SKOLAN När den nyinförda praktikveckan i Varagårdsskolan inleddes mötte vi Fredrika Persson och Jesper Pettersson och bad dem göra en liten utvärdering av projektet.

Både Fredrika Persson och Jesper Pettersson var intresserade av att lyssna på den sjuksköterska som var inbokad att föreläsa på skolan i samband med praktikveckan. Det berättade de redan innan allt kommit igång. Men även de övriga föreläsarna bjöd åttondeklassarna på överraskningar.

- Jag blev t.ex väldigt förvånad över det socionomen som var här, berättade, säger Fredrika. Det yrket har aldrig intresserat mig förut men sedan jag lyssnat på föredraget inser jag att detta är ett väldigt viktigt samhällsarbete.

Jesper säger att han fick ut väldigt mycket praktiskt av veckan. Som till exempel hur man tänker och agerar inför gymnasievalet.

- Vi fick se filmklipp från olika linjer, med intervjuer med dem som studerade där, och det var mycket givande, säger han.

- Och att förstå hur man räknar poäng och kan komplettera betyg är bra att veta. Och vad yrkes- och högskoleförberedande egentligen betyder.

Summa summarum var alltså eleverna nöjda med veckan som de anser ”öppnade dörrar” till världar som de nog inte annars hade tänkt ”titta in i”.

- Det är klart att hittar man en bra praktikplats inom ett område man tänkt välja i framtiden, så vore det väl det allra bästa, säger Fredrika och får medhåll av Jesper.

- Men när det nu är så svårt att få fram platser så är den här formen absolut den bästa, avslutar de två.

Läs mer om praktikveckan här.

Marianne Rönnberg Galmor