Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SKYFALL Det enorma regnvädret som drog fram över Bjuv, Hyllinge, Åstorp osv idag orsakade kaos både för villa- och butiksägare, räddningstjänst och alla tänkbara slamsugnings- och avloppsrensningföretag. Själv fick jag källaren indränkt i någons villaolja. Oklart vems.

Jag var i Mölle och Höganäs på dagen och njöt i fulla drag av det vackra och soliga vädret där. Efter en behaglig fikastund hos kollegan på tidningen Fyren styrde jag kosan hemåt Bjuv.

I Hyllinge mötte jag ovädret och det var inte vilket regnoväder som helst utan hela himlen öppnade sig. Man såg inte bilen framför sig så det var bara att köra med varningsblinkers på och hoppas att alla var lika försiktiga som jag.

Väl vid Norra infarten till Bjuv körde jag in genom byn. Smög fram till kanten på Undergången för att se om det var framkomligt där eller om vattnet samlat sig i svackan. Det såg fint ut och jag kom hem till mitt. Ur bilen kom jag dock inte på ytterligare en halvtimme. Då jag var urless på att vänta, tog av mig skor, jenas och tröja och sprang i underkläderna över gården in i huset. Tack för att häckarna är 5 meter höga!

Väl inne var det bara på med en torr tröja och ett par brallor och ner i källaren. Där jag möttes av ett par decimeter skitigt vatten i hela källaren. Fortfarande regnade det som bara den ute och vattnet fortsatte stiga i källaren så jag tog bara upp allt som flöt omkring i poolen och gick sedan upp igen. Ringde försäkringsbolaget och gjorde en skadeanmälan. Fick några journummer om jag behövde slamsugning etc.

Det stank olja!
Efter en knapp halvtimme gick jag ner igen och möttes, så fort jag öppnat källardörren, av lukten av olja eller bensin. Vattnet hade då stigit ytterligare en rejäl bit. Täckte andra trappsteget upp i huset.

Olje- eller bensinlukten skrämde mig så jag tog ett par bilder där jag stod och gick sedan upp igen och ringde räddningschefen Christer Nilsson. Som när han hörde att det luktade olja eller något, sa att han kommer förbi och kollar för sådant vill de inte ha ner i ledningarna igen.

Så småningom kom fyra brandmän och kollade min källare. Vattnet hade då dragit sig undan. Ner i golvbrunnen igen där det tidigare vällt upp. Men kvar låg ett flera centimeter tjockt lager eldningsolja!

Vems oljan är eller var den kommer ifrån är det ingen som vet. Det enda jag kunde konstatera var att stanken från den snabbt spred sig i hela mitt hus! 

 

 

De lyckönskade mig!
Brandmännen rådde mig att försöka få tag på någon firma som kunde komma och suga bort oljan så att det inte luktar så förfärligt. De lyckönskade mig till att jag inte fått värre skador. Många hade haft mycket större översvämningar, sa de. Och så åkte de sin väg.

Jag ringde de journummer jag fått av mitt försäkringsbolag men någon svarade inte och de som svarade sa sig inte kunna komma. De hade varit i Bjuv med omnejd i flera timmar och att komma och suga olja på kvällen det kunde de inte ta på sig. Nähä!

Nu var jag smått nervös. Sökte nummer på nätet och hittade så Ohlssons. Med filial i Helsingborg. Ringde journumret. Kvinnan som svarade var både vänlig och förstående men trots allt tveksam eftersom alla i tjänst redan var ute på en massa olika uppdrag. Hon skulle dock höra med förmannen om det fanns någon chans att hjälpa också mig.

 

 

En räddande ängel
Efter en kvart ringde så en alla tiders vänlig herre. Jag berättade att Räddningstjänsten konstaterat villaolja och att jag sökte med ljus och lykta efter hjälp att bli av med den redan ikväll. Vi snackar alltså inte om något som jag skulle kunna ta upp själv med skurtrasan utan om olja på golvet i hela källaren! Fem rum inklusive möbler, resväskor och annat som man har på golvet i förråden i en ordinär källare.

Den vänlige Ohlsson-mannen fixade så att en kille som jobbat med översvämning i Hyllinge körde till mig. Han kom inte in i Bjuv via 110:an för den var översvämmad vid järnvägsbron och därmed avstängd. Liksom genomfarten inne i Bjuvs by. Han fick istället köra runt Gunnarstorp och Norra Vram hem till mig i Selleberga.

Ringde in förstärkning
Med tanke på skadans omfattning ringde han omgående in en kollega som även han jobbat i Hyllinge på eftermiddagen. Med världens största slamsugarbil mitt i infarten och en jätteslang ner i min källare håller de nu på och suger olja! Lyfter, skrapar, suger. 

Tack och lov för Ohlssons! Här gör vi inte textreklam men när folk är förstående och kommer till ens hjälp då måste man göra ett undantag. Jag är så lycklig att dessa herrar ville hjälpa mig. Det kommer att kosta mycket pengar men det räknar jag med att försäkringen täcker. Inte minst kostar det 2 500 kronor att öppna NSR-anläggningen för att göra sig av med oljan. Den får jag ju inte kasta varsomhelst själv.

 

 

Värsta regnet ever!
Andra redaktioner skriver om den mycket större förödelsen i samband med regnet. Det heter att ett 80-tal villor svämmades över samtidigt som hos mig. Jag tror det var ännu fler för det skyfall som drabbade oss var av sällan skådat slag. Jag har kanske varit med om ett par lika häftiga regn under mina 60+ år på jorden. Inte mer.

Vems eldningsoljan som kom in i min källare är, får jag kanske aldrig veta. Kommer den via kommunens dagvattenledning, som är kopplad in till mig? Kommer den från någon del i Findusanläggningen som omger min bostad? Från mig kommer den i alla fall inte. För jag har avlägsnat den gamla oljetanken som en gång användes här och har saneringsintyg på den. Vårt hus värms med fjärrvärme sedan många år.

Jädrans trist är det hela hur som helst. Ska man se något positivt i det här - och det finns ju folk som jämt säger att man ska det - så är det väl att efter den här katastrofen så måste vi renovera källaren.

Godnatt!

Marianne                   Foto: Bilder från Bjuv av Lisa Larsson 

 

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »