I skyddsrummet under ett hus i närheten av de tre likadana höghus som syns upp till vänster i bilden tillbringade jag förra sommaren några stunder.
 
KRIGET GAZA-ISRAEL Innehållet i bjuvsnytt.se handlar som ni alla vet till 99 procent om människor och saker som sker i Bjuvs kommun. Idag är det dock dags för den sista procenten - Världen - att ta plats.

Vi översköljs av medias rapporter från kriget mellan Hamas i Gaza och Israel. För ett år sedan satt jag själv i ett skyddsrum i Tel Aviv eller sökte skydd för bomberna från Gaza på något annat ställe i staden.

Jag har levt till och från i Israel sedan 1968 och jobbat där som ambassadanställd och senare som TT-journalist. Min slutsats av allt jag sett och hört från den delen av världen är att palestinierna ända sedan Arafat utnyttjats som en bricka i ett mycket större politiskt spel än det vi ser och hör om i svenska medier. Det pågår - och har alltid pågått - ett större krig bakom det som kallas konflikten mellan Israel och palestinierna. Ett regionalt krig i Mellanöstern där parterna alltid stridit om makten. Inte minst över oljan och förstås rent allmänt platsens strategiska läge i världen. Och där palestinierna i decennier för sina arabiska bröder aldrig varit huvudfrågan.

Fokus här
Ta som nu till exempel det faktum att den skräckinjagade terrorgruppen ISIS som på sistone dykt upp och proklamerat att de bildat ett nytt islamisktiskt kalifat - och som tycker Hamas är för "veka" - sedan en tid också finns i Gaza. Med full krigsutrustning. Som smugglats in till Gaza från Egypten. Ett Egypten som för övrigt av dem är lika hotat som Israel.

Det är här vi ska ha fokus idag. Och de som får betala priset för dessa gruppers vansinne är återigen - de civila palestinierna som inte vill ha detta - men som inte vågar säga det högt - eftersom de då elimineras av "de sina".

Och som nu - av Hamas offentligt på FB - uppmanas att ställa upp som mänskliga sköldar mot Israels bomber.

Vill du vet hur det var i skyddsrummet i Tel Aviv - läs här.