BJUV Jag deltar inte i Välas 40-årskalas. Fastän jag bränt åtskilliga tusenlappar där under åren. När jag hörde från reklamavdelningen på Väla att vi bjuvsbor är en alldeles för "smal" grupp att bry sig om penningmässigt, försvann min lust att fira med dem.

Idag körde jag förbi Väla och såg fulla parkeringsplatser så långt ögat kunde nå. En hel del av besökarna var säkert människor som bor i Bjuvs kommun.

Men aldrig att jag skulle gå in där och fira. I torsdags när jag ringde till Välas reklamansvariga för att förhöra mig om hur bjuvsnytt ska komma med i deras annonsplanering fick jag bara ett mycket nedlåtande bemötande:

- Det är jättebra med lokal journalistik. Men eftersom du bara skriver om Bjuv kommer vi aldrig att medverka. Bjuvs kommun är en alldeles för "smal" för oss att satsa på.

I klartext betyder det att i Bjuv finns inte tillräckligt med kapitalstarka människor - så vi tycker inte det är lönt att satsa reklampengar där.

Tack för det, lilla damen! Det lägger jag på minnet.

En sådan inställning kan man ju ha om man är stor i korken. Många har satt sig på sina höga hästar - och fallit och slagit sig hårt. Mallighet straffar sig i längden.

Jag menar, varför skulle jag efter en sådan kommentar någonsin stanna till på Väla och handla något som jag kan handla någon annanstans? De flesta butiker som finns där finns ju trots allt på andra platser som jag också besöker.

Och hur vågar folk bara tilltala oss så nedlåtande? Vilken metropol är de själva ifrån, kan man ju först undra. Jag som flyttat till Bjuv ganska nyligen, men som bott både i Stockholm och en rad andra storstäder under mitt liv och min karriär, märker faktiskt ganska ofta av den nedlåtande attityd som reklamkvinnan hade när hon hörde att jag representerade något i Bjuv.

Men folk ska akta sig för att se ner på mig. Det jag som enskild kund OCH boende i Bjuvs kommun kan svara med är att sluta handla på i det här fallet Väla. Vilket jag nu gjort.

Du gör som du vill. Men jag tror att det vore mycket bra om vi i vår kommun stödde våra lokala företag genom att handla av dem i första hand. Och den som har möjlighet borde startar en rörelse i Bjuv, Billesholm eller Ekeby. På så sätt får vi jobb hit och ett ökat välstånd.

Köppalatset i Väla kan malla sig bäst det vill. Ser man till vilka rabatter de exklusiva butikerna där har - och länge har haft - kan det inte gå så lysande vilket betyder att alla pengar in behövs.

Personligen är jag dödstrött på att vandra runt i cirkel där ute. Trött på stora köpcentra överhuvud taget.Trenden inom handeln är numera närproducerat sålt i små, mysiga butiker och saluhallar. Det kommer att påverka lönsamheten i mastodontbyggena så småningom.

Och den dagen högfärdsblåsorna inser att alla pengar är lika mycket värda - även om de kommer från Bjuv - så är jag redo:

- Sorry, jag satsar dem hemmavid numera. I Bjuvs kommun:)

Marianne Rönnberg Galmor