får framgång, kärlek och evig hälsa.

 

God Jul och framför allt Gott Nytt År – Rebecka, Charlie och Liam!

 

Marianne Rönnberg Galmor

 

Foto: Stefan Kvist/Fotopiloten

 

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »