Ingen Julmarknad i Norra Vram utan Evy Sundströms konsthantverk. Årets hit är pippin i grön mössa och med röd tomteluva. Evy sköter också baket i Hembygdsföreningen.
 
HEMBYGD På lördagen och söndagen var det Julmarknad med skinkmacka och fika hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i den gamla prästgården i Norra Vram. Ovanligt många besökare hittade i år vägen dit.
Jag möter idel ädel nöjda herrar och damer när jag kommer till prästgården. De berättar att i år har det varit en ovanligt stor tillströmning av besökare och pengarna har liksom bara ”trillat in”. Folk har köpt av Evys konsthantverk och pynt, liksom av såväl kuriosa, hemstickat och – virkat, honung, kakor, fika med skinksmörgås och gamla tidningar och böcker.

Särskilt många besökare får jag dock inte själv träffa. När jag kommer – uträknat strax efter fikadags på söndagen som jag räknat ut skulle vara välbesökt – har de allra flesta gett sig av igen.

- Vi har ändrat tiden i år, förklarar Gunnar Nilsson och Hans Alsholm. Och så har vi fått ut reklamen om Julmarknaden på ovanligt många ställen i år.

Att det denna helg också är 2:a Advent tror jag personligen också var en lyckoträff. Folk är helt enkelt sugna på att åka ut en sådan dag och miljön i den vackra gamla prästgården i Norra Vram är idealisk för både lite hembygdskänsla och traditioner.

Fotoutställning
I den nyrenoverade salongen på bottenplan liksom i den fd redaktionen, träffar jag fler som jobbat med Julmarknaden. Samt en och annan kaffegäst. På andra våningen diskuterar jag gamla bilder från Bjuv, Gunnarstorp, Billesholm och Ekeby med utställningsansvarige Gunnar Nilsson. Att utgå från bilder på gamla hus och byggnader är ett utmärkt sätt att få igång cellerna och minnet, konstaterar vi.

I köket har nöjda damer ur markstyrkan satt sig till ro. Jag sätter mig hos dem. Äter en skinkmacka och dricker lite starkt, gott kaffe till.

 

 

Trivsamt och fint
Det blir lite snack om det mesta. De berättar om sitt. Jag om mitt. Klockan går och jag trivs men till sist blir det att resa på sig och åka hem.

På gården tar Sten Sundström – Evys man - ner flaggan och vi säger hej så länge.

Slutet gott – allting gott. Solen går ner också bakom Norra Vram och jag lyckas som grädde på moset fånga just detta gyllene ögonblick med min kamera.

Fornstora dar
Vet du inte var Norra Vram ligger så kan jag berätta att det ligger på vägen mellan Billesholm och Åstorp. En gång var byn stor. Det vittnar inte minst den stora, vackra 1100-talskyrkan om. En gång i tiden valde godset präst vartannat år och folket också vartannat.

Här ligger också ett pampigt gammalt ålderdomshem som idag är vårdhem i privat regi och några av villorna skvallrar med sin stil om att här förr också fanns en skola. Här stannade en gång också tågen vid järnvägsstationen, som idag används som butik. Tåg på banan Åstorp-Teckomatorp som snart kommer att gå igen - men inte stanna här.

Grevar och vanligt folk
I Norra Vram finns såväl begravningsplatsen för folket på Wrams Gunnarstorp som för Billesholmare i gemen. I min egen födelseattest står det under Församling: Norra Vram.

Och sist men absolut inte minst - i Norra Vram har traktens damfotbollsklubb BIK sin hemmaplan.

Vill du veta mer om denna bygd så finns all information du kan önska just i prästgården – som numera alltså bebos av Billesholmstraktens Hembygdsförening.

Marianne Rönnberg Galmor