Bildtext: Fredriks replik på den franska Delacroixs Friheten på barrikaderna från julirevolutionen 1830. I mitten under fanan tre dragqueens: Daniel Bruér i mitten - med vännerna Kimy och Rasmus.
 
KONST Billesholmskonstnären Fredrik Flink ställer ut i Köpenhamn 2-3-4 maj. Sin vana trogen är hans verk baserade på ett aktuellt statement. Den här gången för HBTQ och motiv med direkt koppling till Billesholm.

Fredrik är en medveten person som hänger med i samhällsdebatten. Även om han samtidigt älskar att "flyga" bort i sin egen värld, där nere i sin målarateljé i källaren på Skogsgatan.

I sina senaste verk, som nu alltså ska visas i Øksnehalleni Köpenhamn i början av maj, har han utgått ifrån känslor och tankar han fick under en tid då nyhetsrapporteringen handlade väldigt mycket om HBTQ-personer och en rad brott och kränkningar som de utsattes för.

- Nyheterna från omvärlden påverkar mig mycket, förklarar Fredrik Flink. Det där måste jag göra ett statement om, tänkte jag. För det här är inte okej.

- Jag funderade ett tag på hur jag skulle ta mig an uppgiften och så kom jag på det. Det går ju inte precis att annonsera efter en transperson i ett sådant här sammanhang men så kom jag att tänka på Daniel Bruér från Billesholm - min brors svåger. Honom skulle jag så klart fråga.

 

 

Med på noterna
Daniel Bruér var direkt med på noterna och tillsammans kom de två på hur arbetet skulle läggas upp. Man fick låna en lägenhet i Helsingborg där Fredrik fotograferade en trio dragqueens, dvs Daniel och hans vänner Kimy White och Rasmus Nilsson.

Tavlorna, som alltså är målade utifrån fotografierna, visar finklädda och välspacklade människor i vardagssituationer. Visserligen mycket snyggare och mer välvårdade än undertecknad men annars som vi alla - i soffan vid TV:n, i trädgården med gräsklipparen eller tex på cross-trainern.

Men en tavla är större än de övriga - en replik på den franske konstnären Delacroix´s Friheten på barrikaderna från julirevolutionen 1830 - och den kommenterar Fredrik så här:

Eviga revolutioner
- Revolutioner har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Temat är alltså detsamma. Det är bara grupperna som revolterar som växlar. Och nu, för HBTQ-rörelsen och vårt samhälle, behövs det en revolution i den här frågan.

Fredrik skulle egentligen ha med sig 14 tavlor till utställningen Art Nordic i Øksnehallen i centrala Köpenhamn men tiden har inte räckt till att göra fler än 10. Det "vanliga" jobbet som pannskötare på Findus måste så klart göras och familjen får inte heller komma i kläm för skapandet.

 

 

Ställer ut regelbundet
Vi har tidigare berätatt om Fredrik Flinks utställning t.ex. i USA. Sedan dess har han även hunnit med att vara i Wien, Shanghai och Hamburg. Han ställer med andra ord ut regelbundet. Överallt på jorden.

- Men nu är det alltså Köpenhamn som gäller. Art Nordic omfattar totalt 200 konstnärer och en annan konstnär från våra trakter som finns där samtidigt är Kristina Assarsson från Mörarp. Som utsågs till Årets konstnär 2014, där på Art Nordic, säger Fredrik.

- Det är roligt att vara där kända och erkänt duktiga konstnärer också är, fortsätter han. En annan jag vet är där, och som jag själv ska gå och titta på, är Studio Gynning. Som omfattar både Agneta Gynning, skulptör, och dottern Carolina Gynning, konstnär.

Här kan du läsa mer om Fredrik Flink och tidigare arbeten.

Här kan du kolla hans egen sida.

Vill du träffa Fredrik och the Bitches from Babylon, gå in på flinkart.com för biljett.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor