Ingrid Lundh med vita flätor och tomteluva. Längst till höger på bilden. Till vänster om henne dottern Charlotte Struwe och framför Charlotte Ingrids dotterdotter Olivia. Det ska böjas i tid.....
HJÄRTEVÄRME  Jag vet ingen människa som helt osjälviskt ger mer till sin omgivning än Ingrid Lundh i Billesholm. Därför vill jag ägna denna lilla julhälsning till henne.

I flera år bjöd Ingrid Lundh in alla Billesholms barn för att låta dem träffa Tomtemor och överlämna sina önskelistor till Tomten. I år och också tidigare arrangerade hon ett Luciatåg som gjorde SKILLNAD i byn.

Ända sedan jag första gången bjöds in att närvara hos Tomtemor i hennes stuga i Billesholm, dit hon bjudit in alla byns barn, har jag varit imponerad av denna kvinnas goda hjärta och vilja att bjuda på sig själv. Inte bara när det gäller den egna familjen utan alla är välkomna när Ingrid hittar på roliga evenemang i sitt Billesholm.

Till Tomtemor kom barnen verkligen på fullt allvar. Satt i hennes knä och visade henne sina önskelistor som de skrivit till Tomten och henne.

Och aldrig glömmer jag när hon arrangerade en träff vid Eken dit gamla och unga kom. Bland annat med gamla Billesholmsfoton. De gamla tittade på korten och kunde berätta för ägarna vilka som fanns med på dem. Medans bla de två ännu inte ”upptäckta” Ekebytjejerna Rebecka Karlsson och Caroline Rasmusson sjöng. Ackompanjerade av lokala musiker.

DAGS FÖR LUCIA
I lördags var det Lucia. Och eftersom det var Ingrid och hennes dotter Charlotte Struwe som bjudit in till allmänt Lussefirande på byn så satte jag mig med glädje i bilen och körde de 3 milen som numera skiljer min bostad från min födelseby Billesholm. För att vara med om detta mycket speciella Luciatåg.

 

 

Jag läste på Facebook att de som ville vara med i tåget skulle samlas vid Eken på en given tidpunkt. Och när jag kom till Eken såg jag också ett litet gäng, utklädda till Lucior, tomtar mm.

Strax avtågade följet med mål matbutiken som vi gamla Billesholmare fortfarande kallar Konsum. Men som sedan länge drivits av andra butikskedjor. Nu senast ICA.

Den nya föreståndaren vill, vad jag kan förstå – hämtar min information återigen via Facebook – bygga upp ett förtroende bland Billesholmarna och de hänger gärna på! När jag parkerade bilen mitt emot butiken såg jag också en folksamling på platsen som lät sig väl smakas vid Lussebordet som placerats utanför entrén.

 


Efter en liten stund hördes sången från det annalkande Luciatåget och så stod de där. Det var rått och kallt men de stämde tappert upp i den ena Lucia- och julsången efter den andra.

 

KULTURPRISET TILL INGRID!

Publiken sjöng med. Jag sjöng med. Stämningen blev jättefin och själv kan jag inte annat än att än en gång imponeras av Ingrid och hennes dotter. I år var också barnbarnet Olivia med i tåget så en extra eloge till henne och hennes kompis.

Gratis Lussekaffe i all ära. Hade inte Ingrid än en gång bjudit oss övriga Billesholmare på sig själv och ännu ett fint arrangemang – så hade jag inte i år fått en verklig Luciafeeling.

Jag säger därför – Tack Ingrid! Och grattis till er i Billesholm som har denna varma och osjälviska person till ert förfogande.

Jag ser fram emot vad nästa ”upptåg” ska bli.

PS – Nästa Kulturpris bör gå till Ingrid Lundh! - DS

 

Marianne Rönnberg Galmor
chefredaktör bjuvsnytt.se