I veckan fick jag höra att optikern i Bjuv lagt ner verksamheten. Han klarade enligt vad som sades inte av att konkurrera med de stora köpcentren vi har i vår närhet.
Det smärtar mig att höra att ännu en lokal butik tvingats ge upp. Om vi inte vill att all affärsverksamhet ska dö i vår kommun - och det vet jag att många inte vill - måste vi gå från ord till handling. Det vill säga: börja handla lokalt!
Att handla på stora köpcentra mitt ute på åkern är - förutom taskigt mot dem som satsar på att öppna butiker i byarna - ute! I den stora världen går trenden nu istället mot att stödja den lokala handeln, inte inte minst med närproducerade varor. Så varför inte hänga på trenden och samtidigt göra en insats för det lokala affärslivet? Mina senaste personliga fynd i form av byxor och toppar hittade jag faktiskt hos Mia i Bjuv och på Zoom in i Ekeby!

 

Numera tycker jag personligen att det är ganska hopplöst att åka och handla i stora köpcentra som Väla. När fenomenet var nytt kändes det kul att vandra kilometer efter kilometer för att hitta något nytt. Men sedan dess tävlar shoppingtemplen om att bli större och störst och numera tycker det oftast det känns mer som ett straff att löpa "Väla runt".

 

Samtidigt noterar jag att lokala handlare i samhällena jag passerar på väg till shoppingtemplet tvingas ge upp en efter en - på grund av svikande kundunderlag. Lokalborna åker till köpcentra, obekymrade om att de med detta bidrar till att det egna samhället sakta utarmas och dör. I Bjuv till exempel, där man byggt en järnvägsbro så att trafiken inte längre störs av övergången, och man också snyggat upp gator och torg, står lokaler spöklikt tomma. Här vill det till att människor med affärsidéer flyttar in så att inte känslan av bydöd åter tar över. Dessutom krävs det att vi som bor i kommunen handlar i butikerna!

Små, unika butiker har en möjlighet att ge oss personliga saker, kläder osv. Fortsätter vi stödja enbart de stora kedjorna blir det i värsta fall till slut som det en gång var i kommunismens Kina. Det finns bara få saker att köpa i samma kedjor över hela landet. Utbudet blir totalt likriktat. Vem vill ha det så?

Ungefär samtidigt som det nya, större Väla byggdes ut och invigdes, började jag gynna de lokala handlarna där jag bor istället. De som överlevt, vill säga. Dessutom handlar jag gärna på Kullagatan i Helsingborg, i Ängelholm och i centrala Höganäs. För även våra små trevliga städer är idag på väg att utarmas på grund av fenomet köpcentra.

Att gynna den lokala handeln gör att våra byar överlever. Gynnar vi de handlare som finns kommer det att locka fler att öppna butik hos oss. Det blir en positiv spiral.

Bryr man sig inte om det resonemanget biter kanske argumentet att bensinen idag är så dyr att det är rent korkat att köra sex mil gånger 15 kronor (90 kronor) för att köpa en trasa på H&M för 99 kronor? När man dessutom har välsorterade dam- och herraffärer på promenad- eller cykelavstånd hemmavid!

Stöd de lokala handlarna nu!