Hem

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ÄLDREVÅRD Jag bara måste berätta för er om vad som hände en äldre släkting till mig igår. Mannen är 90 +, sängbunden och vårdas i hemmet av hemtjänsten och den i det närmaste jämnåriga hustrun.
På tisdagsmorgonen ville det sig inte bättre än att hustrun var tvungen att ringa efter en hjälp. Åt sig själv. År av slit för att hålla hemmet i ordning och maken så frisk som möjligt tog plötsligt ut sin rätt. Hon sa hon hade svårt att andas.
 

Hemtjänsten kom och ringde efter en läkarbil. Läkaren i sin tur sa att kvinnan måste följa med till sjukhuset eftersom något var galet med hennes hjärta. Efter viss tvekan - hon kunde ju inte lämna den ännu hjälplösare maken, tyckte hon - följde hon med till Helsingborgs lasarett.

Kvar i hemmet var den sängbundne maken och en sköterska från hemtjänsten. Nu gällde det att snabbt hitta hjälp åt honom. Att klara sig själv fanns inte på kartan.

Efter diverse trixande och fixande fanns det så en plats på Almliden i Bjuv. Nu gällde det bara att hitta ett transportsätt.

Ett samtal till Färdtjänst visade att maken inte hade något avtal och att det skulle ta 7 veckor att bevilja. Sorry, sådana är reglerna!

Ett samtal till Sjuktransporten slutade också med nobben. Man transporterar bara mellan sjukvårdsinrättningar och Almliden - ett kommunalt korttidsboende - räknas inte som en sådan. Sorry, sådana är reglerna!

Sköterskan försökte då med Räddningstjänsten i hopp om att de skulle kunna bistå med att lyfta mannen nedför hustrappen in i en bil. Inget svar.

Återstod att beställa en ambulans. För ordningens skull kontaktade hon mig som närmaste anhörig för det kostar 700 kronor och den utgiften ville hon försäkra sig om skulle betalas. Jag sa ok. Inga problem. Bara beställ!

Någon ambulans blev det dock inte för den kunde inte komma förrän sent på tisdagskvällen - eller möjligen dagen efter - på onsdagen. Tack för det!

Hemtjänstpersonalen gav lyckligtvis inte upp. Almliden ligger i samma hus som Söderåsens vårdcentral. Genom att beställa en sjuktransport dit - och sedan med hjälp av rullstol ta sig till andra sidan byggnaden med mannen - skulle nog kunna funka.

- Nej, en sådan körning kan vi inte göra, svarade Sjuktransporten.

Inte heller när den vårdcentral mannen är skriven på försökte göra samma sak blev det ett kallt NEJ!

Där låg den gamla i sängen. En gång både handlingskraftig och kompetent. Nu oförmögen att ta sig ur sängen. Han hade fått en plats på Almliden men det fanns ingen som kunde ta honom dit.

Istället för att ge upp och lämna mannen i sticket fortsatte personalen leta möjligheter. Genom att hjälpas åt att bära honom inlindad i varma filtar nerför yttertrappan in i en av kommunens större bilar fick de honom till sist till Bjuv och Almliden.

EN STOR ROS till var och en av dem som vågade ta eget ansvar och se till den behövande människan! Istället för att läsa högt ur reglementet och meddela att han tyvärr fick stanna hemma ensam och klara sig bäst han kunde!!

Idag mår mannen bra och blir omskött av professionella personer. Liksom hustrun som repar sig på sjukhuset.

Då undrar jag bara: Ska det gå till så här? Är detta den omtalade fina vården vi har i Sverige? En byråkratiskt system som mest blir som en djungel när man ska försöka använda sig av det?

Människan hamnade mellan stolarna medan rättskaffens människor satt och läste paragrafer sida upp och sida ner.

Än en gång säger jag Tack gode gud för det personliga initiativet och att det fortfarande finns människor som törs ta det! Ett överbyråkratiskt samhälle utan sådana människor är ett hemskt samhälle. Låt oss hoppas vi alla slipper hamna i ett sådant en vacker dag.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »