Efter ett par timmars dans och tjo och tjim dök till slut Tomten upp. Säsongen för honom är i det närmaste slut så han bad att få sitta på en stol och pusta ut en stund och barnen väntade tålmodigt på sina gottepåsar.

 

JULFEST Årets förmodligen sista julfest gick av stapeln på Flamman i Ekeby på Trettondagen. Drygt 60 barn med tillhörande föräldrar och andra anförvanter kom och när Tomten delade ut gottepåsar utbröt nästan kaos kring granen.

Arrangör för denna, liksom de 93 föregående Julfesterna på Flamman, var Skomberga Socialdemokratiska Kvinnoförening, numera även kallad S-kvinnorna i Ekeby. 

På Trettondagen 2015 spelade en dragspelsmusikant julsånger och höll igång runt granen. Barnen fiskade i fiskdamm, de vuxna fikade och till slut dök också tomten upp.

De aktiva S-kvinnorna i Ekeby var på plats och skötte det praktiska med festen samt städade upp efteråt. Ordförande Gull-Britt Hansson hade forskat lite i hur det var 1921, när kvinnoföreningen bildades och de ordande sin allra första julfest för byns barn.

- På den allra första julfesten år 1921 fanns det också en musikant på plats som spelade på sin "harmonika". Till det första kalaset köptes det in 1,5 kg kaffe, 2 kg socker, 1 paket ljus, 9 dussin apelsiner, berättade Gull-Britt Hansson.

- Dessutom köptes det 1921 in kex, karameller från Konsum, bröd från Claessons bageri. Samt 1 liter vispgrädde och 4 liter mjölk, tillade Gull-Britt Hansson, som var mycket nöjd med årets fest.

Inträdet då var 40 öre för barn, berättade hon vidare. På Trettondagen 2015 var det fri entré.

Vi på bjuvsnytt var som vanligt på plats också med kameran. Kolla här om du eller någon du känner fastnade på bild.

 

 

En snabb koll i en av gottepåsarna avslöjade att innehållet bestod av olika kända godismärken som tex Ahlgrens bilar. Inte en enda apelsin eller sockerbit fanns i sikte.

Kaffe och tilltuggsförsäljningen denna kväll sköttes av medlemmar i Billesholms Folkets Park och behållningen för detta gick till verksamheten där.

 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor