Mitt Bjuv-Debatt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uppdaterad DEBATT Skadorna efter översvämningarna är mycket omfattande och många har lidit stora förluster. Vi har fått ett konkret debattinlägg i frågan som vi publicerar här. Kommunalrådet Anders Månsson har fått en kopia och många är de som nu spänt väntar på hans svar.
- Jag börjar med att citera Anders Månsson: "Det är över 200 fastigheter som har blivit mer eller mindre drabbade. Jag lider verkligen med alla som har fått sina hem förstörda och hoppas på att man så snart som möjligt kan komma tillbaka till en normal vardag".

- Nej du, Anders, livet kommer aldrig att kunna gå tillbaka till vad du kallar en normal vardag! Det som kommer att bli vardag för oss drabbade kommer du inte att kunna förstå, att aldrig kunna ha någonting i källaren som man är rädd om, har sparat, har minnen till, osv. Om jag (Gud förbjude) skulle tänka; Det lägger jag i källaren, kan jag lika bra köra det på tippen direkt, man kan ju inte ha ngt där som man är rädd om... Våra källare skall inte användas som kommunens avloppsreservoar, horribelt!

- Vad har du hemma som du inte är rädd om? Soffan, platt-TVn och det andra är ju lätt att ersätta, men resten då? Vi var många som vadade runt i 1,5 meter avloppsvatten och försökte rädda "vårt liv", utan någon framgång.

Regnvatten, sådant händer, men avloppsvatten... det regnar INTE avloppsvatten!

Har Bjuvs kommun följt upp de fastighetsägare som har både dag- och spillvatten på samma rör, det som ni har gått ut med att måste åtgärdas?

Visa empati och erbjud de som får in avloppsvatten en backventil, eller i alla fall subventionera den! Senaste översvämningen var 2007, ingenting är åtgärdat på dessa 9 åren, detta får vi leva med så länge ingen sätter hårt mot hårt. Och när man tittar på de dagvattenbrunnar som kommunen har skyldighet att rensa och hålla i ordning så blir man ju mörkrädd, inte konstigt att det blir översvämning.

Vem man än pratar med, som varit boende i Bjuv i många år, är svaret detsamma:

- Klaga, nä du det hjälper inte, kommunen svarar alltid: Vi skall titta på det...!

Men nu hjälper det inte att titta, nu måste någonting göras!!!! Våra skattepengar måste gå till något annat än gräsklippning...Nu är det som det brukar, ingenting hörs längre, utom alla torkanläggningar som står och flåsar i varje källare.

//Snickaregatan 

OBS! Bilden har inget med debattörerna att göra utan visar bara allmänt hur mycket vatten som samlades under det häftiga skyfallet.

 

Redaktionen har erbjudit Anders Månsson svara på inlägget ovan. Får vi ett svar publicerar vi det omgående. Under tiden kan du här läsa vad kommunalrådet tidigare sagt i frågan.

Här hittar du Moderaternas debattinlägg med krav på åtgärder från kommunen.

 

Hur sköts underhållet?

DEBATT Vi bor sedan 43 år på Sjukhusvägen i Bjuv, på en av de högsta punkterna i tätorten och att få in vatten i källaren fanns inte på kartan. Men 15/6 fick vi erfara att ingenting kan tas för givet.

Vi fick inte in mycket. Upp ur golvbrunnarna kom ca 15 cm, men följden är en total renovering och sanering av källaren och vi lider med dem som drabbats ännu värre.

Regnet 15 juni var exceptionellt men med tanke på klimatförändringen kan det komma lika mycket fortare än vi anar. Det är här vi skattebetalare ska ställa krav på de ansvariga. Ett bra underhåll och kontroll av dag- och spillvattensystem blir ännu viktigare. Så:

Hur ofta kollar man avloppssystemet?

Vad gör man med felkopplade ledningar? Kan vara både slarv och okunskap.

Finns någon plan att bygga ut gamla ledningar som inte är anpassade för dagens och morgondagens invånarantal? Att förebygga är billigare än att betala för skador.

Jag vet att NSVA håller på att gå igenom avloppen och dokumenterar det man får fram. Rimligen bör alla fastighetsägare få denna information så man vet var stammarna ligger och på vilket djup.

Jag håller med tidigare inlägg. På de mest utsatta adresserna borde kommunen ställa upp med gratis backventiler.

Tore Bryb
 

Här svarar kommunalrådet Anders Månsson Platsen-borna.
 

Svar till Anders Månsson:

"Läs det finstilta!

Du skriver att försäkringsbolagen ska ett stort ansvar. Vad jag vet bor du också i eget hus. Ett råd i all välmening: Läs det finstilta om vattenskador.

Tore Bryborn

 

Har du drabbats av översvämningarna? Skriv då till oss och berätta på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

SÖK

GÅNG

Start för Hembygdsföreningens lördagscaf…

23-07-2021

FRITID Lördagen den 31 juli startar Billesholmstraktens Hembygdsförening i fd prästgården i Norra Vram sitt populära lördagscafé. Klockan 13-16 serveras det kaffe och kakor mm. Antikvariatet och muséet är...

Läs mer

Utreds för misstänkt stöld

04-06-2021

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

Läs mer

Biblioteken säljer ut tidskrifter

23-04-2021

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl...

Läs mer

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »