ARBETE I veckan diplomerades ett nytt gäng Arbetsplatsambassadörer i Bjuv. De är Rebecca Svensson, Eleonor Maric, Lena Landgren, Monika Sävström, Weronika Persson och Rosmarie Regnell.

Idag finns det totalt 260 Arbetsplatsambassadörer i privat och offentlig sektor i Skåne och Blekinge. Det är Kävlinge Lärcentrum som har utbildat över 100 arbetsplatsambassadörer hos drygt 80 olika arbetsgivare i Kävlinge kommun.

Under 2007 utbildades dessutom ett 30-tal ambassadörer i Lunds och Svalövs kommuner. Och i vårt nyligen avslutade projekt blev ytterligare 106 ambassadörer diplomerade i Bjuv, Hässleholm, Karlshamn, Landskrona och Trelleborg.

Ambassadören är oftast en vanlig anställd som har ett stort socialt patos, dvs. är intresserad  av människor och av frågor som rör den psykosociala arbetsmiljön. Det kan också vara en chef.

God psykosocial miljö
Ambassadören är ett stöd för chefer och medarbetare när det gäller att  i det dagliga arbetet verka för en god psykosocial arbetsmiljö. Han eller hon kan upptäcka tidiga signaler på att en medarbetare inte mår bra och upprätta bra introduktionsrutiner för nya medarbetare och praktikanter. För medarbetare som varit sjukskrivna och är på väg tillbaka in i arbetet så kan ambassadören vara ett extra stöd. Har sjukskrivningen varit lång har ju en del förändrats på arbetet och även om man tycker man kan jobbet finns det i en sådan situation kanske saker man kan behöva stöd för att kunna ta till sig.

En Arbetsplatsambassadörs uppgift är också att förmedla arbetsplatskulturen till nya medarbetare och praktikanter.

Skapar kommunikation
Att på en arbetsplats utbilda och förfoga över sk Arbetsplatsambassadörer är ett sätt att ta vara på inneboende kompetens i arbetsgruppen och skapa nya kommunikationsvägar människor emellan.

Om en medarbetare tex inte kommer i tid eller har hög frånvaro kan en ambassadör ju också vara en person som kan överbrygga mellan ledningen och den anställde när det gäller att ”ta tag i” problemet.

En ambassadör kan helt enkelt stärka de individer som arbetar på en arbetsplats genom att själv tjäna som förebilder.

Eller som en chef på plats uttryckte sig om Arbetsplatsambassadörerna:

- Det är en massa människor med stora hjärtan!

24 Arbetsplatsambassadörer har utbildats i den kursomgång som fick mottaga diplom på torsdagen i Kastanjegården i Bjuv.

Under 2009-2011 utbildades 107 Arbetsplatsambassadörer i Bjuv, Hässleholm, Karlshamn, Landskrona och Trelleborg. Tidigare har cirka 130 ambassadörer också utbildats i Kävlinge, Svalöv och Lund. Det gemensamma registret innehåller idag över 300 utbildade ambassadörer i sydvästra Skåne.

De som gått den senaste kursen i Bjuv är:

Rebecca Svensson  – Bjuvs kommun/AME

Eleonor Maric – LSS Daglig verksamhet

Lena Landgren – LSS Solstrålen

Monika Sävström – Smörgåsboden i Billesholm

Weronika Persson – Bjuvs kommun, HVB

Rosmarie Regnell – Autoshopen  Billesholm

 


 

Med risk för att vara övertydliga tog vi även en gemensam bild på ambassadörerna från Bjuv, Åstorp och Kågeröd.
 

Åstorp och Kågeröd
Eftersom bjuvsnytt.se har läsare också i Åstorp och Kågeröd vill vi också berätta vilka därifrån som nu är nybakade Arbetsplatsambassadörer på dessa platser.

Diplomerade från Åstorp:

Erika Freij – Åstorps Service AB

Inger Martinsson – Bostadsrättsföreningen Falken, Björnekulla


Diplomerade från Kågeröd:

Jessica Gustafsson – Åsgården Kågeröd

Birgit Fransson  - Åsgården Kågeröd

För festligt avslutningsarrangemang i Kastanjegården i Bjuv, med såväl lunch som kaffe och högtidlig utdelning av diplom och blommor, stod Gunnel Plosjö och medarbetare i Bjuvs kommun. Värd tillsammans med Plosjö var Carina Sandelin från organisationen Arbetsplatsambassadör i Kävlinge.

Samtliga Arbetsambassadörer som diplomerades i Kastanjegården i Bjuv på torsdagen.

Marianne Rönnberg Galmor