Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I den gamla entrén till Folkets Park fick den som ville en svensk flagga, dagen till ära.

NATIONALDAGEN Sveriges nationaldag den 6 juni  firades traditionsenligt i Billesholms Folkets park.
Klockan 14.00 startade det man på fjärde året nu kallar det traditionella firandet. Musikkåren och drillflickorna underhöll med musik och uppträdanden. Ungdomsledarpriset, kulturpriset m.fl.priser, som tidigare tillkännagivits bl.a. i media, nu faktiskt delades ut.

 

Skrombergas drillflickor i rött drillade med schwung. Tått följda av Billesholmsflickorna, i svart och turkos.Strax före kl 14 marscherade en sammanslagning av Billeholms- och Bjuvs musikkårer samt Skromberga blåsorkester.in genom den stora sidoporten mot Jens Billeskolans parkering till. Svenska flaggan hissades i Parkens flaggstång och efter musikföreställningen följde traditionella tal samt en medborgarskapsceremoni.

Kommunfullmäktiges ordförande Bert Roos höll ett kort tal där han bl.a. välkomnade nya svenska medborgare i Bjuvs kommun. Talet var hämtat från en likadan ceremoni i Malmö för en tid sedan.

Även chefen för Kultur- och Fritidsförvaltningen, Kent Andreasson, höll tal. Roos tal finns här. Andreassons tal finns här.

 

Bert Roos Kent Andreasson

(Talen publiceras lördag kväll.)

Sol och värme
Vädrets makter var uppenbarligen på besökarnas sida. Det blev plötsligt riktigt hett på lördagsmiddagen och mängder av människor kom till Parken för att vara med och fira den 6 juni. I Parkens gamla entré mötte unga flickor med svenska flaggor, till hugade besökare.

En del föreningar fanns också på plats i Parken och passade på att göra reklam för sina verksamheter. Skromberga Kvinnoförening, med förra årets Kulturprisvinnare Gull-Britt Hansson i spetsen, körde godishjul för allt vad tygen höll.

GB sponsrade med glass och Bjuvs kommun stod för korv och saft. Det vuxna betalade skänktes till Rädda barnen.

 


En hel grupp flickor fick ta emot pris i drillklassen. Bakom dem till vänster sitter Christer Persson, en av mottagarna till kommunens Ungdomsledarpris.

 

VIP-lunch i Rotundan
På stora scenen gjorde Rotary Bjuv reklam för sig samtidigt som man delade ut 10 000 kronor till Bjuvs kommun samt ytterligare några förtjänstpriser. Pengarna kommunen fick ska användas i samband med skejtparken som nyligen invigdes. Kent Andreasson tog emot checken och efter prisutdelningen bjöd Rotary på VIP-lunch inne i Rotundan. På dem som på ett eller annat sätt utmärkt sig i Bjuvs kommun.

Folkets Parks café var öppet för allmänheten och serverade kaffe och våfflor.

Det fanns över huvud taget många olika aktiviteter för folket och deras familjer. Det som mest lockade barn och unga var onekligen Funballz, dvs gigantiska bollar och hjul som man snurrar runt i en pool med, ned hjälp av sin egen tyngdkraft. Vid sidan om vattenlekarna fanns också en jätterutschkana och en klätterborg.

Pawel är nu svensk
Inne i rotundan fanns Bert Roos m.fl. ledande socialdemorkrater på plats för att dela ut presentpåsar till de 58 personer i Bjuvs kommun som på sistone blivit svenska medborgare. Två personer dök upp. En dansk som nu blev svensk. Samt Pawel Sieradzinski 25 år, född i Polen men boende i Sverige i nästan sju år, som studerar och nu alltså också är svensk.

Efterfrågan finns
Ser man till antalet besökare som Billesholms Folkets Park drog både denna dag och i samband med tidigare tillställningar i år så finns det bland kommuninvånarna uppenbarligen ett behov av offentliga evenemang. Arrangörerna vill naturligtivs se ännu fler komma men precis som andra traditioner så behöver allt en viss tid för att växa till sig.

Ledamöter i Folkets Parks styrelse passade på nationaldagen på att sälja andelar till Parken, som alltså är en andelspark. Sedan ett antal år tillbaka arbetar men ständigt med att försöka göra Parken mer både känd och använd. Drömmen vore att få intäkter så att man kan få kändisar alla kategorier till Parken. Precis som förr i tiden när alla svenska och en hel del utländska artister och stjärnor uppträdde i Billesholm som en självklar del i ett riksomfattande turnéprogram.

En liten fågel viskade redan idag i mitt öra att det är något sådant stort på gång i Parken i augusti. VAD får vi dock vänta med att tillkännage.

Som vanligt gjorde bjuvsnytt.se ett svep med kameran. Se här om du fastnade på våra bilder.

 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »