Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

På fredagen manifesterade representanter för såväl muslimer som judar, romer mfl. som Stefan Löfven och en publik på dryga 1 000 personer sin avsky för rasismen vi ser i Sverige idag.
 
KÄRLEK På fredagskvällen samlades ca 1.100 personer på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att tillsammans med Gränslöst Mänskligt och statsminister Stefan Löfven bilda en mänsklig skyddssköld kring Stockholms stora synagoga.
Inspirerade av förra veckans mänskliga ring runt den judiska synagogan i Oslo arrangerade den nystartade rörelsen Gränslöst Mänskligt på fredagen Fredens ring - en likadan aktion i Stockholm. Innan publiken gick hand i hand den korta sträckan mellan Raoul Wallenbergs torg och Stockholms stora synagoga på Wahrendorffsgatan i centrala Stockholm lyssnade de dryga 1 000 personer som kommit, på tal.

 

Först på scen var Gül Alci, kvinnan som kläckte idéen till aktionen i Stockholm, och kvällens ”uppvärmare” Caxton Njuki, född i Uganda, uppvuxen i Sverige.

- Jag är muslim, sa hon. Jag är trött på att blandas ihop med de muslimer som begår våldsbrott och hotar judar.

- Idag är jag här för att skydda judarna i Sverige. Om någon vill attackera dem får de först ta sig igenom vår ring, avslutade hon.

Palestiniern och Mohammed Mouaid och judinnan Petra Kahn Nord, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet JUF, intog scenen tillsammans.

- Vi vill visa att palestinier och judar visst kan umgås och vara vänner, sa de två.

"Det bästa i mitt liv"
Petra Kahn Nord avslutade med att läsa ett brev från Judiska församlingens kvinnliga rabbin.

Siavosh Derakhti, muslim från Malmö, har synts ofta i media den senaste tiden. Han representerar föreningen Unga muslimer mot antisemitism. Förra året fick han Raoul Wallenbergsstipendiet för sitt arbete med att bygga broar mellan muslimer, judar och kristna i Sverige.

- Jag är från Malmö. En stolt muslim. Min bäste vän när jag växte upp var jude. Och trots att jag får ta emot många hot för det jag gör så vill jag vara med och bygga broar i mitt älskade Sverige för att vi alla ska få det bra i framtiden. Kärlek är ett nyckelord i mitt arbete.

Siavosh Derakhti sa också att det i framtiden kan bli aktuellt att arrangera mänskliga sköldar kring såväl moskéer som kyrkor.

 

 

Satsar på kärleken
- Jag vill också fokusera på det goda, på kärleken, fortsatte Emir Selimi, representant för Unga romer, och mottagare av årets Raouls Wallenbergpris.

- Det finns så mycket negativt som händer just nu men jag tror att om vi bygger på de som är positiva så kan vi tillsammans göra något bra för Sverige. Titta varandra i ögonen, se varandra som de vackra personer vi är oavsett färg och ursprung och göra bra saker tillsammans.

Tills slut var det statsminister Stefan Löfvens tur att inta scenen.

- När jag fick inbjudan tackade jag ja direkt, sa han. Hur många här tycker det är ett bra initiativ? frågade han så retoriskt publiken, som mangrant räckte upp sina händer som svar.

Raka besked
Stefan Löfvens tal var ovanligt tydligt och kärnfullt. Budskapet var att ”nu räcker det” med hat. Han hänvisade bl.a. till attentatet mot synagogan i Köpenhamn nyligen:

- Jag tänker på barnen i synagogan som tvingades fly ned till källaren,efter att Dan Uzan, som stod vakt, skjutits till döds. Jag tänker på barnen i Paris,som vet att fyra människor dödades i deras kosherbutik. Jag tänker på barnen i Sverige, som nu tvingas se beväpnade vakter när de ska gå till skolan.

- Vänner, detta kan vi aldrig någonsin acceptera!

- Det är dags att vi talar öppnare och ärligare om det som händer nu. Det är dags att stå upp mot judehatet liksom hatet mot andra minoritetsgrupper i landet vi lever tillsammans i.

Uppsluppet på scenen
Den första delen av mötet med tal avslutades med att talarna tog selfies och gjorde kärlekshjärtan till publiken. Därefter promenerade alla det korta avståndet till Stora synagogan på en gata strax intill.

 


De dryga 1000 personerna fyllde kvarteret mellan Kungsträdgården och Berzeeli park när de bildade en symbolisk, skyddsring längs och kring synagogan.

Stefan Löfven, omgärdad av en alldeles egen mänsklig sköld i form av såväl Säpo-poliser och vanliga poliser och tjänstemän från regeringskansliet, passade på att prata med människor i den skyddande kedjan. Redan i taxin stötte jag på en chaufför som sympatiserade med judarnas och Israels rätt att leva i fred. Många kristna hade också kommit till manifestationen för att visa sitt stöd för Sveriges judar samt för Israels rätt att existera.

Rädsla och glädje
Den rädsla som en del känt före mötet för att delta i en stor folksamling till förmån för judar, förtog inte den goda stämning som uppstod denna kväll. Även om Gul Alci ägnade en del av sitt tal till att hylla den vakt vid Köpenhamns synagoga som mördades kallblodigt av en islamist.

För säkerhets skull höll ändå en specialpolis med automatvapen, numera alltid posterad vid såväl synagogor som judiska skolor och institutioner i Sverige, ett vakande öga över tillställningen.

För så har Sverige blivit. Flödande av hat och fördomar. Något som kvällens arrangörer alltså arbetar hårt för att stoppa och förändra.
 

En syn Sveriges judar måste vänja sig vid år 2015. Tungt beväpnade poliser utanför skolor, synagogor etc.
 

Lyssna till Stefan Löfven här.

{source}<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UtJRGbpl6oU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

{/source}Läs hela hans tal här.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »