HISTORIA Socialdemokraten Olle Lundgren gjorde den 30 oktober 2013 en framställan till Bjuvs arbetarkommun om gratis guidning på Gruvmuséet för kommunens föreningar. För att råda bot på nutidens Bjuvsbors ”historielöshet”.
Olle Lundgrens förslag riktades alltså först till arbetarkommunen men plockades så småningom upp till kultur- och fritidsnämndens bord.

- Vi har idag ett samhälle som blir alltmer historielöst, skriver Olle Lundgren i sitt brev. Jag märker det bland annat då jag guidar på Gruvmuséet.

Olle Lundgren beskriver vidare mycket målande hur han ibland som guide häpnar över de frågor som besökare på Gruvmuséet, och inte minst ungdomar, har.

Men medans guiden berättar om både kol och lera och hur de blev till, och man så småningom i berättelsen är framme vid 1865, då byggandet av den välmående arbetarkommunen Bjuv tog fart, märks det en förändring i publiken.

Annan nivå
- Jag märker att då besöket är över, kommer de nyfikna frågorna, och dessa på en annan nivå än när guidningen började, vittnar Lundgren.

Olle Lundgrens förslag att alla kommunens föreningar ska få gratis guidning på museet från början av år 2014 har förvisso fått ligga till sig ett bra tag. Men nu har alla berörda instanser tydligen till slut kommit till skott.

Stora skatter
Gruvmuséet är inrymt i Schakt III:s maskinrum, det schakt som sist stängdes i Bjuv. Intill ligger det gamla badhuset som idag bl.a. huserar Brottarföreningens loppis.

Här finns en koncentrerad berättelse om det mesta som hänt i det gamla gruvsamhället och sedan också efter Findus tillkomst. Man kan se bilder på gruvorter och de redskap kolhuggarna använde. Liksom kläder, lampor osv.

Billesholms Folkets Park har en egen miniutställning där det, för den som vill läsa sig till kunskap om tiden, på ett antal affischer framgår vilka megastjärnor som kom till Parken för att agitera. I socialdemokratins barndom. En storhetstid för både Bjuv, Billesholm och Ekeby - egna kommuner på den tiden. Inte sammanslagna till en, som nu.

Från gruvtiden visas också ett typiskt gruvarbetarhem inklusive möbler, husgeråd etc.

Om allt går i lås torsdag 26.2 beslutar Kommunfullmäktige att det anordnas sex gratis guidningar för föreningar i Bjuvs kommun under 2015.

Marianne Rönnberg Galmor

 

“Fler ska lära Bjuvs Historia”

Bra om detta blir av. Viktigt att lära och ha kunskap om Kultur och Historia. Då är det ytterst viktigt att våra politiker inser detta och ser till att förutsättningar finns lättillgängligt i kommunen. Vi har en fantastisk kunskap och ett digert material om vår historia i Gamla Bjuf. Ta vara på detta m.fl. och införliva Gamla Bjuf i Biblioteket i Bjuv så får besökare en naturlig tillgång till det gamla och nya. Gamla Bjuf kan ändå fortsätta som förening men har tillgång till datakunskap och lokaler som kan visa foton, dokument m.m. närhelst Biblioteket har öppet. En självklarhet för mig och yrkar på att våra politiker instämmer och ser snarast till att det blir gjort.

Claes-Göran Nilsson
Billesholm