Ekeby skola med biblioteket.
KRIMINELLT På torsdagseftermiddagen mordhotades och rånades en 15-årig kille på Ekebyskolan.

Rånoffret hade blivit uppringd av och stämt träff med en kompis han inte träffat på länge och när de vid 17-tiden två stod och pratade på skolgården dök en maskerad kille i, som det verkade samma ålder, också upp. Han krävde att få den uppringde pojkens jacka, pengar och mobiltelefon och hotade med att döda både pojken och hans familj om han inte överlämnade sakerna eller kontaktade polisen.

Pojken lämnade ifrån sig sina värdesaker och mobiltelefonen, sedan han först tvingats nollställa den.

Polisen undersöker om händelsen filmats på skolans övervakningskameror.

På Facebook läser jag ikväll att en mamma skriver att hennes son råkade ut för exakt samma sak på en skola i Bjuv. Ärendet polisanmäldes men lades snabbt ner.

Och värre blir det
Dagligen hör och läser vi om rån och övergrepp som begås mot unga – av unga. Om man nu kan tala värre och värst så upprördes jag själv idag lördag, när jag läste om ett rån mot det som verkar vara en firmas julfest. I en villa. Fram på morgonkvisten dyker plötsligt ett 20-tal män upp och rånar alla festdeltagarna. Det kan man ju kalla att skruva till det ett extra varm.

Vad ska vi tänka om detta och hur skyddar man sig mot sånt? Är banker och värdetransporter idag så väl skyddade att tjuvarna anser det lika bra att gå på oss personligen? Riva juvelerna av oss och stjäla vad vi har i handväskor och portföljer?

Ska vi både vara rädda att låta våra barn och ungdomar gå på gator och torg – och sina egna skolor? Och själv inte ens våga gå på en fest? Var har vi hamnat? Kan det bli värre? Vad är i så fall nästa steg?

Vi får följa och se om polisen hittar något om rånaren på Ekebyskolan i torsdags. Liksom vad gäller rånet på festen.

I övrigt börjar jag tycka att vår samhälle nu är riktigt ruttet. Och får inte regering och myndigheter koll på buset har vi snart regelrätta medborgargarden här och därmed också någon form av inbördeskrig.

Marianne Rönnberg Galmor