Ungdomarna i innebandylaget VV84 sålde lotter för allt vad tygen höll. När det var julmarknad i Billesholms Folkets Park.
 
PARKEN På söndagen var det julmarknad i Billesholms Folkets Park. Det var första gången som parkens styrelse på egen hand arrangerade den.
Julmarknaden i Billesholms Folkets Park – eller Söderåsens Julmarknad som upphovsmannen Bengt Fellbe, näringslivssekreterare i Bjuvs kommun, kallade den, såg dagens ljus 2011. Tanken var då att göra marknaden till en kvalitativ variant där endast seriösa hantverkare ägde tillträde.

I år gav en ovetenskaplig överblick också intrycket att det som såldes i Parken var av hög kvalitet. Här fanns allt från blomsterarrangemang i julestil till silversmide och kuriosa.

Antalet utställare kunde dock ha varit betydligt fler. Nu var de 13, enligt Parkstyrelsens ordförande Reijo Turja. Han sa sig ändå vara nöjd, då detta var första året han och hans kollegor på egen hand arrangerade marknaden. Turja sa att detta varit ett test och att man nu lärt en del som kan innebära att nästa års variant blir bättre.

Trogna Billesholm
Bland marknadsbesökarna fanns både gamla Billesholmare och människor lite längre ifrån. Gunilla Larsson, som växt upp i Södra Vram där parken geografiskt ligger, är trogen barndomsbygden och hade tagit sig hit från gården i Vallåkra.

Billesholmaren Emil Lord, som just nu kombinerar studier med uppdraget i Vänsterpartiet, kom med mamma Ann-Britt Lord, även hon politiker men inte i V utan i KD. Emil och Ann-Britt hade hela familjen med sig.

Bland utställarna fanns som vanligt i dessa sammanhang min barndoms- och ungdoms hårfrisörska Ylva. Idag har jag kommit över hennes och mors sammansvärjning vad gäller hur jag skulle klippas när jag kom till Ylva och kan istället beundra hennes vackert dekorerade ljus.

 

 

Kända och okända
Vacker keramik stod bl.a. Liisa Rehn och hennes dotter Sara för. Och i ett annat hörn av Rotundan sålde innebandygänget från VV84 lotter för brinnande livet. I samma gäng fanns förstås också familjen Bredin från Ekeby - med "nytillskottet" Izza.

 

 

På gården sålde Johnny Nilsson som alltid grillad korv och på gårdsplanen fanns även ponnyridning. Även om de flesta besökare föredrog att snabbt söka sig in i värmen i Rotundan. Vars golv nu ser ut som förr, dvs av skadorna från studenternas röjarfest i somras, syns inte ett spår.

Luggslitet intryck
För det var trots allt tomheten som slog mig mest, när jag parkerade vid Parkens huvudentré och gick över singelgruset, genom parken som gav ett något tilltufsat intryck. Låt vara att det är vinter nu och att det var både vått och rått igår. Men dammen är inte rensad på länge och lövhögarna kring de ståtliga rhodordendronbuskarna stora.

Enligt Anna Soneson som är sekreterare i Parkens styrelse har man numera dock en god ekonomi. Så kanske får vi till våren se att såväl entré som annat träverk - liksom parken själv - renoveras och målas. Får ett ansiktslyft och strålar igen.

Välljudande underhållning
Tillbaka till Söderåsens Julmarknad och söndagens evenemang. Inne i caféhuset såldes kaffe med dopp och på scenen i stora salen spelade först Hanna Kovacevic och Hedda Liljekvist för oss. (Se film). På scenen i Rotundan spelade Lissing Quartet.

 

Familjen Flink från Billesholm.
 

Vid halvfem kom så som kronan på verket Lucia med sina tärnor till huset. Lucia var Kristina Miklja och tåget bestod av elever från Jens Billeskolan.

Att Parkens julmarknad var så relativt lite besökt detta år kan enligt bl.a. Reijo Turja ha berott på att simmarklubben Spiggarna samtidigt hade sitt Lussetåg inne hos grannen till Parken – Jens Billeskolan.

När det gäller antalet deltagande föreningar sa Turja:

- Vi har själva och också med hjälp av kommunen, bjudit in kommunens samtliga föreningar. Men endast 3 av dem, finns med här idag. Det är något som förvånar mig.

Marianne Rönnberg Galmor