Lyckliga nybörjare plockade hem ett knippe medaljer i sina respektive klasser på brottartävlingen Lilla Bjuvsträffen. Från vänster: Wilma Persson, Isabel Lundqvist, Cassandra Nikitidis och Gabriela Nikitidis. Till höger tränaren Sarha Mäkelä.
Uppdaterad BROTTNING På söndagen gick årets version av tävlingen Lilla Bjuvsträffen av stapeln på Brogårdaskolan. Nybörjartjejerna i Bjuvs Brottarklubb gick från klarhet till klarhet och tog hem ett helt knippe medaljer.
Lilla Bjuvsträffen är en brottartävling för nybörjare. Den skulle egentligen vara en två dagar lång tävling men sedan det visat sig svårt att få tillräckligt många att ställa upp denna helg då också andra tävlingar lockade, kortades den ner till att bara hållas på söndagen.

Gitte Lundqvist som bl.a. är pressansvarig i Bjuvs Brottarklubb berättar att man för framtiden har en kampanj på gång för att få fler medlemmar. Hennes egen dotter Isabel Lundqvist, 11 år, tävlade i Flickor grupp 5 nybörjare och vann guldpengen i sin klass.

Jag frågar henne och kompisen, tillika medaljvinnaren, Wilma Persson, om inte brottning är en grej för killar.

 


Klubbkompisarna Isabel Lundqvist 11 år och Wilma Persson 12 år. Brottas och vinner som om de aldrig gjort annat.

"Ingen killgrej"
- Nää, säger de båda. Det här är ingen killgrej. Vi tjejer tycker det är jätteroligt att brottas. Här lär man känna många nya kompisar.

Wilmas pappa har varit brottare och hon berättar:

- Pappa brottades ända sedan han var liten och tills han bröt armen. Han är praktiskt taget född på brottarmattan.

- Jag kom hit till klubben med en kompis för att testa och fastnade direkt.

Isabel berättar att hon nu gått en nybörjarkurs och tänker gå en till innan hon går för licens.

- Licens är helt enkelt en fråga om försäkringar, förklarar hennes mamma Gitte Lundqvist. Utan licens får ingen tävla.

Olika stilar
Brottningen ser lite olika ut för pojkar och flickor. Pojkarna får endast ta i motståndaren från midjan och uppåt. Medan flickorna får använda hela kroppen. Det innebär enligt både flickorna och Gitte Lundqvist att flickorna skadar sig mindre än pojkarna.

 

 

Brottartävlingen på söndagen i Bjuv lockade både unga och äldre.

Träningen i Fristilsgruppen där tjejerna är på måndagar och onsdagar i 1,5 timmar. Nybörjargruppen tränar på torsdagar. För att hålla sporten levande samarbetar Bjuvs Brottarklubb bla med Kävlinges dito. På tävlingen på söndagen fanns även deltagare från en rad andra orter som Helsingborg, Ängelholm, Klippan, Åstorp, Kävlinge, Varberg – och även Danmark.

- Vår kommande kampanj kommer att sikta in sig på att de som brottas ska bjuda in kompisar till att prova på. På så sätt hoppas vi bli fler och få sporten att både leva och utvecklas, avslutar Gitte Lundqvist.

Storpublik
Inför Bjuvsträffen spred Gitte Lundqvist informtion om tävlingen i sociala medier. På söndagen konstaterade hon att det nog varit en bra idé. Brogårdaskolans gymnastiksal var nämligen synnerligen full av både anhöriga till de tävlande och en intresserad allmänhet.

Mer om brottning här.

Marianne Rönnberg Galmor