Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Susanne Bakken, sammanhållande eldsjäl i Nattvandrarna Bjuv, tar emot gratis kaffe till gänget från Barn- och utbildningsnämndens representant. Som ett tecken på hur mycket kommunen uppskattar insatsen.
 
NATTVANDRING På dagtid, för ovanlighetens skull, kunde allmänheten på lördagen träffa den idoga gruppen Nattvandrarna Bjuv, som varje vecka året om, finns ute i Bjuv kvälls- och nattetid. Till stöd både för barn, ungdomar och andra vuxna.
Ekeby, Billesholm, Bjuv – alla kommunens tre tätorter har försökt dra igång Nattvandrarna. I Ekeby, som var först ut, har det gått hyggligt. I Billesholm lyfte det aldrig, trots ambitiösa försök inledningsvis. I Bjuv har det lyckats och där firar man i dagarna ettårsjubileum.

Organisationsformen man valt i de olika delarna har inte varit densamma. I Ekeby och Billesholm har man valt att bilda formella organisationer kring Nattvandrarna. Med styrelse, regelbundna möten etc. Som sagt, det håller fortfarande i Ekeby, men kärntruppen vandrare där har delvis fått tänka om.

Billesholm höll på ganska länge med att försöka bygga en liknande organisation – med stöd från Ekebygruppen - men folk var inte tillräckligt motiverade att till alla vardagssysslor behöva lägga ett regelrätt föreningsarbete också.

Ovetenskaplig analys
I Bjuv tog Susanne Bakken sig an Nattvandrarna. I nära samarbete med inte minst Peter Persson, som redan tidigare vid flera tillfällen själv försökt dra igång en organiserad nattvandrargrupp i Bjuv. Men tvingats ge upp.

Vad kan då tros ligga bakom skillnaden i framgång, grupperna emellan?

 

Vadå? Jag eldsjäl? Njae...............tycker du?

 

Jag tror skillnaden stavas ELDSJÄL och FRIHET. Observera att jag INTE nu säger att de som vandrar eller har vandrat i Ekeby och Billesholm INTE är eldsjälar. Men till skillnad från i Bjuv så tycks dessa parametrar inte ha varit de bärande för bildandet och genomförandet överallt i kommunen. Formen har varit viktigare. Mycket tid har lagts på att få ihop den traditionella föreningen. Med möten, ansvar och scheman. Men människor idag vill vara mer fria. Har de tid och lust att vandra en kväll så gör de det spontant. Annars gör de det inte. Är de bundna till ett givet schema blir det för betungande.

Eldsjälen i Bjuv
Susanne Bakken är en tvättäkta eldsjäl. Med heltidsjobb och vardagssysslor precis som många andra av oss, men med den där känslan kvar av att det är helt okej, och faktiskt också personligt givande, att ägna en del av sin fritid åt andra.

Susanne, som gillar att vara ute bland folk, är dessutom en känd profil i Bjuv och har många kompisar i byn. Inte minst bland det gäng socialdemokrater som fortfarande hyllar ideal som kamratskap och solidaritet. Just den fostran som förmodligen krävs för att knyta ihop säcken.

Gamla tiders ideal
Jag har inte stämt av detta med dem jag beskriver men jag är tämligen säker på att jag träffar rätt. Frivilligarbete som detta, som var mer regel än undantag för de flesta svenskar under den första halvan av 1900-talet, är idag sällsynt. Utom i en gammal arbetarkommun som Bjuv. Där gamla tiders ideal tycks leva kvar mer än i andra orter där jag levt och vistats. I Sverige idag gäller generellt: Ska man göra något på sin fritid kräver ska man ha betalt för sin insats. Undantaget Susanne med vandrarkompisar. I Bjuv.

Prima lockbete
Susanne Bakken jobbar på ett av byns bagerier och när det är dags att vandra i slutet av veckan brer hon mackor och lägger ut bilder på dem på sin Facebook-sida - tillsammans med foton på smarriga kakor. Bilder som funkar som rena lockbetet.

- Nu är det dags för nattvandring, skriver hon till sina vänner. Det här är belöningen. Inklusive fika.

Det fungerar. Peter Persson och Peter Larsson kommer för det mesta. Varje vecka så lockas också några övriga från gänget kring Susanne. Det kan vara hennes mamma Inga, kommunalrådet Anders Månsson med sin Catarina Leo, Anna Muzyka från Selleberga – eller vem som helst som känner sockersug och sällskapslust.

En gång var det till och med undertecknad. Den vandringen kan du läsa om i slutet av detta reportage.

Viktiga spontanmöten
Från mina tidigare såväl som ovannämnda nattvandringar vågar jag säga att det är ett roligt och bra sätt att möta människor – oftast unga – som man aldrig annars skulle få kontakt med. En kontakt som är ett viktigt kitt i samhällskroppen. Ju fler som känner eller känner till varandra i ett samhälle – desto tryggare och bättre kan det bli. En stor vinst är att äldre inte är rädda för ungdomar. Unga fattar att det finns en hel del schysta äldre. Give and take!

 

 

Raggningsförsök
På lördagen, alla nattvandrarföreningars officiella årsdag, fanns alltså Nattvandrarna Bjuv på plats i skejtparken i centrala byn. Från Nattvandrarna Ekeby dök också en skara entusiaster upp för att fira dagen.

Dagen till ära hade Nattvandrarna riggat upp både reklamflaggor och ett bord fyllt med reklambroschyrer. Susanne Bakken höll ett litet tal. Vädjade till den vuxna delen av den hyggligt stora publiken om att ytterligare några skulle ansluta sig till vandringarna.

Hur den raggningen gick är inte känt på redaktionen men från kommunens Barn- och utbildningsförvaltning kom i alla fall en välkommen gåva. En värdecheck på gratis kaffe! Något det aldrig kan bli för mycket av för Nattvandrarna.

After dark
Vädret denna årsdag, kunde inte ha varit bättre. Men när solen gått ner försvann de flesta inomhus. Dock inte nattvandrarna.

För även om jag själv var hemma till kvällningen så är jag övertygad om att entusiasten Susanne Bakken, tillsammans med sina vapenbröder och – systrar, som vanligt, tog en lång tur genom Bjuv by night.

En tur som förhoppningsvis avlöpte i största stillhet. Men som icke desto mindre måste anses vara av största vikt för samhället Bjuv och alla dess invånare.

Vill du vandra och undrar hur, var och när, så finns personerna som nämnts i texten på Facebook. Fråga dem!

Här kan du läsa om en av många nattvandringar i Bjuv. En speciell en!

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »