Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SKOLAN Den här veckan går i praktikens tecken på Varagårdsskolan. Representanter för olika yrken besöker skolan för att berätta om vad de gör. Gustav Jansson t.ex., fd elev på skolan som flugit in från London, berättar om hur han blev jurist.

Varagårdsskolan går i år för första gången ifrån konceptet med praktik ute på företag etc. för åttondeklassarna. Istället satsar man på att yrkesverksamma besöker skolan och berättar om skolor, studievägar etc. Samt om hur arbetsdagen ser ut. På riktigt. I verkligheten.

- De sista åren har det varit svårt att ordna praoplatser till eleverna, berättar Håkan Larsson, lärare på Varagårdsskolan i 33 år och numera förstelärare.

Håkan Larsson är den som tillsammans med Magdalena Modén, studie- och yrkesvägledare på Varagårdsskolan, kombinerat programmet för praktikveckan.

- Det har blivit tuffare konkurrens om de praktikplatser som finns, detta beror på att många behöver praktikplatser, exempelvis gymnasieskolan, högskolan, Komvux, fortsätter Håkan Larsson.

- Många elever intresserar sig också för yrken där de inte har möjlighet att få göra prao, som exempelvis polis.

Schemat för praktikveckans föredrag ser ut så här:

På måndagen kom en polis, en jurist/ekonom och ett gäng bilmekaniker och berättade om sina jobb. På onsdagen kommer en socionom, en målare och en sjuksköterska. På fredagen kommer fd elever för att berätta om sin ”resa” - från lämnad grundskola till idag. Blanda annat kommer en präst, en frisör, möbelförsäljare, en plattsättningsföretagare, en livscoach och en kommersiell kommunikatör och delar med sig av sina livsberättelser.

- Syftet med fredagens besök av fd elever är att inspirera de nuvarande eleverna genom goda förebilder, säger Håkan Larsson.

Det kommer också under veckan att bli tillfälle för eleverna att lära sig skriva CV. En bra förberedelse inför inte minst den första sommarjobbsansökan. Arbetsförmedlingen kommer också att informera om sin verksamhet.

 

Magdalena Modén och Håkan Larsson. Jurist och ekonom Gustav Jansson.

 

Bjuv-London t.o.r.
Juristen-ekonomen som nämns ovan är i verkligheten Gustav Jansson, idag verksam inom försäkringsbranschen i London. Han tyckte det var värt ”besväret” att flyga till Skåne för att vara med och berätta om sitt yrkesval och hur han gjort för att komma från studier i Lund till det nuvarande jobbet i England. En väg som bl.a. inneburit att han först som trainee och senare som anställd rest mycket samt arbetat och bott på många platser i världen.

- Jag tycker det är jätteviktigt att få berätta för ungdomarna här om vad jag arbetar med. Många har en bild av mitt yrke från TV-serier och filmer och undrar kanske mest varför jurister och advokater klär oss i så ”konstiga kläder och peruker”.

- Genom att vara här kan jag ge en verklig bild av vad jurister gör, var man studerar och vilka olika inriktningar man kan välja mellan. Med min egen berättelse hoppas jag kunna öppna upp för ett bredare intresse för juristyrket. Visa att det är möjligt och roligt att läsa vidare. Juridik t.ex. behövs ju överallt i samhället. Inte bara i domstolar. Liksom ekonomi, som jag också studerade i Lund.

Lätt att hitta
Gustav växte upp i Bjuv och gick ut Varagårdsskolan för 18 år sedan. Hans mamma Agneta var lärare på Varagårdsskolan. Pappa var ekonomichef på Findus. Numera bor föräldrarna i Helsingborg och förutom att göra en insats för andra Bjuvsbarn så är en resa till Skåne aldrig fel, resonerar han.

Hans klassföreståndare på Varagårdsskolan var Håkan Larsson, som han sedan dess hållit kontakten med. Därför var han också ”lättfångad” när Håkan raggade föreläsare.

Gustav har funderat en del över behovet av att yrkesverksamma kommer till just Bjuv och rapporterar ”från verkligheten”.

- Ser jag på min egen avgångsklass så är det nog inte så många som fortsatte studera efter nian, säger han. Kanske för att man inte förstår vart det kan leda.

- Så kan jag ge lite tillbaka lite till ”mitt” Bjuv, i form av inspiration och uppmuntran, så vore det jätteroligt.

”Kul höra om alla yrken”
Två av de åttondeklassare som tar del av praktikföreläsningarna denna vecka är Jesper Pettersson och Fredrika Persson. Båda ser personligen fram emot att lyssna på den sjuksköterska som kommer. Fredrika för att hon kan tänka sig att bli sjuksköterska. Jesper för att han är intresserad att höra om vården – och kanske bli läkare.

- Men vi tycker över huvud taget det ska bli roligt att lyssna på alla som kommer, säger de båda. Även om man inte tänkt bli bilmekaniker t.ex. så är det värdefullt att lyssna på dem när de är här och berättar om sina jobb i praktiken.

- På det sättet får man inblick i världar som man annars kanske inte skulle veta något om alls, säger Fredrika och Jesper.

De två ungdomarna ser också fram emot att lära sig skriva CV:n.

- Så att man är lite förberedd när det är dags att söka sommarjobb och gå på anställningsintervju, säger de förväntansfullt.

Varagårdsskolans nästa praktiksatsning är Företagande - för niorna hösten 2016.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »