BARNENS TRÄD På fredagen planterade Jonas Palmlund sitt 105:e Barnens Träd. Det var på förskolan Äventyret i Ekeby och barnen hjälpte till att få äppelplantan på plats. Därefter blev det sång och till sist glass till alla.
Ann-Sofie Fridehjelm, ordförande för Barn- och Utbildningsnämnden i Bjuvs kommun fanns på plats under ceremonin och lyssnade efteråt också på Jonas Palmlund när han guidade henne och kommuninformatören Josefine Wahlström runt på sin miniutställning om Barnens Träd.

 

Jonas Paulman är en av de 688 personer som staten bad om ursäkt och som ska ges skadestånd för att ha utsatts för missförhållanden i barnavården. När Jonas Paulmans barndom var som värst gick han ut i skogen och kramade träd.

- De fanns alltid där. De försvann inte. Svek inte som vuxna, förklarar han.

Som vuxen bestämde sig Jonas för att vända sina negativa erfarenheter till något positivt och kreativt. Nu cyklar, paddlar och springer han land och rike runt för att skapa möjligheter till att det blir fler Barnens träd i nya städer. Han föreläser också om sin förlorade barndom och sin förening, Barnens träd.

Nummer två i kommunen
Det finns ett antal Barnens träd i Sverige och fler ska det bli. Vid varje träd finns en skylt med en text om barnens rättigheter. I fjol planterade Jonas ett träd på Vitsippans förskola i Bjuv. I år var det Ekebys tur.

- Jag brinner för barnens rätt i samhället, ingen ska bli behandlad så som jag blev, säger Jonas Paulman.

- FN:s barnkonvention är mitt rättesnöre och den lyder: Alla barn har rätt till en värdig barndom Alla barn skall få känna trygghet ha möjlighet till en god uppväxt och ett gott liv.

- Mitt bidrag till detta är att jag planterar träd. Idag är jag i Ekeby, igår var jag i Helsingborg. Imorgon är det Lund och sedan Malmö. I Lund har jag ett träd bakom stadsbiblioteket. I Malmö står Barnens träd i Folkets park bredvid Hjalmar Branting-statyn.

 

 

Med på noterna
Barnen som går på Äventyret var med på noterna när Paulman skulle plantera. De är inte gamla men de lyssnade snällt och tålmodigt när han och andra vuxna talade och när det sedan var dags att gräva klev några av dem fram och tog några spadtag. Plattade till omkring plantan med fötterna och till sist kom så plaketten med Barnens Träd på plats framför det lilla trädet. Som för övrigt är ett Transparent Blanche. Ett sommaräpple som liksom namnet antyder är i det närmaste vitt och genomskinligt när det är riktigt moget. Lättuggat och med tunt skal. Precis som Jonas Paulman vill. Det ska inte vara svårt att njuta frukten från hans träd.

När trädet var på plats sjöng barnen sin Äventyret-sång innan de alla fick glass.

Paulmans livsuppgift
Jonas Paulman bor i Stockholm men har sett stora delar av Sverige där han tillbringar åtskilliga timmar på sin färd till nya orter och nya skolor som vill ha hans träd.

 

Jonas Paulman på sin välpackade cykel. I sidoväskorna finns kläder, på pakethållaren "kontoret", i väskan på stången mobil och lite godis och så dricka förstås.

- Färden går den här gången vidare till Karlskrona, berättar han. Jag har också planterat utomlands och om allt går enligt planerna åker jag inom en snar framtid också till Danmark.

- Det här ska jag hålla på med i hela mitt liv. Att lära barnen om deras rättigheter är livsviktigt, avslutar Jonas Paulman.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor