Morgonen efter nazisternas inledande attacker mot först Tysklands och sedan Europas judar - den s.k. Kristallnatten - var detta den syn som mötte invånarna tex i staden Magdeburg. Det är uppenbart hur rädd och illa till mods mamman som leder barnet, är. Frågan är om människor i dagens Sverige och Europa ska tillåta hemskheterna upprepas. Eller om uttrycket Aldrig mer ska visa sig vara äkta menat.
PÅMINNELSE På kvällen och natten den 9 november 1938 koordinerade den tyska nazistregeringen en våg av attacker mot judar i både Tyskland och Österrike. Butiker som ägdes av judar slogs sönder och plundrades och de krossade fönstren gav upphov till själva namnet Kristallnatten. Idag även kallad Novemberpogromen.

Mer än 1000 synagogor – judarnas motsvarighet till kyrkor – stacks i brand och förstördes.

Under två dagar dödades ett nittiotal judar i den fullkomliga orgie av mördande som utbröt. Omkring 30.000 judiska män greps och sändes till koncentrationsläger, som då påstods vara ”arbetsläger”.

Varför skriver vi nu detta?

Jo för att det anstår oss efterlevande idag att se till att vi inte alla drabbas av en ny Förintelse, som ju ledde till att omkring 6 miljoner och 1 miljon romer mördades systematiskt. Misshandlades, plågades, torterades, svalt, användes i medicinska experiment, våldtogs, dödades….. Sköts, gasades ihjäl…. Listan på hemskheter och metoder dessa arma människor utsattes för – för att de tillhörde en viss grupp – är vidrig.

Många av oss har vuxit upp och hört orden ”Aldrig mer” när Förintelsen kommit på tal. De senaste åren hör man inte det uttrycket särskilt ofta ens i Sverige. Som ju hade turen att inte dras in i Andra världskriget och som ”tack vare” kriget faktiskt, kunde blomstra ekonomiskt efter krigsslutet.

Också de svenska judarna undkom rent fysiskt att sändas till koncentrationslägren som nazisterna upprättade i alla länder de ockuperade eller samarbetade med.

Idag hör vi dock fascistiska stöveltramp i hela Europa igen. Sverige är inget undantag när det gäller vare sig rasism eller antisemitism. Antisemitismen har verkligen fått nytt liv. Det majoriteten inte sa efter att Hitler och nazisterna fallit och världen såg koncentrationslägren från insidan, ges nu allt oftare uttryck. Helt oblygt har jag själv löpt någon form av gatlopp längs gator i Stockholm där hatande människor kantat vägen och gapat om att det ”var synd att inte Hitler avslutade jobbet”.

Glåpord kastas ofta mellan människor som är osams. Det här är något annat. Det här kan sluta i en mänsklig katastrof. För även om du tycker att du ”bara” sa ”judejävel” och inte menade något allvarligt med det så är ordet kastat och det har landat i någon annan medvetande. Smittan är spridd. Och ett är säkert när det gäller pogromer, som ju Kristallnatten och Förintelsen är glasklara exempel på:

- Det börjar med judarna men det slutar aldrig där.

I klartext:

Tillåter vi att judarna och andra minoriteter förföljs och dödas, ja då kan vi vara säkra på att vi till sist själv också drabbas.

Och dessutom - bortsett från att icke-judar bör undvika att ge sig på dem igen för att inte i slutändan själv drabbas. Varje civiliserad människa begriper väl att man överhuvud taget inte har någon som helst rätt att ge sig på oskyldiga människor. Bara för att de exempelvis råkar tillhöra ett annat folkslag.

Frid vare med alla offer för Kristallnatten, Förintelsen och övrig nazister och fascisters fasansfulla handlingar.

Marianne Rönnberg Galmor