UPPDATERAD MED TRE NYA FILMER!!
VAL 2014 Omkring 150 bjuvsingar och bjuvsbor kom till Trapptorget på fredagen för att lyssna till komikern Anders Janssons sammanfattning av sin vecka i Bjuv. Ett tal som ingår i en svit program som ska beskriva riksdagspartiernas starkaste fästen.

Anders Jansson intryck av Bjuv ska sändas åtta onsdagar före valet, med start 23 juli. I varje program avslutar Anders Jansson med att hålla ett litet tal någonstans i kommunen.

Riktigt hur mycket av kommunen utanför huvudorten Bjuv, som kom med i blandningen är oklart men Billesholms Folkets Park kom i alla fall med in i bilden på så sätt att det var där filmteamet träffade Bergateatern.
 
Ny bild av Bjuv?
Frågan som direkt dyker upp i mitt huvud när jag första besöksdagen hör att gänget är här är: Vad är det för intryck Morgan Pålsson, ursäkta Anders Jansson, kommer att förmedla till svenska folket om Bjuv? Som stockholmare i drygt 40 år har jag ju en viss uppfattning om vad som händer när journalister, media etc. kommer till Bjuv för att göra intervjuer och reportage.

Redaktionen sänder inte ut folk på måfå utan har en mycket klar uppfattning om vad teamet ska komma hem med för material. Detsamma gäller såklart gänget med och runt Anders Jansson.

Hans projektledare berättar för mig att de är här för att göra ett program med politiska förtecken. Som ska sändas inför riksdagsvalet. Upplägget är att teamet besöker åtta kommuner i Sverige och att urvalet skett genom att titta på var respektive riksdagsparti är störst i landet.

Starkaste SD-fästet
I Bjuv är SD enligt senaste riksdagsvalet, störst. Därför träffade Anders Jansson bland annat Allan Jönsson, även om han sedan dess gått över till att leda Framstegspartiet. Vilket TV-teamet förstås vet.

Även Björn Söder, Sverigedemokraternas partisekreterare, ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige, dito i Region Skåne samt riksdagsledamot, gjorde ett nedslag på Trapptorget i Bjuv för en intervju. Bjuv som största SD-fästet i landet är ju kanske efter valet i år inte hel a sanningen om kommunen.

Övriga källor
Andra källor Jansson och hans filmteam använde för att bygga Bjuvsbilden var Helsingborgs Dagblad, Stefan Svalö, Bergateatern och en av samhällets pizzabagare. Man får anta att ett av programmets roligare inslag är när Anders Jansson gör en egen pizza.

Anders Jansson berättade i sitt tal till Bjuv att mannen med pizzerian, som i detta sammanhang väl får antas representera invandrarna i Bjuv, sagt att han har mycket bra kontakt med Allan och resten av bjuvsborna, som ju är hans kunder.

På samma sätt berättade Allan Jönsson att han inte har något emot invandrare.

Vilken den totala bilden av Bjuv blir efter allt detta, undrar jag trots detta fortfarande över. Svaret får jag förstås först när programmet sänds på TV. Precis som ni.

”Objektiv” inställning
På bjuvsnytts fråga till Anders Jansson om hans uppfattning om Bjuv som landets största SD-fäste förändrats efter besöket i verkligheten svarade han att han ju som anställd på SVT måste vara objektiv. Men han sa också senare att han fått intrycket av att Bjuv är "en fin liten skånsk ort".

Varför han som komiker nu gör ett program på politikens domäner var svaret bland annat att han tycker att man alltid ska prova nya grejer och att det för honom varit väldigt kul att göra denna turné för att sedan vara programledare när det är färdigt för sändning.

Bjuvsborna nöjda
Min skeptiska inställning till trots så visade en rundfrågning bland några av åhörarna att Anders Janssons tal om besöket i Bjuv gick hem.

- Jag tycker väl han fick en hyfsat bra sammanfattning, sa Krister Bergsten, ledare för Folkpartiet i Bjuvs kommun.  Men det var väl lite skämt med i det hela också.

Allan Jönsson, som precis som vanligt fick stor uppmärksamhet av besökarna och inte precis tog illa upp av det, var förstås nöjd. Hans kommentar kan enklast sammanfattas med att all PR för Bjuv är bra PR.

- Idag har det varit väldigt mycket PR, sa Allan Jönsson. Jag är väldigt nöjd med vad de har gjort. De har varit väldigt sakliga i sina frågor. Frågat om mycket olika saker. Så de har nog fått sig en klar bild över hur Bjuv fungerar.

”Alltid trevlig att lyssna på”
Även andra bjuvsbor som fick frågan var i princip nöjda. På min fråga om vilken bild de tror att Anders Jansson tar med sig till hela svenska folket, hade de inget svar.

- Det var väl bra i och för sig men det var väl inte mer än politiken han pratade om egentligen. Han berättade ju inte hur han sett på Bjuv egentligen mer än den här grejen (pekar på järnvägsbron). Men det var väl bra som det var. Han är ju alltid trevlig att lyssna på.

Spännande
Sedan Anders Jansson avslutat sitt tal strömmade mängder av barn fram till honom för att bli fotograferade tillsammans med honom, ta selfies och få autografer.

Ämne och syfte kvittar för det mesta - kommer TV till byn - och dessutom med en så känd och populär person som Anders - då är det spännande. Rent av en liten folkfest. För alla - oavsett ålder, politiskt tillhörighet mm.

Hör delar av talet samt vad Anders Jansson sa till bjuvsnytt i filmen här.

{source}<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/V71ioFc9b4k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}

 

På frågan om Anders Jansson fått en annan uppfattning om Bjuv än han möjligen hade innan han varit här en hel vecka svarade han:

{source}<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/DgHyEMpiuPc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}

 

 

I filmklippen nedan kan du höra fler kommentarer till talet:

Krister Bergsten är FP-ledare i Bjuvs kommun.

 

{source}<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/vG7HlpqsHZE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}

 

 

Allan Jönsson, ordförande riks för Framstegspartiet, var nöjd med dagen, där han inte helt ovanligt hamnat i händelsernas centrum än en gång. Även om filmteamet kommit för att spegla SD i Bjuv.

 

{source}<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/CSRGW4pj9cI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}

 

Ett stickprov i publiken hann vi också med. Här är Sven-Erik Nilssons betyg på Anders Janssons tal:

{source}<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/PtvSd4OpoTg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}

 

Text och film: Marianne Rönnberg Galmor              Foto på Anders Jansson: Ola Kjelbye