Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett gäng engagerade Billesholmare i olika åldrar samlades utanför Biblioteket i Billesholm.
 
BILLESHOLM Billesholmarna är ena hejare på att hitta på saker som ökar trivseln i sin by. Som på lördagen då detta gäng utrustade med griptänger och sopsäckar träffades, och gav sig på uppgiften att städa bort så mycket skräp de kunde hitta i diken och på grönytor.

Cirka 300 personer i Billesholm hade fått inbjudan att komma och hjälpa till att städa byn rent från skräp. Femton personer kom - om vi räknar med den allra yngsta deltagaren också, som låg i barnvagn.

Alla arbetade ihärdigt och fyllde snabbt säck efter säck. Barnen slet lika mycket som de vuxna. På platsen intill Eken, där Bildes hus en gång låg och där det idag bara finns en gräsmatta, stannade gänget en god stund. Ju mer man plockade desto mer skräp och sopor tycktes man hitta.

Barnvagn var inget hinder för en vältränad herre. Det visade sig funka alldeles utmärkt att hålla i handtaget med den ena handen, och dra samman ris och gamla trädgrenar med den andra.

Till sist ville den lilla i vagnen också testa att kasta någonting och gav sig iväg mot närmsta sopsäck. Dock inte längre bort än att de vuxna hade koll på vart hon tog vägen.

Att ställa upp och städa byn tyckte alla vuxna förstås var helt okej. Det började med en förfrågan på Facebook-sidan från en nyinflyttad kille, vem som vårstädar och håller snyggt, tex i blomkrukorna utanför biblioteket eller på torget. Då tog Charlotte Struwe tag i saken och kontaktade kommunen om eventuellt bistånd. Resultatet blev hjälpmedel som plocktänger, säckar och västar.

Charlotte pratade med Peter Fälth, och han i sin tur fixade sidan på Facebook om städevenemanget.

 

 

Kommunens redskap
Kommunen ställde upp med griptänger, sopsäckar, reflexvästar samt erbjöd sig också att ta hand om avfallet som samlades upp.

Jenny Hjälte, kom med sin dotter Astrid och kompisen Emil Lord med lilla Tuva. Jenny och jag pratade om att folk numera verkar kasta skräp var de än befinner sig och att annat var det förr. Den rikstäckande kampanjen Håll Sverige Rent fick ett sådant enormt genomslag bland allmänheten i hela landet att verkningarna av den satt kvar hos de flesta ända tills för bara några år sedan.

Idag däremot verkar effekten ha ebbat ut. Vägdikena utanför samhällena är fulla av stora plastsopsäckar med dumpat skräp alla katagorier. Köper man något i kiosken eller affären så kastas omslagspappret eller emballaget bara rakt ner där man står. Vem tar idag med sig brickan med pappmuggar och matrester till soptunnan?

Tålmodiga och duktiga
Barnen, som ju var med och städade för att mamma eller pappa var där, verkade hur som helst tycka att det var helt okej att plocka papper och annat de kunde gripa tag i med tängerna.

Gräskanterna på båda sidor av Storgatan riktning Kungsgårdsvägen finkammades på allt som inte hörde naturen till. Men vid den gamla biografen, idag jourbutik, uppenbarade sig ett hav av skräp, cigarettfimpar och krossat glas.

De vuxna häpnade över mängden och ungarna satte sig på en "gris" och åt ett mellanmål.

Att gå där själv eller låta hunden promenera kring cykelstället som finns där är förenat med fara. Själv höll jag, iklädd gympadojor, på att trampa rätt på en vass flaskbotten. Det som fanns kvar när resten av flaskan krossats mot marken. Ett feltramp hade kunnat gå rakt igenom skon och ett djur skulle kunna skära upp hela tassen på det glaset.

 


Hörnet Västergatan-Storgatan är rena rama soptippen. Här skulle man kunna tro att glas, cigarettfimpar och sopor hade körts i en kvarn och strötts ut över marken. Så tätt ligger avfallet där.

 

Din del i helheten
- Människor tänker nog inte på att varenda sak vi kastar i naturen kan orsaka stor skada, sa Jenny Hjälte. Man hör talas om djur som skadats av metall och glas som slängts på fel plats och tex hamnat sönderstrimlat i djurens foder. Bara för att vi inte kan se vår egen del i helheten.

Själv tänker jag att inte vill jag själv gå runt i ett växande sopberg och inte vill jag heller att mina barn och barnbarn ska behöva göra det. Det brukar räcka för att få mig att använda närmsta papperskorg.

Gruppen tog så mycket de kunde vid jourbutiken, i ytterkanten mot gångstigen som löper ner mot stora vägen,men rörde inte det som uppenbarligen låg på butikens tomt.

Papperskorgen tom
I gräset lyste en kommunal papperskorg upphängd på en lyktstolpe, grön och ren. Soppåsen var ny och oanvänd. Bara två meter från byns största skräpsamling! Med tanke på vilken populär samlingsplats hörnet är tycker man att åtminstone några kunde orka sig bort till korgen för att kasta sina sopor........

Mathias Claeson, också han ganska nyinflyttad, anslöt sig till gruppen, utrustad med egen kratta. I korsningen Storgatan-Kungsgårdsvägen lämnade jag sopplockarna och gick tillbaka mot centrum. Då hade de jobbat 1,5 timme och Emil och Peter hade fått ihop åtskilliga blå sopsäckar på flaket.

Flaket fullt
- Vi slutade plocka när vi kom fram till Torget, berättar killarna senare. Då hade vi hållit på i tre timmar och fått ihop runt 15 säckar skräp.

Peter Fälth hade inför aktiviteten på lördagen kommit överens med kommunen om att lämna det insamlade bredvid miljöstationen i Billesholm. Så att kommunens anställda kan ta hand om det på måndag.

- Det vore nog bra om det här blev en återkommande sak, sa Jenny Hjälte. Att vi åtminstone en gång om året kunde träffas och gör om det här.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »