På fredagen manifesterade representanter för såväl muslimer som judar, romer mfl. som Stefan Löfven och en publik på dryga 1 000 personer sin avsky för rasismen vi ser i Sverige idag.
 
KÄRLEK På fredagskvällen samlades ca 1.100 personer på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att tillsammans med Gränslöst Mänskligt och statsminister Stefan Löfven bilda en mänsklig skyddssköld kring Stockholms stora synagoga.
Inspirerade av förra veckans mänskliga ring runt den judiska synagogan i Oslo arrangerade den nystartade rörelsen Gränslöst Mänskligt på fredagen Fredens ring - en likadan aktion i Stockholm. Innan publiken gick hand i hand den korta sträckan mellan Raoul Wallenbergs torg och Stockholms stora synagoga på Wahrendorffsgatan i centrala Stockholm lyssnade de dryga 1 000 personer som kommit, på tal.

 

Först på scen var Gül Alci, kvinnan som kläckte idéen till aktionen i Stockholm, och kvällens ”uppvärmare” Caxton Njuki, född i Uganda, uppvuxen i Sverige.

- Jag är muslim, sa hon. Jag är trött på att blandas ihop med de muslimer som begår våldsbrott och hotar judar.

- Idag är jag här för att skydda judarna i Sverige. Om någon vill attackera dem får de först ta sig igenom vår ring, avslutade hon.

Palestiniern och Mohammed Mouaid och judinnan Petra Kahn Nord, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet JUF, intog scenen tillsammans.

- Vi vill visa att palestinier och judar visst kan umgås och vara vänner, sa de två.

"Det bästa i mitt liv"
Petra Kahn Nord avslutade med att läsa ett brev från Judiska församlingens kvinnliga rabbin.

Siavosh Derakhti, muslim från Malmö, har synts ofta i media den senaste tiden. Han representerar föreningen Unga muslimer mot antisemitism. Förra året fick han Raoul Wallenbergsstipendiet för sitt arbete med att bygga broar mellan muslimer, judar och kristna i Sverige.

- Jag är från Malmö. En stolt muslim. Min bäste vän när jag växte upp var jude. Och trots att jag får ta emot många hot för det jag gör så vill jag vara med och bygga broar i mitt älskade Sverige för att vi alla ska få det bra i framtiden. Kärlek är ett nyckelord i mitt arbete.

Siavosh Derakhti sa också att det i framtiden kan bli aktuellt att arrangera mänskliga sköldar kring såväl moskéer som kyrkor.

 

 

Satsar på kärleken
- Jag vill också fokusera på det goda, på kärleken, fortsatte Emir Selimi, representant för Unga romer, och mottagare av årets Raouls Wallenbergpris.

- Det finns så mycket negativt som händer just nu men jag tror att om vi bygger på de som är positiva så kan vi tillsammans göra något bra för Sverige. Titta varandra i ögonen, se varandra som de vackra personer vi är oavsett färg och ursprung och göra bra saker tillsammans.

Tills slut var det statsminister Stefan Löfvens tur att inta scenen.

- När jag fick inbjudan tackade jag ja direkt, sa han. Hur många här tycker det är ett bra initiativ? frågade han så retoriskt publiken, som mangrant räckte upp sina händer som svar.

Raka besked
Stefan Löfvens tal var ovanligt tydligt och kärnfullt. Budskapet var att ”nu räcker det” med hat. Han hänvisade bl.a. till attentatet mot synagogan i Köpenhamn nyligen:

- Jag tänker på barnen i synagogan som tvingades fly ned till källaren,efter att Dan Uzan, som stod vakt, skjutits till döds. Jag tänker på barnen i Paris,som vet att fyra människor dödades i deras kosherbutik. Jag tänker på barnen i Sverige, som nu tvingas se beväpnade vakter när de ska gå till skolan.

- Vänner, detta kan vi aldrig någonsin acceptera!

- Det är dags att vi talar öppnare och ärligare om det som händer nu. Det är dags att stå upp mot judehatet liksom hatet mot andra minoritetsgrupper i landet vi lever tillsammans i.

Uppsluppet på scenen
Den första delen av mötet med tal avslutades med att talarna tog selfies och gjorde kärlekshjärtan till publiken. Därefter promenerade alla det korta avståndet till Stora synagogan på en gata strax intill.

 


De dryga 1000 personerna fyllde kvarteret mellan Kungsträdgården och Berzeeli park när de bildade en symbolisk, skyddsring längs och kring synagogan.

Stefan Löfven, omgärdad av en alldeles egen mänsklig sköld i form av såväl Säpo-poliser och vanliga poliser och tjänstemän från regeringskansliet, passade på att prata med människor i den skyddande kedjan. Redan i taxin stötte jag på en chaufför som sympatiserade med judarnas och Israels rätt att leva i fred. Många kristna hade också kommit till manifestationen för att visa sitt stöd för Sveriges judar samt för Israels rätt att existera.

Rädsla och glädje
Den rädsla som en del känt före mötet för att delta i en stor folksamling till förmån för judar, förtog inte den goda stämning som uppstod denna kväll. Även om Gul Alci ägnade en del av sitt tal till att hylla den vakt vid Köpenhamns synagoga som mördades kallblodigt av en islamist.

För säkerhets skull höll ändå en specialpolis med automatvapen, numera alltid posterad vid såväl synagogor som judiska skolor och institutioner i Sverige, ett vakande öga över tillställningen.

För så har Sverige blivit. Flödande av hat och fördomar. Något som kvällens arrangörer alltså arbetar hårt för att stoppa och förändra.
 

En syn Sveriges judar måste vänja sig vid år 2015. Tungt beväpnade poliser utanför skolor, synagogor etc.
 

Lyssna till Stefan Löfven här.

{source}<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UtJRGbpl6oU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

{/source}Läs hela hans tal här.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor