HISTORIA Jag gillar historia. Det har jag alltid gjort. Ett arv efter min far Malte Rönnberg, kan jag tro. Hur som helst så gör det att jag med glädje besöker Medeltidsmuséet i Stockholm. Deltar i deras historiska vandringar i Stockholm. Hemifrån köket i Helsingborg.

- Va? säger du nu. Det där måste väl vara fel? I Stockholm från köket i Helsingborg?

- Nej, säger jag. Du hörde rätt. Internet gör det möjligt för mig att sitta hemma - och samtidigt delta i vandringarna. Det är kul, lärorikt och dessutom gratis! Och för mig som har svårt att gå - helt perfekt!

För ett tag sedan var jag exempelvis i Gamla stan i kvarteren där Bödeln bodde. Bödeln - vad jag vet alltid en man - som hade som arbete att avrätta dem som dömts till döden. Män från sk goda förhållanden halshöggs med svärd. Vanligt folk med yxa. Dock inga kvinnor.

Kvinnor som skulle avrättas begravdes istället levande. Fråga mig inte varför. Det låter fruktansvärt och kan knappast ha något att göra med barmhärtighet.

På onsdag......
ska jag till Medeltidsmuséet igen. Digitalt alltså. För att se och höra om Sankt Göran, Draken och Prinsessan. En föreställning för både stora och små.

Ja, så där håller jag på i min egen version av Corona-karantän. Jag lyssnar på musik den här vägen också. Av en tillfällighet blev jag Facebookvän med jazzsångerskan och barnläkaren Josefine Björk Werner. Hon började för en tid sedan att bjuda på livekonserter via nätet. I sommar sänds de från hennes trädgård vid 1700-talshuset i Billinge. Det är härligt att öppna Facebook och hänga med och jamma en stund!

Gillar du allsång istället? Då ska du kolla på nätet den 15 augusti, en lördag. Klockan 21.00 kan du då vara med Kulturbolaget på deras Världenes Snabbaste allsång. Livestreamad från Bergsgatan i Stockholm.

Ja, det är bara att välja efter egen smak och humör. Det finns massor att välja mellan. Man kan "gå på konsert" ensam - eller genom att tipsa vänner över hela jorden att också gå in på samma länk, ha hur stort sällskap man vill. The more the merrier!

I veckan var jag till och med digitalt med på en konferens om kärnkraftsavfall i Kanada.... ett område jag hittills aldrig hört ett ljud om. Men alltid lär jag mig något!

I min egen version av karantän i samband med Covid19 tycker jag att jag hittat en riktig favoritsyssla bredvid jobbet. Pandemin har verkligen öppnat upp möjligheten för oss att använda den sk nya tekniken fullt ut. Det har funnits videokonferenser etc länge - men verktygen används idag av så många fler som ser digitala sändingar som ett sätt att fånga in besökare och kunder. När det är förenat med hälsorisker att gå på bio, teater, konserter, muséer osv. Stora och små aktörer använder nätet och når ut både till gamla och nya tittar- och lyssnarskaror.

Toppen tycker jag!

Marianne