NYFIKEN PÅ…… Ann-Sofie Fridehjelm, ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden. Vem är hon som fått mandatet att leda våra barn och ungdomar framåt på skolans och utbildningens väg?
Vi träffas i Kommunhuset i Bjuv, BUN:s ganska ”nya” ordförande och jag. Hon ger ett rakt och starkt intryck. Inga krusiduller. Men samtidigt är hon också försiktig när jag ställer mina frågor. Säger att hon fortfarande lär sig och inte är 100 säker på alla svar.

 

Men vi tar det från början.

Ann-Sofie Fridehjelm växte upp i Gunnarstorp. Pappa var musikalisk och det var därför inget konstigt att hon började spela i Bjuvs musikkår.

Ann-Sofies dröm var att arbeta med musik och efter skolan flyttade hon till Tjörn där hon studerade på Billströmska folkhögskolan. Hennes instrument var saxofon och fagott.

Men så en dag hände något.

- Jag var ”mätt” på musikstudier, berättar hon. Jag hade hållit på ett år då jag plötsligt kände att nu räckte det.

- Nu skulle jag göra något nytt – och det nya blev Lärarhögskolan i Göteborg. Och en lärarexamen.

När det sa klick
I samband med en resa till Tyskland träffade hon så Martin Fridehjelm från Helsingborg och det sa ”klick”. Det ena ledde till det andra och snart var hon också bosatt i Helsingborg.

- Efter vårt första barn tyckte vi att vi borde flytta från stan, säger Ann-Sofie. Valet föll på Ekeby, där vi fortfarande bor.

Det var efter flytten till Ekeby som Ann-Sofie Fridehjelm började engagera sig politiskt. Sida vid sida med att hon läste till specialpedagog inom sitt yrke som lärare. Hon gick med i Ekeby S-förening och började gå på medlemsmöten. Efter valet 2010 tog engagemanget rejäl fart.

I Barn och Utbildningsnämnden har hon nu suttit i 5 år. Fyra som ledamot och nu på det femte som ordförande.

Traditionsbärare
Hennes personliga engagemang rimmar väl med den gamla S-traditionen att alla barn ska få studera.

- Jag brinner verkligen för att barn och ungdomar ska få en god och likvärdig skolutbildning. Det ska vara lika för alla, säger hon.

- Vi jobbar också väldigt mycket ute i skolorna för att eleverna ska få tilltro till sig själv, tillägger hon.

Och på tal om tilltro till sig själv så berättar Ann-Sofie att det är åren i musikkåren som gett henne den goda självkänslan och självtilliten som hon själv utstrålar.

- I musikkåren var det jämlikt, säger hon. Aldrig att man blev sämre behandlad för att man var flicka. Något som jag senare i livet, och också inom politiken, haft god nytta av.

Framtida mål
Ann-Sofie Fridehjelm arbetar väldigt nära Carina Leffler, chef för Barn och Utbildningsförvaltningen.

- Jag har över huvud taget ett gott samarbete med förvaltningen, säger hon. Det är också mitt ansvar att göra alla där delaktiga inom vårt verksamhetsområde och jag kan konstatera att jag hamnat i ett mycket engagerat gäng!

Framöver gäller det nu att se till att Bjuvs skolor kommer ikapp på IT-sidan där Bjuv hittills släpat efter landets flesta kommuner. Än saknar barnen i Bjuvs skolor dock egna datorer.

- Vi är igång med uppbyggnaden, säger Ann-Sofie Fridehjelm. Lärarna måste först kunna det nya och det är det vi först satsar på. När de kan sin sak ser vi så till att barnen får datorer att arbeta med. Så att de också lär sig.

Om att ”landa”
Vad gör en person som arbetar med barn och ansvarar för barn och ungdomars utveckling i skolan, på sin fritid?

- Jag umgås först och främst med mina barn, säger Ann-Sofie Fridehjelm. Vi har fyra stycken men de två äldsta bor inte hemma längre. Jag promenerar mycket och så tycker jag om att vinterbada.

- Att åka in till Kallis i Helsingborg och bada och se Sundet – det är att landa för mig!

- Jag skulle gärna också spela lite – men tiden räcker dåligt till, avslutar Ann-Sofie Fridehjelm.

Marianne Rönnberg Galmor