MUSIK Vår kommuns största musikdoldis Britt Nilsson i Billesholm, släpper den 11 april singeln Vid Rebeckas hus tillsammans med sångerskan Sanna Hagman. Ska den, likt andra av hennes låtar, bli sommarens nya "landsplåga"?
I Billesholm bor en kvinna som inte många vet är en äkta superdoldis vad gäller att skriva musik och sångtexter. Känner du till "Vid Silverforsens strand", "Än kan jag känna det där" eller kanske rent av "Mitt Playa las Americas"? De är bara en droppe i havet när vi talar om vad Britt Nilsson gjort under sitt liv som låtskrivare.

En del Britt skrivit har hon sjungit in själv. Men många musiker har också antingen tagit upp hennes låtar eller så har de bett henne att direkt skriva en text åt dem. Etablerade artister såväl som unga nybörjare i branschen. Olle Jönsson i Lasse Stefanz sjunger hennes "Älskling förlåt mig" och Mats Bladh har legat på Svensktoppen med hennes "Vid Silverforsens strand" i hela 31 veckor! Bladh har också spelat in hennes "Som en ros i ett regn". Också den en långkörare på Svensktoppen.

Folkschlager
Under åren har det blivit minst 300 låtar och ett 100-tal av dem är inspelade. Britt Nilsson har sålt guld om och om igen. I Sverige förstås men också i Tyskland. I programmet Hallå Sverige med Sten & Stanley i TV2 vann hennes "Än kan jag känna det där" utmärkelsen Svenska Folkschlagern.

Då kom skrällen
- Det blev en riktig skräll, minns Britt Nilsson. Min låt fick närmare 6 000 fler röster än tvåan.

Den som varit på Kanarieöarna har kanske stött på Britt när hon två gånger i veckan varit gästartist på skandinaviska baren Los Christianos. Arrangör Radio Europa.

Livet före
Men Britt Nilsson har inte alltid varit en framgångsrik musikdoldis. Hon föddes i Farstorp i Norra Skåne men kom till Småland som tonåring och sedan till Bjuvs kommun för 44 år sedan. Gifte sig med sin älskade Sten och arbetade ett antal år på Findus. Först som maskinist och senare som utbildare och skolinformatör i ämnet "Kvinnor och teknik".

Men hälsan har spelat henne ett och annat spratt och så småningom under Findustiden satsade honn istället på en kontors- och handelsutbildning. Hon arbetade också mycket fackligt och satt i redaktionsrådet för Findustidningen.

Lossnade på 80-talet
Men det var inte förrän på 1980-talet som hon loss riktigt med musiken. Sedan dess har hon släppt fyra skivor och en dubbel samlings-cd med egen text och musik. Hon har också flera gästsångare, b.la hennes egen dotter Towa samt Arne Bakken från Bjuv. Liksom Olle Jönsson från Lasse Stefanz.

- 1988 sålde min första skiva, förlagd på Sweden Music Polar, "Jag vill ha en plats i solen" så bra att jag av min revisor upplystes om att jag nu blivit momspliktig, säger Britt Nilsson. Och då var det bara att starta eget företag. Samtidigt som jag studerade.

Spisar och fikar
Britt hoppar upp och ner mellan soffan och bandspelaren under vår intervju. Spelar upp den ena melodin efter den andra för mig. Parallellt finns maken Sten, som bl.a. ser till så att vi får kaffe med dopp.

- Jag hade aldrig klarat att göra allt jag gjort om jag inte haft min Sten, understryker Britt. Han har ställt upp för mig i alla lägen.

Sten ställer upp också idag när jag hälsar på i det Nilssonska hemmet. En övergångslägenhet på Nygatan i Billesholm. I väntan mellan försäljningen av villan och att de ska hitta någon nytt boende som passar.

Texterna viktiga
Singeln som Britt NIlsson släpper den 11 april kommer från Jörgen Andersson Emmy Studio i Kristianstad, där hon spelat in den mesta av sin musik. 

- Jag skriver dansbandsmusik men också visor och ballader, säger Britt själv. 

- Texterna är viktiga när man lyssnar på min musik, avslutar hon.

Här kan du lyssna på Britt Nilssons "Älskling förlåt mig", med Olle Jönsson och Lasse Stefanz.

 

{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ix54JOc33sQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}

 

Marianne Rönnberg Galmor