Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På morgonen den 10 november 1938 sågs resultatet av nazisternas härjningar mot Berlins judar. Mängder av krossade skyltfönster, brända synagogor osv.

 

POLITIK Kristallnatten var något som specifikt drabbade judar. Då i Berlin på natten mellan den 9-10 november 1938 attackerades judiska affärer och annan egendom av hatiska nazister och Kristallnatten blev kort sagt startskottet på Förintelsen.

 

De senaste åren har dock Kristallnattens judiska förtecken på ett märkligt sätt försvunnit när olika vänstergrupper i Sverige som kallar sig antirasistiska gjort händelsen från 1938 till sin egen symbol. Dessa grupper har också gett natten ett nytt namn: Novemberpogromen.

Mot detta har Judiska församlingen i Malmö reagerat och i år bestämde man sig därför för att återta Kristallnatten. Inför minnesdagen den 9 november i år skrev tre ledamöter i församlingen ett brev om varför:

”Kristallnatten var en specifik judisk erfarenhet. Hatet och förföljelsen börjar med judarna. Men det slutar aldrig där. Alla människor kan dra lärdomar från det som hände inför, under och efter Kristallnatten, ha det som utgångspunkt för att skapa ett mänskligare samhälle. Det skriver Jehoshua Kaufman, Barbro Posner och Fredrik Sieradzki, Judiska församlingen Malmö.

Kristallnatten i Berlin natten 9-10 november 1938. Under många år har minnet av Kristallnatten använts av vänstergrupper i Malmö på ett sätt som relativiserat och suddat ut den specifikt judiska erfarenheten, skriver artikelförfattarna.

År 1938 hade nazisterna varit vid makten i fem år. Sedan makttillträdet hade de arbetat intensivt på att hetsa mot judar. Världen var i stort sett tyst. Den 9 november, den dag eller snarare natt som kallas Kristallnatten, var kulmen på en statsstyrd våldsam pogrom med fysiska trakasserier mot judar, judiska affärer och judisk egendom över hela Tyskland. Gatorna fylldes av glasbitar från de krossade skyltfönstren i judiska affärer, upplysta av eldslågorna från synagogor i brand.

De flesta tyskar såg passivt på medan ganska många deltog med liv och lust i pogromerna. Omvärlden protesterade lamt, ansåg inte att de var en anledning att säga ifrån eller att öppna sina gränser för de tyska judar som nu insåg att de måste lämna Tyskland.

För nazisterna var Kristallnatten ett kvitto på att de kunde göra i princip vad de ville mot judarna utan att världen skulle reagera på ett kraftfullt sätt. Det blev upptakten till Förintelsen.

För oss judar är Kristallnatten en viktig erfarenhet bland många andra i vår långa historia. Vi kan aldrig ta något för givet. En fredlig tillvaro kan förändras på relativt kort tid. En regim kan utse oss till syndabockar för allt verkligt och påhittat elände som drabbar andra. Grannar indoktrinerade i antisemitiska föreställningar kan passivt se på när diktaturens kreatur förföljer oss. Vi har våra mentala resväskor packade under sängen, redo för flykt.

På den politiska vänsterkanten finns hos vissa en tendens till att relativisera, tona ned, eller rent av avfärda den antisemitism som vi judar möter. Antisemitism maskeras som Israelkritik.

I Sveriges tredje största parti, Sverigedemokraterna, drar riksdagsledamöter smaklösa judevitsar och för fram teorier om judisk mediemakt.

En del lärare är rädda och känner obehag för att tala om judendom, Förintelsen och Israel därför att de vet att de kommer att möta aggressioner från en del elever som indoktrinerats med judehat. Vilket stöd får dessa lärare att stå upp mot antisemitism och Förintelseförnekelse?

Inom Judiska församlingen i Malmö vägrar vi att sitta på våra händer och acceptera dagens obehagliga utveckling. Vi har en god relation med Malmös politiska ledning och för en bra dialog med olika grupper i Malmö, inte minst med muslimska ledare.

Judiska församlingen har också tillsammans med det sociala företaget Xenofilia och Malmö stad tagit fram Minnenas arv, ett lärarprogram om att undervisa om antisemitism och rasism som vi hoppas att så många som möjligt av Malmös högstadie- och gymnasielärare genomgår. Vi hoppas och tror att alla goda krafter kan vända utvecklingen.

Under många år har minnet av Kristallnatten använts av vänstergrupper i Malmö på ett sätt som relativiserat och suddat ut den specifikt judiska erfarenheten.

Kristallnatten var en specifik judisk erfarenhet. Hatet och förföljelsen börjar med judarna. Men det slutar aldrig där. Alla människor kan dra lärdomar från det som hände inför, under och efter Kristallnatten, ha det som utgångspunkt för att skapa ett mänskligare samhälle.

För att också i år minnas Kristallnatten inbjöd församlingen till en manifestationpå Stortorget i Malmö, den 9 november.

- Alla Malmöbor som vägrar acceptera dagens obehagliga utveckling är välkomna till vår manifestation på Stortorget klockan 19, avslutade Jehoshua Kaufman, Barbro Posner och Fredrik Sieradzki.

Jehoshua Kaufman och Barbro Posner är ledamöter i Malmös judiska församlings informationsnämnd. Fredrik Sieradzki är ansvarig för Judiska informationscentret i Malmö.

 

Fakta om Kristallnatten och Novemberpogromerna

Kristallnatten (tyska: Kristallnacht) mellan 9 november och 10 november 1938 var kulmen på de våldsamma pogromer mot judar, Novemberpogromerna, som genomfördes i Tyskland mellan den 7 och 13 november 1938. Pogromerna iscensattes av nazister och utfördes av beväpnade grupper främst från det paramilitära SA men även av många civila. Omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger,  267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades.

Som förevändning för våldsaktionen angav den nazistiska regimen mordet på den tyske diplomaten Ernst vom Rath i Paris utfört av polsk-judiske Herschel Grynszpan ett par dagar tidigare. Men omfattande aktioner mot och massarresteringar av judar hade förberetts innan mordet skedde. Kristallnatten följdes av ökad ekonomisk och politisk förföljelse av judar och ses av historiker som inledningen till Förintelsen.

Pogromen fick av tyskarna namnet Kristallnatten på grund av den mängd krossat glas som täckte gatorna dagen efter aktionen. Andra har menat att betoningen av det krossade glaset och en enda natt förringar brottet och föredrar benämningen Novemberpogromerna. Källa: Wikimedia.

/Marianne Rönnberg Galmor

 

 

SÖK

GÅNG

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »